fbpx

Telefony stahují mladé lidi do exekuce 1 fotografie
V Česku je v exekuci téměř milion lidí.

K dluhům vede několik cest. Každá generace to má trochu jinak: zatímco starší lidi trápí finanční problémy po ztrátě práce, mladší lidé se dostávají do problémů kvůli krátkodobým půjčkám a nezaplaceným fakturám za telefon.

Zveřejněno: 15. 11. 2018

Počet lidí s exekucemi v Česku roste. Podle statistik webu Mapa exekucí jich loni bylo na 860 tisíc, nejvíc v severních Čechách. Značnou část dlužníků přitom tvořili právě mladí lidé, kteří se nechali zlákat krátkodobými půjčkami. Stačí jim k tomu jen maličkost: mít 18 let a více. A často přitom nemusí dokládat ani svůj příjem.

Mladí si tak často neuváženě půjčí, vidina rychle získaných peněz umí být velmi lákavá. „Při takovéto krátkodobé půjčce lidé obecně příliš nedbají na rizika. Ať už jde o samotný fakt, že nemusí sehnat peníze na splátky, nebo třeba o neseriózní smluvní podmínky, kterým předem nevěnují dostatečnou pozornost,“ varuje Anna Bláhová, šéfka zákaznické péče ze Zonky.

Přehlídka poplatků a pokut

Exekuce tak na sebe nedá dlouho čekat. Splácet se totiž musí, a to přesně do termínu. Sehnat peníze nemusí ale být pro mladého dlužníka vždy jednoduché, navíc pokud se jedná o studenta. Vedle úroků si totiž většina nebankovních společností účtuje i podíl z dlužné částky. Ten může dosahovat 12, ale klidně i 30 procent.

Mladí lidé bez životních zkušeností se ne vždy staví ke svým dluhům zodpovědně.

Ještě hlouběji do kapsy si pak musí dlužník sáhnout v případě, že se se splácením zpozdí. Zpravidla jej čeká pokuta, poplatek za prodlení a náhrada vynaložených nákladů. Původně několikatisícový dluh tak může narůst i do statisícových položek.

Exekuce kvůli telefonu

Další past pro mladé lidi představují mobilní telefony. Operátorům dluží stále větší množství z nich a platí nepřímá úměra: čím starší, tím míň průměrně dluží. Zatímco u pětadvacetiletých dlužníků je průměrná nezaplacená částka kolem 1600 korun, u osmnáctiletých dlužníků už je to skoro 2700 korun. Na vině je přitom hlavně špatný odhad spotřeby: při výběru tarifu totiž mladí uživatelé často volí nižší měsíční paušál mezi dvěma až třemi sty korunami, nakonec ale často provolají víc minut, pošlou víc textových zpráv a stáhnou víc dat, než měli v nastaveném limitu. Rozdíly pak musí doplatit za vyšší ceny. Jak ale také likvidátoři pohledávek potvrzují, mladí lidé bez životních zkušeností se ne vždy staví ke svým dluhům zodpovědně. Ignorance upomínek a laxní přístup v komunikaci s věřiteli tak v mnoha případech vede až k exekucím, kvůli kterým dluh zbytečně naroste.

Průměrná dlužná částka u mobilních operátorů podle věku dlužníka:

Věk Průměrná částka
18 2678
19 2187
20 1958
21 1937
22 1838
23 1796
24 1781
25 1632

Zdroj: M. B. A. Finance

Komplikace do budoucna

Už samotné zadlužení, exekuce a dlouhodobé splácení se možná zdá jako dostatečný trest. Jenže to nemusí být vše. „Pokud člověk nesplácí, objeví se tento údaj ve veřejných registrech dlužníků. Při další poptávce po půjčce pak může mít problém nebo dostane vyšší úrok,“ upozorňuje Bláhová.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...