fbpx

Už jenom najmout ženu je podle některých manažerů riskantní. Co kdyby si něco vyložila špatně?

Zveřejněno: 12. 12. 2018

Už žádné obídky s kolegyněmi. Nesedat si vedle nich ve vlaku. Hotelové pokoje jim rezervujte vždy na jiném patře. A už vůbec si s nimi nedávejte schůzku jen ve dvou. Na Wall Street začínají muži zavádět kontroverzní pravidla pro MeToo éru. Dělají to proto, aby se ženám lépe pracovalo? Ne. Pomáhají tím hlavně sobě. A ženám tak činí život na pracovišti ještě komplikovanější. Jsou totiž vylučovány z kolektivu.

Americký viceprezident Mike Pence byl jeden z prvních, kdo prohlásil, že se vyhýbá večeřím s jakoukoliv ženou, která není jeho manželkou (má jen jednu). A desítky dalších ho následují. To už trochu zavání genderovou segregací, ne? Rozhovory s více než 30 manažery z Wall Street naznačují, že mnoho mužů má z hnutí strach a reagují na něj po svém. „Je to jako chůze po vaječných skořápkách,“ nechal se slyšet David Bahnsen, bývalý ředitel banky Morgan Stanley, který se teď živí jako nezávislý poradce.

Nemusíte být genderový konzultant, aby vám došlo, že vyhýbání se ženám asi problém nevyřeší.

Změna chování neprobíhá jen v odvětví finančnictví, muži mění své přístupy k ženám na rozličných postech a pracovištích. Chrání se tak před případným nařknutím ze sexismu či obtěžování. Důsledek je ale značně patrný právě na Wall Street, kde je obecně žen ve vedoucích pozicích nedostatek.

Incidenty řešili po svém

Zpočátku se zdálo, že se éra MeToo sektoru finančnictví téměř vyhnula. Po nařknutí producenta Harveyho Weinsteina se začaly ozývat ženy z médií, filmového průmyslu, z politiky, akademické půdy či pohostinství, ne však z Wall Street. Vypadalo to tedy, že tato významná ulice má problematiku sexismu nějak zázračně vyřešenou, časem se ale ukázalo, že tomu tak není. Wall Street byla podle agentury Bloomberg jen velice efektivní v tom, jak takové incidenty léta zametala pod koberec.

Není jim příjemné být o samotě s kolegyněmi, obzvlášť jsou-li tyto ženy mladší a atraktivní.

Nemusíte být genderový konzultant, aby vám došlo, že vyhýbání se ženám asi problém nevyřeší, spíš naopak. Firmy ovšem nejsou schopny tuto "izolaci" zvrátit a donutit své top manažery, aby byli schopni se o této problematice otevřeně bavit. Proto to v rozhovorech s manažery anonymně udělala právě agentura Bloomberg.

Žádné večeře

Mnoho manažerů uvedlo, že důsledky MeToo se jich týkají také. Není jim příjemné být o samotě s kolegyněmi, obzvlášť jsou-li tyto ženy mladší a atraktivní. Obávají se hlavně pomluv nebo jiných důsledků. Jeden z manažerů uvedl, že už nikdy nebude s ženami jednat v místnosti bez oken a že si udržuje odstup i ve výtazích. Jiný si nastavil jiné pravidlo: žádné byznysvečeře se ženou mladší 35 let.

pence 480924628

Mike Pence: Se ženou na večeři? Ne. Raději knihu...

Změny mohou být nepatrné, ale pro ženy docela zákeřné. Zaměstnankyně tak mohou být třeba zcela vyloučené z posezení u piva po práci. Ženám může být odepřena i soukromá konverzace s nadřízeným, šéf totiž při pohovoru se zaměstnankyní nechá doširoka otevřené dveře. Reakce na MeToo zkrátka vzbuzuje paranoiu. „Mnoho mužů se bojí falešných obvinění. Bojí se toho, co nemohou kontrolovat,“ tvrdí právník firmy FordHarrison Stephen Zweig.  

Nebýt blbec

Ne všichni zaujímají takto odmítavý postoj. Jeden investiční poradce, který řídí asi sto lidí, přiznává, že musel chvíli přemýšlet, zda si pozvat ženy na soukromý meeting. Říkal si, že by možná měl nechat otevřené dveře, nebo pozvat třetí osobu jako svědka. Pak si ale řekl: „Prostě se pokusím nechovat jako blbec.“ A to je možná to nejlepší, co mohl udělat.

Související…

Kšeftík díky #MeToo: Žena hlídá flirtování na kanadské diskotéce
Jaromír Hasoň

Jelikož finanční sektor trpí nedostatkem žen ve vedoucích pozicích, další potenciálně negativní konsekvencí pro ně bude ztráta mužských mentorů, kteří by jim mohli pomoci k profesionálnímu růstu. Pokud ale žena neutvoří bližší vztah s nadřízeným mužem, tak ten nebude znát její práci, nebude jí moct dát příležitost, aby v kariéře stoupala výš. A pokud chce žena vystoupat výš, s muži se někdy bavit musí. I soukromě.

foto: Shutterstock, zdroj: Bloomberg

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...