fbpx

Konzultant online bezpečnosti ze společnosti Anect hovořil na konferenci Dítě v síti 2018 na téma rizikového chování dětí na internetu

Zveřejněno: 23. 2. 2019

Jednou z největších hrozeb pro děti, a to nejen na sociálních sítích, je jejich naivita a důvěřivost. Děti jsou ale hlavně na internetu ochotny sdělit a sdílet úplně cokoliv, úplně komukoliv, říká Zbyněk Malý. To, co by normálně cizímu člověku neřekly, jako je třeba termín odjezdu na rodinnou dovolenou, na internet bez obav vystaví.

Na děti číhají i falešné facebookové profily. Anebo ještě hůř, profily kradené. A ty není těžké získat. Děti totiž používají jednoduchá přístupová hesla, jejichž znění lze najít na jejich profilu. Může jít třeba o jméno jejich domácího mazlíčka.

I taková kyberšikana se dá včas odhalit, když je rodič pozorný.

Podle Malého ale nemá smysl dětem internet úplně zakazovat. To totiž nepomůže. „Děti si najdou připojení kdykoliv jinde a navíc kvůli tomu budou utíkat z domu,“ říká Zbyněk Malý. Co ale udělat lze, a dokonce by se dělat mělo, je jim naslouchat, pozorovat je, radit jim. „I taková kyberšikana se dá včas odhalit, když je rodič pozorný,“ připomíná bezpečnostní odborník.

Škola tu nepomůže

Šikanované dítě přestává mít dobrý prospěch ve škole, začíná byt zaražené. „Je nutné se s takovým dítětem bavit, být spíš v roli kamaráda než rodiče,“ konstatuje Malý. Ani škola dětem v tomto ohledu moc nepomáhá. Tam se sice děti učí, z čeho se skládá počítač, nebo jak funguje Word, neučí se ale bezpečnosti na síti, jak se na ní chovat, co kam zveřejnit.

I dítě si musí uvědomit, jak se dají zneužít informace sdílené online.

Univerzální věk, odkdy by se děti mohly začít bezpečně pohybovat na internetu, ale neexistuje. Záleží tak na vyspělosti každého jedince, který si musí uvědomit, jak se dají zneužít informace sdílené online.

Je to již deset let, co se Anect zavázal vytvořit komplexní strategii odpovědného chování vůči prostředí a společnosti. Firma aktivně podporuje organizace i jednotlivce, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Jednou z organizací byla třeba Linka bezpečí, jejíž technické zázemí prošlo kompletní modernizací.

Související…

Žáci se v mediálním prostředí orientovat neumí, říká hlavní inspektor
Milada Kadeřábková

Důvodem obměny telekomunikační technologie této bezplatné linky byla především dosluhující životnost přístrojů, častá poruchovost telefonů a také zastaralost systému propojujícího jednotlivé hovory. Potřebné technologie získala Linka bezpečí právě díky společnosti Anect, která bezplatně zajistila jejich dodání i implementaci.

foto: Tomáš Železný, zdroj: Dítě v síti

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...