fbpx

S Tomášem Vyhnálkem, ředitelem fundraisingu Člověka v tísni, o tom, proč Češi tak rádi pomáhají a proč je dobré podporovat právě krizové oblasti

Zveřejněno: 17. 12. 2018

Zřejmě není nikdo, kdo by nerad dostával dárky. A je spousta lidí, kteří ještě dárky darují, protože jim dělá radost potěšení obdarovaného. V čase předvánočním myslíme jak na blízké, tak i na ty, které neznáme. Češi jsou národem, který je velmi vstřícný k pomoci potřebným, ať v České republice, nebo v zahraničí.

Tomáš Vyhnálek, ředitel fundraisingu Člověka v tísni, se pomoci věnuje už dvacet dva let. Od roku 1996 byl v terénu při humanitární pomoci na Balkáně, v Čečensku, ale i při našich povodních. Dárcovství Člověka v tísni řídí o deset let méně. A teď má na starosti i projekt Skutečný dárek.

Největší zájem je darovat kuřata, školní pomůcky a populární kozu. Ženy nakupují levnější dárky, muži dražší, krávu, studnu nebo osla.

Je to jeden z těch lidí, kterému hned uvěříte, že svoji práci dělá dobře. Hned po prvních větách s ním zjistíte, že má nejen srdce a zkušenosti, ale že umí zorganizovat most mezi penězi  a potřebnými. I když jde často o rozhodování, ze kterého často bolí hlava i to srdce.

Skutečný dárek je projekt, kterému je letos deset let. Co to vlastně je?

Skutečný dárek symbolizuje formu pomoci, ať je to koza pro rodinu v Africe, léky pro nemocné, nebo doučování pro děti z chudých rodin. Dárce si obecně může vybrat z pěti kategorií: voda, zdraví, vzdělání, obživa, umění a Česká republika. Zásadou je, že dárek pomůže tam, kde to lidé nejvíce potřebují. Za deset let jsme takhle rozdali  6525 koz a ovcí, naočkovali  28 tisíc krav, 15 tisíc kusů drůbeže, postavili 200 latrín, postavili nebo opravili 9  tisíc vodních zdrojů a vybavili dvě stě škol.

koza best seller

Koza je zatím nejúspěšnější skutečný dárek. A je i nejužitečnější


Jak se stát dárcem a dát třeba tu kozu do dobrých rukou?

Dárce si vybere z nabídky, nejrychlejší řešení je koupit dárek přes e-shop. Pokud má zájem, dostane elektronický či papírový certifikát. Největší zájem je darovat kuřata, školní pomůcky a populární kozu. Ženy nakupují levnější dárky, muži dražší, krávu, studnu nebo osla.

Do projektu se zapojili Maxim Velčovský, František Skála, Léna Brauner, Míla Fürstová a další výtvarníci.

Letošní novinkou je certifikát na motyku a rýč, kohoutek na vodu a teplo domova. V loňském roce jsme vybrali od dárců 17 milionů korun, letos to bude víc.

Do spolupráce s vámi se letos zapojili i čeští umělci. Co pro vás vytvořili?

Slavíme 25. výročí a zároveň je sto let republiky, tak jsme ke standardní nabídce přidali i prodej uměleckých předmětů. Do projektu se zapojili Maxim Velčovský, František Skála, Léna Brauner, Míla Fürstová a další výtvarníci. Všichni tito umělci spolu s ředitelem naší organizace Šimonem Pánkem vytvořili limitovanou edici skutečných Skutečných dárků. Lidé tak mohou letos obdarovat své blízké třeba vázou od Maxima Velčovského nebo šperkem od Míly Fürstové.

Kolik pravidelných dárců  má  člověk v tísni?

V současnosti je jich asi pětadvacet tisíc, kteří měsíčně posílají dvě stě až tři sta korun. Jsou páteří našeho fundraisingu. Všichni dostávají pravidelně informace, co děláme a kde jejich peníze pomáhají. Naší výhodou ve srovnání s mnohými jinými humanitárními organizacemi je, že jsme velmi flexibilní s pomocí. Pokud někde nastane katastrofa, jsme díky našim dárcům schopni reagovat během dvou dnů a na místo poslat náš tým.

vyhnalek

I malá částka dokáže spolu s dalšími malými částkami udělat zázraky, říká Tomáš Vyhnálek


Tihle pravidelní dárci nám zároveň pomáhají získávat finanční pomoc ze zahraničí. A ta je rozhodující. Pro představu, pravidelní dárci se podílejí na 10 % našich příjmů, stejně tak náš  stát a  80 % je ze zahraničních zdrojů. My přitom aktuálně pomáháme v pětadvaceti zemích.

Jak si vysvětlujete, že jsou Češi tak štědří dárci?

Mnoho lidí přispívá značné prostředky i proto, že je to rodinná  tradice již od první republiky.  S ostatními organizacemi nesoutěžíme,  jsme rádi, když  lidé pošlou peníze na dobrou věc.

Související…

Rozhovor: České sklo ve světě pořád chtějí. Kvůli tradici a designu
Milada Kadeřábková

Je pravda, že se lidé u nás rozhodují často právě ke konci roku, ale každá doba pro pomoc je skvělá.

 Co byste si přál vy osobně do nového roku?

Zastavit válku v Sýrii. Každý měsíc tam podporujeme až čtvrt milionu lidí, cílem je, aby země dosáhla stability. Jsem rád, že tolik našich občanů přispívá a pomáhá, ať u nás, nebo v zahraničí. I malá částka, spojená s dalšími malými, může totiž udělat velký zázrak. Darující vlastně obdarovávají i sebe, stabilita jakékoliv země snižuje rozkolísanost současného světa.

foto: Archiv Člověk v tísni, zdroj: Skutečný dárek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...