fbpx

Konferenci Dítě v síti moderoval a svou vlastní špetku zkušeností s dětmi v sítích přidal i šéf Flowee Jan Müller

Zveřejněno: 5. 2. 2019

Konferencí Dítě v síti 2018 provázel jako moderátor a zároveň i hostitel Jan Müller, dlouholetý novinář, zakladatel několika magazínů, který nyní řídí Flowee.cz. „Všichni žijeme v době, kdy z lidí technologické společnosti od rána do večera "těží data". Úplně stejně jako se ze země těží ropa a uhlí,“ připomněl v úvodu celé akce.

Tím, že jsme téměř nonstop připojení na smartphonech a dalších zařízeních, se z nás podle Honzy Müllera stal jen další přírodní zdroj. Zdroj dat. Svůj výrok pak doplnil o odvážné prohlášení šéfa Applu Tima Cooka: „Naše osobní data jsou používána jako zbraň proti nám samotným.“

Digitální džungle

Během pár let nám za okny vyrostla digitální džungle a my a naše děti v ní teď všichni žijeme. A ne vždycky společně. Hodně často v ní totiž necháváme naše děti bez dozoru, připomíná šéf Flowee.cz. „Do lesa bychom je samotné nepustili, ale brouzdat digitální džunglí je samotné necháme,“ říká.

Šok přijde po dvaceti minutách, kdy si brýle sundáte – v ten okamžik vám totiž není jasné, která z těch dvou realit je reálnější.

A stejně jako na Karkulku číhal vlk, v digitální džungli číhají kromě jiného nebezpečí i nenasytní datoví predátoři.

Chtějí náš čas, naši pozornost a naše data o tom, s kým mluvíme, kam chodíme a po čem toužíme. Data naše a našich zranitelných a snadno zmanipulovatelných dětí.

Dvě reality

„Když vyrazíte s dětmi do sklepa největšího pražského hračkářství Hamleys, můžete zažít opravdu fascinující zážitek. Na hlavu vám dají helmu s virtuální realitou, na záda batůžek a v ten okamžik se propadnete do rudolfinské Prahy, kde vedle vás obživne Rabi Löw a GolemVirtuální realita útočí na všechny smysly, fouká tam vítr a pálí kamna... A jste tam vy spolu s vašimi dětmi. Po dvaceti minutách, v okamžiku, kdy si brýle sundáte, přijde šok – první okamžiky vám totiž vůbec není jasné, která z těch dvou realit je reálnější.“

muller 2

Ve virtuálním světě musíte prostě s dětmi být, vysvětlovat, regulovat a držet je za ruku


Takhle popisuje svůj zážitek z návštěvy virtuální reality a zdůrazňuje fakt, že v digitálním světě je ve vztahu k dětem nejdůležitější jedna věc: „Prostě tam s nimi být, vysvětlovat, regulovat a držet je za ruku.“

Klíčové je najít rovnováhu mezi online a offline. 

Digitální džungli nemůžeme vyplít a zatím tápeme i v tom, jak ji usměrnit. Růst se nedá zastavit. Klíčem ke spokojenosti je podle Honzy Müllera najít rovnováhu mezi světem online a offline.

Související…

Digitální detox - 10 rad, jak se odpojit ze sítě
Luboš Heger

„Prostě v tom všichni žijeme, ale čím víc budou děti připojeny na rodiče a na reálný svět, tím méně budou viset jenom na tom virtuálním,“ uzavřel své vystoupení a samozřejmě připomněl celostátní digitální detoxikační rituál iniciovaný Flowee s příznačným názvem Den offline.

foto: Tomáš Železný, zdroj: Dítě v síti

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...