fbpx

Pokud chcete sociální síť používat, ale nenabízet zbytečně moc informací o sobě, je dobré smazat všechny fotky, všechna videa a vlastně všechny informace, které vás nějak identifikují

Zveřejněno: 29. 10. 2018

Dostat se z dohledu Facebooku není tak prosté. Většina lidí už ví, že útěk na Instagram není to pravé, protože tuto progresivní sociální síť nevlastní nikdo jiný než Zuckerbergova firma. Jenže s Facebookem jsou propojené i další programy či aplikace, od kterých bychom to nečekali.

Související…

Mladí Američané ztrácí o Facebook zájem, je až na čtvrtém místě
Zdeněk Strnad

Nebo se k nim rádi připojujeme z účtu Facebooku, protože je to samozřejmě rychlejší než vyplňovat nová přístupová data. A pak na to šťastně zapomeneme. A Facebook přes tyto účty sbírá naše data dál a dál. Jak se z toho dostat? Zde je deset rad.

Zvažte, jestli je opravdu nutné používat něco, co (většinou zcela zbytečně) přistupuje k údajům na vašem účtu.

1) Pokud někde používáte přihlašování přes Facebook (typický příklad Spotify), zrušte to. Na těchto službách si založte běžné přihlášení pomocí e-mailu a hesla, odstraňte propojení s Facebookem a poté na Facebooku v "aplikacích" odstraňte i druhou část tohoto propojení.

2) V "aplikacích" na Facebooku odstraňte všechny, kterým jste dali práva. Nebojte se, nic špatného se stát nemůže, maximálně zjistíte, že nějaká aplikace či program začnou protestovat. Tam pak zvažte, jestli je opravdu nutné používat něco, co (většinou zcela zbytečně) přistupuje k údajům na vašem účtu.

Viditelnost informací, které na profilu zůstanou, si nastavte do módu "Jenom já".

3) Vypněte svolení pro "integraci s aplikacemi třetích stran a weby". Nezachráníte tím, co už se stalo, ale znemožníte tím další sběr a zneužívání dat. Facebook nepropojujte s dalšími aplikacemi a sítěmi (Instagramem atd.).

4) Promažte údaje na vašem účtu – školu, zaměstnání, rodinné příslušníky, adresu bydliště, koníčky, zájmy. Viditelnost informací, které na profilu zůstanou, si nastavte do módu "Jenom já". Při vkládání nových příspěvků do informací dbejte na to, co vkládáte. Možná už tam  prostě nevkládejte vůbec nic.

5) Pokud nepoužíváte dvoufaktorové ověření přes telefon (měli byste), je možné smazat i telefonní číslo. Případně si pořiďte SIMku, kterou budete používat jenom pro tyhle nevhodné účely (pomůže telefon, co umí dvě SIMky). Pokud ale stejné číslo zadáte na Facebooku i Instagramu, tak bude Facebook velmi dobře vědět, že jste to pořád vy. Pro dvoufaktor primárně používejte aplikaci v mobilním telefonu, SMS není pro dvoufaktor tak jako tak bezpečný.

Smažte všechny fotografie, které jste na Facebook nahráli. Totéž udělejte s videi. Nové fotky a videa už nikdy na Facebook nenahrávejte.

6) Změňte si e-mail, který používáte pro Facebook, na nějaký nový náhodný, nijak vás neidentifikující, takový, co budete používat pouze pro Facebook (případně další sociální sítě). Pokud nechcete, aby Facebook věděl, že ten váš instagramový účet je zrovna váš, tak musíte pro Facebook a Instagram použít různé e-maily pro registraci.

7) Smažte všechny fotografie, které jste na Facebook nahráli. Totéž udělejte s videi. Nové fotky a videa už nikdy na Facebook nenahrávejte. Do profilové fotografie nahrajte něco, co není váš obličej ani vy, ani vaše děti, nic, co by vás mohlo identifikovat. Totéž udělejte s fotkou v záhlaví.

TIP: Messenger je možné používat bez účtu na Facebooku. Sice je to pořád Facebook a pořád stejný šmírák, ale účet Facebooku mít nemusíte.

Facebook používejte výhradně v prohlížeči. V tom používejte blokování reklamy a nástroje na ochranu soukromí.

8) Smažte všechny polohové informace, které o vás Facebook udržuje na vašem profilu. Už nikdy u příspěvku či fotky nepřidávejte polohu, Facebooku můžete zkusit odebrat přístup k určení polohy (pokud zůstanete u používání aplikace v mobilu).

9) Z přátel vyházejte všechny lidi, které neznáte, a sdílení příspěvků na účtu na Facebooku si nastavte na "Jen pro přátele". Pak znemožněte, aby vás někdo mohl označit na fotce, veškerá označení v příspěvcích mažte. Moc to nepomůže, protože tuhle informaci už Facebook dostal, ale aspoň tam nezůstane viset.

10) Z mobilního telefonu odstraňte aplikaci Facebooku (nebo se z ní alespoň odhlaste) a Facebook používejte výhradně v prohlížeči. V tom používejte blokování reklamy a nástroje na ochranu soukromí. 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...