fbpx

Bird Box challenge: Netflix varuje lidi, aby byli při napodobování filmu opatrní Dalších 7 fotografií v galerii
Koukněte se na to. Ale nezkoušejte to sami.

Nová výzva, inspirovaná postapokalyptickým thrillerem, je důkazem toho, že adeptů na Darwinovu cenu bude tento rok opravdu dostatek

Zveřejněno: 3. 1. 2019

Jeden z posledních filmových počinů Netflixu se jmenuje Bird Box. Jedná se o postapokalyptický thriller, kde matka (Sandra Bullock) s dětmi musejí podniknout komplikovanou cestu drsnou přírodou se zavázanýma očima – všude kolem nich jsou totiž nebezpečné příšery, co vás dokážou ovládnout právě prostřednictvím očního kontaktu.

Bird Box challenge funguje na identickém principu. Módní socnetová vlna ale o několik levelů překonává všechna ta vylívání studené vody na hlavu, konzumaci skořice nebo polykání tablet do pračky. V nejnovější výzvě se lidé pokoušejí napodobit děj filmu: z místa A do místa B se přesuňte se zavázanýma očima, případně zkuste s páskou přes oči zkusit dělat naprosto běžné věci – a samozřejmě se u toho natočte a sdílejte video na sociálních sítích. Pro sledovanost a lajky jsou ovšem lidé schopni udělat naprosto šílené věci. V jednom z videí pobíhá tříčlenná rodina se zavázanýma očima po bytě, až se nejmladší dítě praští do hlavy. Na jiném videu si zase řidič přetáhne přes oči pletenou čepici a řídí poslepu. Situace dospěla až do takové fáze, že Netflix sám varuje: Neopičte se po našem filmu, můžete skončit v nemocnici.

birdbox netflix


„Nemůžu uvěřit, že to musím říkat, ale: PROSÍM NEZRAŇTE SE PŘI BIRD BOX CHALLENGE. Nemáme ponětí, jak to začalo, a velice si vaší přízně vážíme, ale Boy a Girl mají do roku 2019 jedno velké přání: abyste kvůli nim neskončili v nemocnici.“

Coby virální reklama je Bird Box Challenge k nezaplacení – Netflix nemusel investovat ani dolar, a přesto o novém filmu mluví úplně všichni. Bird Box je jednou z nejúspěšnějších vlastních filmových premiér Netflixu. „Sundali jsme si pásku z očí a zjistili jsme, že Bird Box zhlédlo 45 037 125 diváků – nejlepších prvních 7 dní v historii Netflixu!“ uvedla společnost na sociálních sítích. 

Lidé ze sebe při online výzvách dělali pitomce odjakživa, tady už ale věčná touha překonávat hranice postupně likviduje i poslední zbytky pudu sebezáchovy.

Povšimněme si formy varování. Používá se tu kapitálek jmen hlavních postav (ty se jmenují „Boy“ a „Girl“) a navíc nám tu neříkají „nedělejte to“, ale „nezraňte se při tom“. Ze strany Netflixu je to tedy trošku pokrytecké, ale v zásadě tomu rozumíme – lidé ze sebe při online výzvách dělali pitomce odjakživa, tady už ale věčná touha překonávat hranice postupně likviduje i poslední zbytky pudu sebezáchovy. Pár přátel se třeba rozhodlo chodit poslepu po New Yorku, pak se jeden z nich rozběhne a spadne po schodech do metra – a příjemně se u toho opravdu netváří.

birdbox netflix2

O rodině, co nutí běhat děti po bytě se zavázanýma očima, jsme se už zmínili. Tentokrát to dopadlo dobře. Když vrazíte hlavou do zdi, tak to sice bolí, ale aspoň neumřete.

birdbox netflix3


Některým je to ale málo, a tak se rozhodli strávit se zavázanýma očima celých 24 hodin.

Víru v to, že lidstvo ještě neztratilo rozum úplně, zachraňují uživatelé, kteří si v souvislosti s Bird Box Challenge významně klepou na virtuální čelo.

birdbox netflix4

"Příští neděli NASCAR, BirdBox edition. Ten závod bude trvat tak maximálně 30 sekund."


 

birdbox netflix5

"Co se to s lidma stalo?"


birdbox netflix6

"Mimozemšťani, co nás chtějí vyhubit, nám poslali film. A my se už postaráme o zbytek."


Pokud by platilo heslo, „jak na Nový rok, tak po celý rok“, s ohledem na nejnovější výzvu bude rok 2019 něco mezi asistovanou sebevraždou, veřejnou šikanou a online samohanou.

Související…

Třicetidenní flowee výzva: Založte guerilla zahrádku!
Soňa Brunnerová

My samozřejmě extrémním koníčkům rozumíme a máme pro ně pochopení, není ovšem výzva jako výzva  – navíc v situaci, kdy lidé se slabším intelektem mohou mít problémy odlišit neškodnou hravost a nebezpečný exhibicionismus.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...