fbpx

Když na konci roku kanadské úřady na žádost USA zadržely finanční ředitelku kanadské pobočky čínské společnosti Huawei, vypadalo to jako jedna z bitev obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Nyní se ale ukazuje, že Wan-čou Mengová má větší problém, než se předpokládalo

Zveřejněno: 17. 1. 2019

Kolem čínského výrobce telekomunikačních zařízení značky Huawei se v posledních měsících dějí podivuhodné věci. Po zadržení finanční ředitelky Wan-čou Mengové přišla polská civilní kontrarozvědka s tím, že zatkla jednoho Poláka a jednoho Číňana, a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. Prosincové zatčení dcery majitele značky Wan-čou Mengové tedy zřejmě nebyla náhoda.

Už tehdy list Financial Times uvedl, že šlo o jeden z výsledků rozsáhlého vyšetřování amerických úřadů. Ty zkoumaly, které firmy využívaly globální bankovní sítě k tajnému financování obchodů s Íránem v době, kdy na něj byly uvaleny sankce ze strany západních zemí. Manažerka ve Spojených státech čelí obvinění, že věděla o tom, kde ve skutečnosti končí peníze, jež společnosti Huawei z těchto transakcí utržily – na účtu hongkongské telekomunikační firmy Skycom. No a ta dodávala potřebná zařízení právě do Íránu. Skycom v tom ale nejel sám. Na machinacích s Huawei se podílela také společnost Canicula Holdings, registrovaná na ostrově Mauricius.

Nejméně tři lidé z Huawei měli jak v Huawei, tak ve Skycom podpisová práva k bankovním účtům vedeným v Íránu.

Agentura Reuters však přinesla nové informace. Zástupci Huawei totiž doposud tvrdili, že Skycom i Canicula jsou společnosti, které s Huawei nemají nic společného. Jenže reportéři agentury při pátrání v dokumentech v Íránu a Sýrii zjistili, že značka Huawei je s oběma firmami spojena daleko úžeji, než se dosud vědělo. Z oněch dokumentů totiž vyplývá, že jeden z vysokých manažerů čínského výrobce telekomunikačních zařízení byl zároveň manažerem ve společnosti Skycom. A také je tu fakt, že nejméně tři lidé z Huawei měli jak v Huawei, tak ve Skycom podpisová práva k bankovním účtům vedeným v Íránu. A konečně, novináři z Reuters také uvedli, že lidé z Huawei kšeftovali v Sýrii skrze společnost Canicula.

Až třicet let pro manažerku

Čínská manažerka byla deset dní po svém zadržení propuštěna z vazby na kauci ve výši 7,5 milionu dolarů (asi 166 milionů korun) a zatím se zdržuje v kanadském Vancouveru. Washington se snaží dosáhnout jejího vydání do USA. Tam by totiž měla čelit obvinění z účasti na podvodném spolčení, za což jí v případě shledání vinnou hrozí až třicet let žaláře. Přesné znění obvinění zatím ale zveřejněno nebylo.

huawei 0402367359

Záběr kanadské CTV zachycuje manažerku Huawei Wan-čou Mengovou po propuštění na kauci


Ze strany Huawei dosud zaznělo, že rovněž nemá bližší informace o tom, z čeho Spojené státy Mengovou viní. Přesto se firma vyjádřila v tom smyslu, že si není vědoma žádného nezákonného jednání své finanční ředitelky. Své spojení se Skycom Huawei popsala jako „běžné obchodní vztahy“ a tvrdí, že vše bylo v souladu se zákony a dalšími pravidly. Totéž prý požadovala i po společnosti Skycom.

Finanční ředitelka Huawei byla zatčena v době, kdy mezi Spojenými státy a Čínou prakticky probíhá obchodní válka. Tato událost tak jistě k uklidnění vztahů mezi dvěma nejsilnějšími ekonomikami světa nepřispěla. Kromě toho se už dříve objevily informace o tom, že Huawei slouží jako prodloužená ruka čínských zpravodajských služeb a provádí na Západě špionáž. Huawei to (a v tomto případě dokonce i ústy svého majitele) zcela pochopitelně rezolutně odmítá.

Jak vy k my...

Reakce na zatčení čínské manažerky sebe nenechala dlouho čekat. Čínské úřady na oplátku zadržely kanadského diplomata Michaela Kovriga. Jenže nezůstalo jen u něho. Významná světová média informovala, že v současné době je v Číně zadržováno už třináct kanadských občanů. Podle kanadské vlády ale ani to nemusí být konečný počet. V Číně se prý v nějakém soudním řízení nachází kolem dvou stovek Kanaďanů, a tak existuje riziko, že jim události kolem zatčení finanční ředitelky firmy Huawei mohou přitížit. Kanadská strana přitom nechápe, proč Čína podniká odvetná opatření proti jejím občanům, když o zadržení Mengové požádaly Spojené státy.

Země střední a východní Evropy, zdá se, zatím dělají jakoby nic. Například v Polsku se společnost Huawei na výstavbě 5G sítí (zatím) podílí.

Nicméně celý spor může ještě dále eskalovat a není vyloučeno, že se rozšíří i mimo Čínu, USA a Kanadu. Některé země totiž už společnost Huawei vyloučily z účasti na budování mobilních sítí páté generace. Prozatím tak učinily Austrálie a Nový Zéland a o podobném kroku uvažují i Britové. Země střední a východní Evropy, zdá se, zatím dělají jakoby nic. Například v Polsku se společnost Huawei na výstavbě 5G sítí (zatím) podílí. Podobně je tomu v Rusku.

Související…

Šéf Applu Tim Cook: Naše sdílená data se proti nám obrací jako zbraně
Luboš Heger

V České republice je situace momentálně taková, že se premiér Babiš a čínský velvyslanec Čang Ťien-min vzájemně obviňují ze lži ohledně závěrů jejich předvánoční schůzky. Impulsem pro ni bylo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, podle kterého je nejen Huawei, ale i další čínská společnost ZTE bezpečnostním rizikem. Své stanovisko úřad o tři dny později zopakoval. V Česku se také počítalo s tím, že Huawei se na budování 5G sítí bude podílet. A vlastně už i podílí. Co je ale pravým důvodem varování českého úřadu, zatím nevíme.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: The Telegraph

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...