fbpx

Příroda inspiruje vynálezce moderních technologií víc, než si myslíme. Nač používat drony, když jejich práci mohou obstarat včely nebo čmeláci?

Zveřejněno: 8. 1. 2019

Tým vědců z University of Washington vymyslel zajímavý projekt neoficiálně nazývaný „Internet of Bees“ (internet včel). Ten nenápadně parafrázuje běžně zažitý pojem „Internet of Things“ (internet věcí). Včelám či čmelákům jsou osazovány odnímatelné minibatůžky, jež obsahují překvapivé množství senzorů. Ty monitorují teplotu, vlhkost a intenzitu světla, k tomu mají k dispozici data o poloze. Farmář tak díky včelám či čmelákům může vědět o své farmě víc, než by možná chtěl.

Tento batůžek váží 102 miligramy, tedy stejně jako asi sedm zrnek syrové rýže. Je napájen malou dobíjecí baterií, která má výdrž sedm hodin a bezdrátově se nabíjí v noci, když jsou včely schované v úlu. Doba klidu, kdy jsou včely v noci v úlu, slouží nejen k dobití baterie, ale také ke stažení nasbíraných dat pomocí metody nazvané backscatter. Ta umožňuje zařízením sdílet informace tím, že odrážejí rádiové vlny přenášené z blízké antény.

sensor vcela 0402264887

Takovýto senzor musí včela utáhnout na zádech. K tomu je pak potřeba přidat ještě pyl


Víc o farmě i včelách

Podobné experimenty mohou farmářům do jisté míry přirozenou metodou pomoci poznat jejich půdu a plodiny. Na druhou stranu získaná data umožní vědcům dozvědět se víc o samotných včelách, a to zejména v rámci úsilí o zastavení globálního poklesu jejich počtu.

Včely nepotřebují nabíjení, takže mohou shromažďovat data po celý den, zatímco drony mohou létat pouze 10 až 20 minut.

Zemědělci dnes poměrně běžně používají pro sledování svých polností drony, ale včely vybavené množstvím užitečných senzorů oproti bezpilotním malým letadlům nabízejí určité výhody. Nepotřebují nabíjení, takže mohou shromažďovat data po celý den, zatímco drony mohou létat pouze 10 až 20 minut.

Související…

Dramatický pokles počtu hmyzu: Hrozí nám ekologický Armagedon?
Milada Kadeřábková

Šéf výzkumného týmu Shyam Gollakota uvedl, že jejich projekt jako první ukázal, jak se veškeré snímání potřebné pro následné výpočty dá provádět za použití hmyzu, a že k němu není třeba letadel. Samozřejmě existují i nevýhody, z logiky věci mezi ně patří nemožnost řídit pohyb včel a také jejich omezená nosnost.

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...