fbpx

Japonská kavárna unikátně spojila fyzicky postižené, kteří ovládají roboty "na place" jednoduše z domu

Zveřejněno: 2. 1. 2019

Dobrá zpráva pro všechny společensky neobratné: v Japonsku existuje místo, kde vám naservírují kávu, aniž byste museli interagovat s živoucí osobou. V kavárně Dawn ver. Beta v Tokiu vás obslouží postižení roboti. Teda normální roboti, ovládaní postiženými lidmi. Fyzicky postiženými.

Fyzicky hendikepovaní lidé, které trápí jejich neschopnost dělat úkony, jež jsou pro zdravé jedince bezproblémové, tak dostávají možnost, aby se zapojili do pracovního procesu. Zatím jde především o pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou. Funkční tělo si pak vypůjčí od robota, který naopak funguje dobře fyzicky, ale zaostává v kreativním myšlení.

Stačí pohyb očí

Roboty do kavárny dodala tokijská společnost Ory Laboratory. Popisuje je jako „vaše nové tělo, které můžete jednoduše kontrolovat na dálku“. Roboti nazvaní OriHime-D jsou 120 centimetrů vysocí, váží asi 20 kilogramů, v hlavě mají zabudovanou kameru, mikrofon a mluvítko, takže jsou schopni transferovat video a audio záznamy přes internet.

robo barman

Robotická ruka v baru za bezpečnostní sítí dokáže nalít až 6 druhů vína. A když zrovna nemá co na práci, krátí si čas tancem


Jejich „pánové“ jim tak mohou dávat instrukce z pohodlí svých domovů. K rozpohybování robota jim postačí pohyb očí, jde tedy o podobné zařízení, jako používal pro pohyb svého invalidního křesla Stephen Hawking.

Vývojáři prohlásili, že budou usilovat o partnerství s dalšími organizacemi, které se starají o zapojení hendikepovaných lidí (a robotů) do pracovního procesu.

„Roboti umožní fyzickou práci a sociální zapojení,“ řekl Kentaro Yoshifuji, CEO firmy Ory Laboratory. Yoshifuji je zároveň vývojář robotů a jeden ze tří zakladatelů kavárny. Vývojáři prohlásili, že budou usilovat o partnerství s dalšími organizacemi, které se starají o zapojení hendikepovaných lidí (a robotů) do pracovního procesu. Víc kaváren by také chtěli otevřít před zahájením olympijských a paralympijských her, které se v Tokiu budou konat v roce 2020.

Pražská robovinárna

Bistro, ve kterém vám víno nalije a naservíruje robot, můžeme od konce roku 2018 najít také v pražských Butovicích. Jmenuje se CyberDog. Objednávky tahle vinárna přijímá online, zákazníkům stačí naskenovat ze stolu QR kód, vybrat si druh vína či jiné pochutiny a nakonec zaplatit kartou.

vino

K prvním hostům butovické robovinárny se shora snášejí sklenice s vínem, které připravila robotická ruka


Ke stolu nepřijede robot, ale robotická ruka, která by manipulaci s vínem měla zvládnout. Na návrhu futuristické vinárny se podílel výtvarník David Černý spolu s Tomášem Císařem.

Každý si tak vytvoří vlastní kombinaci amarounů a robotickou rukou naservírovaného vína.

Marcel Soural, předseda představenstva developerské firmy Trigema, která Cyberdog financovala a vybudovala, uvedl, že projektem chtějí ukázat směr, kterým se svět přirozeně vyvíjí. A ten směr budou z velké části ovládat roboti. Nebo tedy alespoň odpracovávat.

Související…

Když kandidátky na chůvy hodnotí robot: Budeme brzy všichni nezaměstnatelní?
Milada Kadeřábková

Kosmickým stylem inspirované jídlo a teplé nápoje budou na místě zpočátku servírovat lidé. I tuto práci má ale časem převzít robot. Dezerty si zase budou návštěvníci moci připravit sami, podobně jako na kosmické stanici. Dostanou třeba v misce tři tuby, a když si je vymačkají, vyjede marmeláda, mascarpone a další ingredience. Každý si tak vytvoří vlastní kombinaci amarounů a robotickou rukou naservírovaného vína.

foto: shutterstock, zdroj: Japan Times

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...