fbpx

Autory pravěkých nástěnných maleb byli převážně autisté 1 fotografie
Nástěnné malby z jeskyně Chauvet-Pont d'Arc pocházejí z doby přibližně před 33 tisíc lety

Podle vědců měli právě lidé s autismem největší smysl pro detail a v dávných společnostech byli díky svým schopnostem nejen přijímáni, ale vzýváni

Zveřejněno: 14. 1. 2019

Extrémně přesná vyobrazení medvědů, bizonů, koní či lvů, jež zdobí stěny archeologických nalezišť doby ledové, nás dodnes nepřestávají uchvacovat. Kdo však byli ti autoři, kteří své realistické umění dokázali dovést k dokonalosti?

Vědci nalezli nezpochybnitelné pojítko mezi pravěkými umělci a autisty, kteří mají výjimečnou schopnost soustředit se na detail. Právě ta způsobila nejen revoluci v umění, ale rozpoutala i kolonizaci Evropy.

Zdá se vysoce pravděpodobné, že za vlnou extrémního realismu v umění doby ledové stojí v drtivé většině autisté.

„Schopnost zaměřit plně svou pozornost na jediný detail je společná všem talentovaným realistickým umělcům. Jde o rys, který je typický pro lidi s autistickým onemocněním, zatímco u těch zdravých se vyskytuje velmi zřídka,“ popisuje situaci archeoložka Penny Spikinsová z univerzity v Yorku, která se svým vědeckým týmem podrobně zkoumala kresby v jeskyni Chauvet-Pont d'Arc v jižní Francii.

„Zdá se tak vysoce pravděpodobné, že za vlnou extrémního realismu v umění doby ledové stojí právě lidé s vysokým stupněm soustředění na detail, tedy v drtivé většině autisté.“

Výhoda pro přežití

Dalším cílem výzkumu bylo získat důkazy, které by vysvětlily, jakým způsobem se realistické nástěnné malby rozšířily do jeskyní po celé Evropě. Podle názoru vědců z yorské univerzity právě lidé s autistickými sklony hráli důležitou roli v evoluci člověka.

Jejich chorobný zájem o detail přispěl nejen k rozvoji rané kultury, ale také k vytvoření složitých nástrojů z materiálů.

„Jedinci s autistickými rysy pravděpodobně zastávali klíčové postavení v lidské evoluci i v boji o přežití, zejména v době kolonizace Evropy. Jejich chorobný zájem o detail přispěl nejen k rozvoji rané kultury, ale také k vytvoření složitých nástrojů z materiálů, jako je dřevo, kámen či kost,“ konstatuje Spikinsová. „Tyto dovednosti se stávaly stále důležitějšími faktory, které jedincům umožňovaly přizpůsobit se drsnému prostředí a zvyšovaly jejich šance na přežití při jejich cestě po Evropě.“ 

Respektovaní společností

Akademici jsou také přesvědčení, že lidé s autismem navzdory své narušené schopnosti komunikace a sociální interakce nestáli na pokraji společnosti, ale právě naopak: svou skupinou byli nejen přijati, ale navíc respektováni pro své výjimečné schopnosti a talent.

Tím položili základ vzniku společenské morálky a spolupráce. „Tvrdíme, že rozmanitost mezi lidmi byla pro evoluční úspěch důležitější než charakteristika jedné osoby. Variace ve skupině přispívala k jejímu přežití tím, že dávala jednotlivcům specializované role,“ říká archeoložka.

Nejdokonalejší technika

O tom, že dílo pravěkých umělců a vynálezců je mimořádné, svědčí i skutečnost, že se odborníkům nepodařilo věrně překreslit nástěnné malby prehistorických zvířat v jeskyni Chauvet-Pont-d'Arc, když vytvářeli její repliku Vallon-Pont-D'arc, která od té pravé, nepřístupné veřejnosti, leží pouhých pár kilometrů.

Související…

Veronika Žáčková: Všichni autisté nejsou geniální. Pomoc potřebují oni i jejich rodiče
Kateřina Hájková

Nakonec musela být využita nejmodernější technologie s 3D modelovací technikou a tisícovka obtížně reprodukovatelných kreseb byla z vápencových stěn doslova oskenována.

foto: Profimedia, zdroj: The Independent

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...