fbpx

Sám Evan Spiegel se jako dítě nesměl dívat na televizi. Proto mu asi přijde výchovné drezůrovat nevlastního syna. Příkladem podle svých spolupracovníků ale zrovna nejde

Zveřejněno: 13. 1. 2019

Evan Spiegel byl v roce 2015 vyhlášen nejmladším dolarovým miliardářem světa. Když tento (aktuálně osmadvacetiletý) zakladatel aplikace Snapchat vyrůstal, nesměl se dívat na televizi až do doby, kdy už byl skoro teenager. Proto si jako malý musel hledat jiné formy zábavy. Jak sám uvedl v rozhovoru pro Financial Times, hodně četl nebo si něco vyráběl.

Tak by se možná dalo vysvětlit, proč teď Evan nabízí mladým Američanům (a nejen jim) jednu z nejrozšířenějších forem mobilní zábavy, která poráží i Facebook. Na Snapchatu totiž děti nemusí číst a skoro ani nic vyrábět (pokud se tedy tvorba selfíček nepovažuje za tvorbu). Evan se prostě doteď nedovedl smířit s tím, že on takovou možnost zábavy neměl, a rozhodl se ji proto dopřát úplně všem. Aplikaci v současnosti používá kolem 186 milionů především mladých lidí denně.

Nebohé děcko

Jenže tohle vysvětlení neplatí. Sám Spiegel se vyjádřil, že zákaz televize sice ztížil jeho sociální život ve škole, ve skutečnosti mu ale nesledování televize spíš prospělo, protože byl nucen něco dělat a používat mozek kreativními způsoby, které pasivní zírání na televizi nenabízí.

Malý Christopher smí trávit před obrazovkou pouhých 90 minut za týden.

Spiegel a jeho žena, australská topmodelka Miranda Kerr, navíc podobné pokusy provozují na Mirandině sedmiletém synovi z prvního manželství, kterého má s hercem Orlando Bloomem. Malý Christopher smí trávit před obrazovkou pouhých 90 minut za týden. Pro ilustraci, za tu dobu byste stihli sotva dva díly Výměny manželek, vařícího seriálu Prostřeno a ani ne jedno živé vysílaní mezí teenagery velice populární youtuberky Aničky Šulcové.

snapchat 0303113299

Na Snapchatu se toho opravdu moc nedovíte. Možná proto jeho zakladatel raději odstřihl od obrazovky i své nevlastní dítě


Obecně se samozřejmě ví, že úplným zakazováním technologií se zhola nic nevyřeší. Technologie nejsou problém, jejich nadměrné užívání je. Když se k nim přistupuje jako k užitečným nástrojům, dokážou být dobrým pomocníkem. Je ovšem rozdíl, když dítě tráví dvě hodiny týdně sledováním videí s teenagery polykajícími prášek na praní, nebo jestli tráví každý týden 10 hodin sledováním dějepisného pořadu.

Junk food příběhy

Spiegel teď sice také začíná mluvit o tom, jak je důležitý způsob, jakým děti před obrazovkami (ať už televizními či telefonními) čas tráví. Na Snapchat chce zavést více „pozitivních videí“, která by měla být promována přednostně, i když se budou nadále objevovat vedle obsahu, který on sám popisuje jako „junk food“ příběhy.

Zakladatel Snapchatu by měl ale především začít u sebe. Podle svých spolupracovníků tráví velkou část meetingů přilepený ke svému telefonu.

Spiegel také apeluje na rodiče, aby šli dětem příkladem. Řekl, že by právě rodiče měli omezit čas strávený online, a když už na zařízení jsou, měli by dětem alespoň vysvětlit, co na něm dělají. Aby prostě nebohé děti jen nekoukaly na zadní stranu telefonu, za nímž je schovaný táta nebo máma.

Související…

Teenageři chodí na plastiky, aby se podobali svým selfie na Snapchatu
Zdeněk Strnad

Zakladatel Snapchatu by měl ale především začít u sebe. Podle svých spolupracovníků tráví velkou část meetingů přilepený ke svému telefonu. Chatuje a nevnímá okolí. Malý Christopher má tedy šanci, že se třeba  časem k obrazovce dostane na delší dobu. To až si Evan Spiegel všimne, že mu Miranda loni porodila druhého syna. Tentokrát jeho vlastního.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...