fbpx

Parlemeter 2018: Většina Evropanů považuje členství v EU za prospěšné 2 fotografie
Většina obyvatel EU má jasno: členstvi v Unii je prospěšné.

Sedm měsíců před volbami do Evropského parlamentu je zřejmé, že Evropané stále více podporují Unii jako projekt. Vyplývá to z výsledků průzkumu Parmeleter 2018.

Zveřejněno: 18. 10. 2018

Evropané jsou v Evropě spokojení, tedy přesněji v Evropské unii. V rámci aktuálního průzkumu odpovídalo 27 474 obyvatel všech států Unie. Z výsledků je zřejmé, že tišší optimistická většina obyvatel tvoří silnou protiváhu vůči hlasitějšímu populistickému křiku. Výsledky Parlemeter 2018 představují výzvu: je potřeba iniciovat přechod od tiché podpory k samotné volbě.

Související…

Terorismu se nebojíme, cestujeme více, říká průzkum
Jana Tobrmanová Čiháková

Většina respondentů ve všech 28 členských státech věří tomu, že jejich země má z členství v EU prospěch. Od posledního průzkumu v dubnu 2018 se toto číslo zvýšilo o jeden procentní bod na současných 68 %, což je mimochodem nejvyšší údaj od roku 1983. Nejužitečnější jsou podle respondentů ekonomické benefity spolu s přesvědčením, že EU pomůže udržet dobré a bezpečné vztahy s ostatními zeměmi.

Nejužitečnější jsou podle respondentů ekonomické benefity spolu s přesvědčením, že EU pomůže udržet dobré a bezpečné vztahy s ostatními zeměmi. 

Na grafu níže jsou zobrazeny výsledky odpovědi na otázku: Myslíte si, členství naší země v EU je... a) dobrá věc (modrý sloupec), b) špatná věc (červený sloupec), c) ani dobrá ani špatná věc (žlutý sloupec), d) nevím (šedý sloupec). Česko je na posledním místě, členství v Unii považuje za dobrou věc 39% dotazovaných, za špatnou věc 17%, za ani dobrou ani špatnou věc 42%, 2% pak neví.

eu graf new

 

Parlemeter také v době blížícího se Brexitu zkoumal názory občanů na možnost vystoupení jejich země z EU, a výsledek je také jasný: 66 % by hlasovalo pro setrvání jejich země v EU, 17 % by hlasovalo pro opuštění a 17 % není rozhodnuto. Více než kdy jindy považují Evropané členství v EU za dobrou věc: pozitivně se vyjádřilo 62 % respondentů. Od doby mezi pádem berlínské zdi v roce 1989 a přijetím Maastrichtské smlouvy v roce 1992 se jedná o nejvyšší číslo.

Polovina respondentů má za to, že EU nejde úplně správným směrem.

Evropané jsou také více spokojeni s úrovní demokracie v EU i v jejich zemi a také mají pocit, že jejich hlas je v EU slyšet – ovšem ve více než polovině členských zemí tento ukazatel přesto klesá. Další výsledky průzkumu Parlemeter 2018 ukazují také druhou stránku věci: polovina respondentů má za to, že EU nejde úplně správným směrem.

Migrace vede

Co se nadcházejících voleb do Evropského parlamentu týče, voliči o ně mají vyšší zájem než dříve: 51 % se chce zúčastnit, přitom 41 % ví, že volby budou v květnu 2019 – to je o 9 procentních bodů více než před půl rokem. Posunuly se také priority evropské populace: nejvyšší zájem mají o imigrační agendu (50 %), následuje ekonomika (47 %) a nezaměstnanost mladých (47 %). Boj s terorismem je na čtvrtém místě, zajímá se o něj 44 % občanů.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...