fbpx

Co spojuje českého premiéra a zakladatele Twitteru? Jeden pracovní návyk 2 fotografie
Jack Dorsey, šéf Twitteru a Square

K řízení státu nebo multimiliardové firmy nepotřebujete nutně všechny běžně používané nástroje.

Zveřejněno: 9. 11. 2018

Šéf Twitteru a Squaru nedávno v reakci na jeden ze svých tweetů celkem bez emocí potvrdil, že nepoužívá počítač a ani tablet. Vše, co potřebuje, zařídí ze svého chytrého telefonu. Jackův účet na Twitteru do jisté míry dokazuje, že si tento americký podnikatel nedělá legraci. Tweetuje totiž pouze screenshoty vytvořené v telefonu, počítač opravdu nepotřebuje a nepoužívá.

Jack a Andrej taky

Oba Dorseyho projekty, tedy jak mikroblogovací služba Twitter, tak alternativní platební systém Square, vznikly s určením právě pro mobilní telefony. A skutečnost, že velký šéf nepoužívá počítač a že si na všechno vystačí s mobilem, se docela hodí – zvlášť pro firmu, která se na mobily zaměřuje.

Příklady Babiše a Dorseyho ukazují, že používání počítače není nezbytně nutnou podmínkou úspěchu.

Bez počítače se obejde i náš premiér Andrej Babiš. Lucie Kubovičová, mluvčí hnutí ANO, dokonce oficiálně přiznala, že její nadřízený ani na počítači neumí psát. Tento nedostatek se dá přitom kompenzovat velmi snadno – ten, kdo to neumí s počítačem, prostě text diktuje. „Víte, jak to funguje? Všichni sedíme spolu u stolu a Marek Prchal to píše,“ odvětila Kubovičová. Požadavek na základy ovládání PC najdeme snad v každém pracovním inzerátu, ale příklady Babiše a Dorseyho ukazují, že používání počítače není nezbytně nutnou podmínkou úspěchu.

babis 0391130231

„Víte, jak to funguje? Všichni sedíme spolu u stolu a Marek Prchal to píše.“


Ať už počítač neumíte či nechcete používat, nebo u něj prosedíte mnoho hodin týdně, zkuste se zamyslet, jestli to nechcete zkusit bez něj. E-maily vyřídíte pomocí telefonu, stejně tak spoustu dalších věcí. Mnohdy je to dokonce jednoduší a pohodlnější než zbytečně zapínat počítač.

Z očí do očí 

Jimmy Daly ve své krátké eseji celkem trefně vysvětluje, že sezení u počítače nelze zaměňovat s prací. Spoustu činností lze provozovat jinak – když řešíte zapeklitý problém, pomáhá procházka. Kus papíru a skicování je podceňovaný způsob, jak zachytit nápady a myšlenky, místo chatování v nejrůznějších aplikacích je možné (ač to může znít velmi zpátečnicky) se se svým protějškem sejít, osobní rozhovor má stále význam.

Související…

Vědci chtějí stáhnout vědomí do počítače a získat tak nesmrtelnost
Luboš Heger

Já osobně se bez počítače neobejdu. V práci hodně píšu a vůbec pracuji s obsahem a vhledem k mojí pracovní náplni by bylo odmítání počítače čirým nesmyslem. Dokážu si ale představit, že třeba řízení sebevětší firmy se dá zvládnout bez počítače, stejně tak spoustu dílčích činností, třeba čtení. Zmíněné příklady to koneckonců celkem zřetelně demonstrují, bez počítače se (někteří z nás) obejít (většinou) mohou.

foto: Profimedia, zdroj: GZ

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...