fbpx

Několik hraničních kontrol v Evropské unii čeká futuristický a do jisté míry strašidelný systém prověřování cestujících. Zvídavá umělá inteligence už funguje v Maďarsku

Zveřejněno: 12. 11. 2018

Na hranicích v Maďarsku, Lotyšsku a Řecku budou lidé prověřováni prostřednictvím automatizovaného detektoru lži. Ten je založený na bázi umělé inteligence (AI). Systém nazvaný iBorderCtrl je už nyní součástí šestiměsíčního pilotního projektu maďarské policie na čtyřech různých hraničních přechodech.

Související…

Jak si ochočit robota a proč brát umělou inteligenci jako výzvu
Jan Müller

„Využíváme stávajících osvědčených technologií, ale i novinek, abychom zvýšili přesnost a účinnost hraničních kontrol,“ uvádí na stránkách Evropské komise koordinátor projektu Georgios Boultadakis z lucemburské společnosti European Dynamics.

Pokud otevřete kufr a ukážete mi, co je uvnitř, potvrdí se, že vaše odpovědi byly pravdivé?

Virtuální agent hraniční kontroly požádá cestující o odpovědi na otázky poté, co projdou kontrolním stanovištěm. Otázky znějí například: „Co máte v kufru?“ A následně třeba: „Pokud otevřete kufr a ukážete mi, co je uvnitř, potvrdí se, že vaše odpovědi byly pravdivé?“ Systém údajně zaznamenává mimiku cestujících pomocí AI a analyzuje 38 mikro-gest, přičemž vyhodnocuje každou reakci. Virtuální agent je údajně připraven na odlišnosti plynoucí z různého pohlaví, etnika a jazyka, kterým cestující hovoří.

Přesnost 76 %

Cestující, kteří projdou testem, obdrží QR kód, jenž jim umožní překročit hranice. Pokud testovaný člověk otázkami neprojde, bude předán lidskému agentovi, který vyhodnotí zprávu svého elektronického kolegy. Podle časopisu New Scientist jde zatím o pilotní projekt. To znamená, že aktuální informace, které umělá inteligence o lidech získává, zatím nikdo nepoužije k tomu, aby zpovídanému člověku zabránil v překročení hranice.

Pokud jsou figuranti požádáni, aby lhali, chovají se samozřejmě jinak, než kdyby lhali ve skutečnosti.

Projekt je stále ve fázi testování. Zkoušen byl na třiceti lidech, z nichž polovina mluvila pravdu a polovina záměrně lhala. Virtuální agent vykázal přesnost 76 %. Problém je v tom, že pokud jsou figuranti požádáni, aby lhali, chovají se samozřejmě jinak, než kdyby lhali ve skutečnosti.

hranice 1201474534

Jejich strach z prozrazení totiž v modelové situaci jaksi nefunguje, a tím pádem je simulace dost ovlivněná. Na projektu iBorderCtrl spolupracuje i Keeley Crockettová z britské Manchester Metropolitan University. Ta je spolu s kolegy přesvědčena, že mohou dosáhnout míry přesnosti až   85 %.

15 % naštvaných

Podle Evropské komise každoročně cestuje po Evropě více než 700 milionů lidí ročně, takže i oněch 15 % chybně identifikovaných "lhářů" by představovalo docela vysoké číslo zbytečně prověřovaných a zřejmě také dost naštvaných lidí. Tedy v případě, pokud by byl tento systém zaveden do celé EU.

Systémy závislé na strojovém učení a zejména ty, které zahrnují technologii rozpoznávání obličeje, jsou doposud velmi chybující.

Systém iBoarderCtrl stál prozatím skoro pět milionů eur. Zatím má za úkol shromáždit co nejvíc dat od co největšího počtu cestujících. Systémy závislé na strojovém učení a zejména ty, které zahrnují technologii rozpoznávání obličeje, jsou doposud velmi chybující. V době, kdy je překročení hranic mnohdy samo o sobě choulostivou záležitostí, by znamenalo nasazení tápajícího agenta s umělou inteligencí oprávněné obavy všech cestujících. Takže nás může uklidňovat, že se zatím testuje jen na několika místech a že se asi ještě dlouho testovat bude.

foto: Shutterstock, zdroj: Gizmodo

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...