fbpx

Finanční poradci kladou všem spotřebitelům na srdce to, aby si dělali finanční plán, v němž by evidovali své výdaje a příjmy

Zveřejněno: 22. 12. 2018

Finanční gramotnost se stává v tuto chvíli velmi cennou komoditou. Češi jsou často kritizovaní za její nedostatečnou znalost, a proto se finance v Česku staly vděčným tématem, které je často omílané v médiích a časopisech. Jiné to nebude ani dnes, kdy se zaměříme na to, jaká je v Česku znalost finanční gramotnosti. Dokážou Češi ušetřit peníze? Vedou si finanční plán?

Při měření finanční gramotnosti se Česká republika podle výzkumu OECD umístila na 20. místě. Výzkumu se zúčastnilo celkem 30 zemí, přičemž nejlepších výsledků dosáhla Francie a na posledním místě skončilo Polsko. Ve srovnání s jinými zeměmi každopádně Česko zůstává ve finanční gramotnosti pod průměrem.

Proč je důležitá?

Finanční gramotnost je zde zmíněna z jednoho velmi dobrého důvodu. Lidé s vyšší finanční gramotností dokážou s penězi lépe hospodařit a umí je efektivněji investovat a ušetřit. Finanční poradce Jiří Kubík k tomu doplňuje, že čím je člověk vzdělanější, tím vyšší má finanční gramotnost i příjmy. Mladší generace má podle něj také výhodu v tom, že může použít znalosti ohledně financí ze školy, zatímco starší generace tuto možnost nemá.

Finanční plán má za cíl zvýšit kontrolu nad pohybem peněz na účtu a vyvarovat se tak rizikům.

Finanční poradci kladou všem spotřebitelům na srdce to, aby si dělali finanční plán, v němž by evidovali své výdaje a příjmy, a dělali tak odhad do budoucna, kolik se může ušetřit. Finanční plán má za cíl zvýšit kontrolu nad pohybem peněz na účtu a vyvarovat se tak rizikům. A co na to Češi? Češi se dopouští té největší chyby tím, že si finanční plán nedělají. Nevědí, kolik utratí, a ani často nevědí za co. Na základě toho vznikají potíže s efektivním hospodařením peněz, a jak se lidové říká, „vyhazují peníze z oken“.

Čím si to komplikujeme

Nejenže je často vytýkána absence finančního plánu do budoucna, ale i chyby, které se staví proti snaze finančního plánování do budoucna. Tyto chyby mohou udělat čáru přes rozpočet a způsobit nemalé komplikace. Jaké chyby to jsou?

1. Půjčování bez rozmyslu

První chybou je rozhodně půjčování si bez zamyšlení. Zde je řeč především o půjčkách na spotřebiče či elektroniku, které nejsou vyloženě nutné.

Nevybírejme si banku jen podle toho, že ji má kamarád nebo přítelkyně. Vybírejme podle našich potřeb a preferencí.

„Každá půjčka s sebou nese jistý úvěr a pro nás z toho vyplývají akorát povinnosti a závazky. Pokud je možné, vyvarujme se zbytečnému půjčování, které často způsobí jen stres,“ říká Anna Bláhová, šéfka zákaznické péče ze Zonky.

2. Koupě bez srovnání

První bod souvisí s bodem druhým. Každý den narážíme na bannery a reklamy, které nám garantují tu nejlepší cenu a nejkvalitnější produkt. Opak může být pravdou. Místo toho, abychom se chytli první „nejlepší nabídky“, udělejme srovnání s konkurencí. Možná nás překvapí, že nejlepší nabídky jsou ještě lepší u prodejce naproti.

3. Výběr banky

Dalším a poslední bodem je špatný výběr banky. Nevybírejme si banku jen podle toho, že ji má kamarád nebo přítelkyně. Vybírejme podle našich potřeb a preferencí. Pokud někdo tvrdí, že poplatky za vedení běžného účtu jsou normální, nevěřme mu. Dnes je možné najít si banky, které mají vedení účtu zdarma. I taková malá věc jako desítky korun za měsíc, udělá velký rozdíl na konci roku.

Finanční gramotnost by mohla časem narůstat a finanční plánování by již nebylo tolik podceňováno.

Počítat příjmy a výdaje v rámci finančního plánu není nejzábavnější věcí, avšak je to dobrá strategie, jak získat kontrolu a jednat v budoucnu efektivněji, tvrdí finanční experti. Češi jsou národem, kde se dlouhodobé finanční plánování může stát tvrdým oříškem. Na druhou stranu mají čeští studenti možnost získat znalosti v rámci výuky a pro veřejnost jsou hojně pořádány workshopy a semináře, které vedou k většímu uvědomění toku financí. Na základě těchto snah se očekává, že znalost finanční gramotnosti by mohla časem narůstat a finanční plánování by již nebylo tolik podceňováno.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...