fbpx

Zakladatelé originálního kuchařského e-shopu s originální kuchařskou aplikací Tomáš Bárta a Filip Jurnečka o tom, proč je dobré mít recepty i v mobilu a zda je na Vánoce lepší kapr, nebo řízek

Zveřejněno: 23. 11. 2018

Každý rok se v Česku prodají statisíce kuchařek. Na webu Kuchařky.cz nic jiného než knihy s kvalitními recepty nenajdete. I když vlastně ano. Díky originálnímu spojení e-shopu se sociálními sítěmi a také díky unikátní aplikaci, která propojuje svět tištěných kuchařek se světem digitálních receptů.

kuch online bann n1 flowee 640x207

Studenti práv Tomáš Bárta a Filip Jurnečka milují dobré jídlo a rádi vymýšlejí nové projekty – proto vymysleli unikátní web, na kterém prodávají knihy s recepty tak trochu jinak. Kuchařky.cz se o nadšeného obdivovatele kulinářských výtvorů začínají starat dlouho předtím, než si vůbec nějakou kuchařku koupí. A je to vidět i ve filozofii obou zakladatelů: „Nejsme klasický e-shop s knihami,“ říká Filip Jurnečka. „S každým z autorů, jejichž knihy v aplikaci nabízíme, se osobně bavíme. Nebereme kuchařku jako pouhý soubor receptů. Chceme lidem ukázat tváře, které za knihami stojí.“

Už Steve Jobs věděl, že vztah se zákazníkem určuje komplexní zážitek, který začíná daleko dřív předtím, než si něco objednáváte.

Do aplikace se nedostanou všechny kuchařky – autoři si vybírají profesionální díla, která navíc vyhovují jejich filozofii. Takže místo souboru receptů z mimibazaru v aplikaci najdete spíše Zdeňka Pohlreicha, Karolínu Kamberskou, Břicháče Toma nebo Fitrecepty. Už Steve Jobs věděl, že vztah se zákazníkem určuje komplexní zážitek, který začíná daleko dřív předtím, než si něco objednáváte. Stejně tak v případě aplikace Kuchařky.cz si užijete dříve, než si podle knihy něco uvaříte. Začínáte tak, že si stáhnete aplikaci do mobilního telefonu (je dostupná na Appstore i na Google Play). „Už v té chvíli máte z nabízených knih profesionální ukázky – v aplikaci i na webu můžete v současné době najít přes 120 receptů a další stále přibývají. Vybrané knihy vám také odemknou všechny recepty z dané kuchařky v mobilní aplikaci,“ popisuje Tomáš Bárta. Je to jednoduché. Koupíte si knihu a recepty máte k dispozici pořád, jak v papírové, tak v elektronické podobě.

kucharky2 small

Aplikaci vnímáme jako doplněk knih, který zákazníkovi umožní mít recepty z kuchařek vždy po ruce


Koupí knížky celý kuchařský proces samozřejmě nekončí. Pokud se vám líbí, můžete třeba autorovi napsat nebo se stát jeho odběratelem na sociálních sítích. Rázem máte k dispozici jednak knihu, která krásně voní, které se můžete dotýkat, obracet listy a mazlit se se stránkami, a stejné recepty můžete také kontrolovat na mobilu, který si položíte třeba na kuchyňskou linku.

Související…

Když potřebujete místo v lednici: Deset věcí, které se vůbec chladit nemusí
Jan Handl

Výhodou tohoto v Česku (a zřejmě i na světě) unikátního konceptu není přitom jen to, že můžete koukat do receptů při vaření a nemusíte nikam odbíhat – když vám spadne kousek mrkve nebo ukápne kapka oleje na tablet, tak to prostě setřete a knížka může zatím čekat na to, až si v ní budete moct po perfektním jídle listovat. Na to, jaké další výhody přináší spojení klasických kuchařek se světem technologií, jsme se ptali právě Tomáše a Filipa.

Proč se podle vás ve společnosti tak dlouho drží trend gastronomie?  V čem je pro lidi tak přitažlivý, nejde vlastně "jen" o jídlo?

Filip: Jídlo jako takové odpradávna není jen o tom, že konzumujeme nějaké potraviny. Jídlo lidi spojuje. Stává se častým konverzačním tématem. Zjednodušeně řečeno, lidé se začali zajímat o to, co jedí, a je to tak správně.

Tomáš: Svět gastro je trendy i vaření jako proces je trendy. A mimo jiné – máloco má takovou jistotu na věky jako jídlo. Jíst se prostě bude pořád, na tom se nic nezmění.

Zažili jste ještě sami takové ty "tradiční výtvory školní kuchyně”?

F: Doteď mám noční můry z mlékové polévky ze školky!

T: Já zase s hrůzou vzpomínám na čočku ze školní jídelny...

Prodáváte kuchařské knihy a k nim i aplikaci. K čemu všemu je aplikace dobrá?

F: Tištěná kuchařka má určitě své kouzlo a lidé z ní rádi vaří. My aplikaci vnímáme jako její doplněk, který zákazníkovi umožní mít recepty z kuchařek vždy po ruce. Aplikace je takový pomocník pro momentální inspiraci a rychlý rádce.

Nápad je náš. Popravdě jsme ani neměli čas zkoumat zahraniční trhy...

T: Výhodou kuchařek v mobilní aplikaci je, že můžete vyhledávat konkrétní recepty a okamžitě si je můžete porovnat napříč s více kuchařskými knihami. Komu by se taky chtělo probírat 10 knihami, když má chuť zrovna jen na svíčkovou. V aplikaci si navíc může každý vytvořit nákupní seznam, aby mohl cestou z práce rovnou nakoupit potřebné ingredience. Taky si můžete recepty označit jako oblíbené nebo i pracovat online s přepočítáváním ingrediencí podle počtu porcí.

Je ta aplikace váš originální nápad, nebo jde o inspiraci ze zahraničí?

T: Nápad je náš. Vznikl zhruba před rokem a od té doby na jeho uvedení do praxe dennodenně pracujeme s plným nasazením. Popravdě jsme ani neměli čas zkoumat zahraniční trhy...

Ročně vychází určitě desítky kuchařek, jak se dá v té záplavě uspět?

F: Za nás se úspěch skládá ze tří základních složek – originální téma, český autor a příběh. Poslední zmiňované vnímáme asi jako nejdůležitější. Lidé chtějí číst příběhy. A že se u toho i vaří a jí? Jenom dobře!

Podle čeho si vybíráte kuchařky pro váš e-shop? Berete zkrátka všechno, co se týče vaření?

T: Snažíme se vybírat jen to nejlepší, o čem si myslíme, že se bude líbit všem. Pochopitelně chceme mít co nejširší záběr, aby si vybral opravdu každý. Znáte to, abychom zůstali tematičtí – sto lidí, sto chutí.

Pro spoustu lidí bude tištěná kuchařka stále tou nejlepší formou, podle které vařit, ale já jsem celkem zvyklý hledat recepty v telefonu.

A my máme potenciálních zákazníků násobně víc a každý z nich má ty chutě prostě jiné. Rozhodně však dbáme na kvalitu a s jednotlivými nabízenými tituly se před zařazením do prodeje seznamujeme. Vždycky prochází výběrem.

Vaříte sami podle kuchařek nebo podle vlastní aplikace?

F: Pro spoustu lidí bude tištěná kuchařka stále tou nejlepší formou, podle které vařit, ale já jsem celkem zvyklý hledat recepty v telefonu. Takhle si na mobilu z každé kuchařky vybírám pár receptů, které mě zaujmou, a uvařím si je. Předpokládám, že to takhle má většina lidí.

Jak roste prodej kuchařek před Vánocemi?

T: Několikanásobně! Kuchařky jsou velmi žádaný a vděčný dárkový artikl, o tom žádná. Velmi silný, ačkoliv by se to nemuselo zdát, je také leden. A pak i jaro. V průběhu roku jsou vlastně pravidelné dvě vlny – jarní a vánoční. Ta druhá jmenovaná a aktuální začíná běžně už v říjnu.

Na vánoční recepty máme dokonce zvláštní kategorii, ve které jsou... Jak to říct originálně? Zkrátka tradiční i originální recepty.

Která z kuchařek z poslední doby bavila nejvíc vás?

F: Za mě Gastrokroužek. Uchvátila mě kvalita receptů i celkové zpracování kuchařky.

T: Mně zase zaujal druhý díl kuchařky Cukrfree a pak také Nejbarevnější kuchařka od Kamu.

Když si budu chtít udělat na Vánoce kapra nebo řízek, pomůže mi vaše aplikace?

F: Pevně v to věříme. A nejenom kapra nebo řízek. Na vánoční recepty máme dokonce zvláštní kategorii, ve které jsou... Jak to říct originálně? Zkrátka tradiční i originální recepty.

A co vy radši, kapra, nebo řízek?

F: Řízek!

T: Já jsem tradicionalista. Buď kapr, nebo nic.

foto: Michaela Cásková, zdroj: Kuchařky.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...