fbpx

Sdružení Czechitas se snaží změnit zažité představy o tom, že programátoři jsou mladí geeci.

Zveřejněno: 14. 10. 2018

Programování začíná pomalu patřit mezi základní dovednosti, něco jako čtení nebo psaní. Snad všichni od Billa Gatese po Obamu se snaží motivovat mladé lidi, aby začali kódovat.

Související…

K programování je potřeba talent, slušně zvládnout obor ale může každý
Zdeněk Strnad

Oboru IT jsem se úspěšně vyhýbala, ale i kolem mě se časem začaly objevovat články o tom, že dnešní školáci vyrůstají v radikálně jiné době, než do jaké jsme se narodili my, a že každé dítě by se mělo naučit programovat. Také jsem se dočetla, že obor IT trpí nedostatkem lidí a že naučit se kódovat dokáže každý. „Přemýšlíš-li nad změnou povolání nebo se chceš jen podívat, co to vlastně to programování je, mohl by být Úvod do programování dobrým začátkem,“ dozvěděla jsem se pro změnu na webu Czechitas, což je česká nezisková organizace, jejímž cílem je vzdělávat a inspirovat v informačních technologiích hlavně dívky a ženy, ale také ty, kteří se většinou programování nevěnují.

Vyzkoušej všechno, dobrého se přidrž

I když mám nejlepší práci na světě a nad změnou povolání nepřemýšlím, věřím, že je dobré se nechat jednou za čas inspirovat zdánlivě nesourodými obory. Ze stejného důvodu jsem šla na kurz vaření, tantra masáží nebo jógy: zkouším věci, i když dopředu vím, že v nich budu hodně špatná. Občas toho lituji, ale většinou ne.

Kurz Czechitas „Úvod do programování“ vám poskytne základní orientaci v problematice, vysvětlí základní pojmy, a hlavně zjistíte, jestli vás ta tvrdá dřina bude bavit.

Přihlásila jsem se tedy na kurz Úvod do programování, v jehož popisu bylo jasně uvedeno, že se ode mě nebudou očekávat žádné předchozí znalosti. Web dokáže namotivovat (nebo alespoň vzbudit zájem) i v těch největších IT analfabetech. Na druhou stranu vás ale ujistí, že jeden jediný workshop z vás hotovou programátorku rozhodně neudělá. Kurz je určený k tomu, aby vám poskytl základní orientaci v problematice, vysvětlil základní pojmy a postupy, a taky abyste zjistili, jestli se něčemu takovému vůbec chcete věnovat, jestli by vás to bavilo a jestli to stojí za tvrdou dřinu při učení programovacího jazyka. Ten se totiž stejně jako angličtina údajně za den naučit nedá.

czechitas

Czechitas chtěli zlepšit povědomí o ženách v IT, v současné době dělají základní kurzy pro úplně všechny.


Když jednou začneš, už nikdy nepřestaneš

Na začátku kurzu vejdete do místnosti plné dobře naladěných usmívajících se lidí. Dáte si v klidu společně snídani, kterou kolektivně donesly spolukurzující (pokud se tedy neztratíte v metru a nepřijdete o půl hodiny později jako já, pak si dáte maximálně rychlé kafe). Vedoucí lektor Martin Podloucký se také usmívá a s nadšením vás ujišťuje, že programovat může skutečně každý. Začne vysvětlovat nějakou látku, pak zadá praktický úkol, který se pokoušíte provést na vlastním počítači. Kolem vás neustále poletuje několik členů Czechitas, připravených vám pomoci, kdykoliv se zaseknete.

Czechitas dokážou první kontakt s kódováním zpříjemnit na maximum.

Jestli mi to ve finále šlo nebo ne a jestli jsem se naučila, na tom tady vlastně vůbec nezáleží (můžete si domyslet). Uvědomila jsem si každopádně několik věcí. Pro mnoho účastnic byl kurz opravdu skvělým a motivujícím zážitkem a mnoho z nich odešlo s nadšením. Czechitas dokážou první kontakt s kódováním zpříjemnit na maximum. A když se vám podaří nacvakat shluk číslic, závorek a písmenek tak, že se vám zamýšlený efekt objeví na obrazovce, může to být dokonce i zábava. Také jsem se dozvěděla, že dnes jsou firmy už tak zoufalé, že nabírají i ty, kteří programování vůbec nerozumí, s tím, že si je sami zaškolí.

Jde to i bez školy

Nepotřebujete tedy školu ani praxi, stačí jen chuť se učit. A také jsem zjistila, že programování (navzdory četným prohlášením) není pro každého. Programování je, jako všechna další povolání, pro ty, kteří o něj mají upřímný zájem. Stejně tak jako každý nemůže léčit, učit nebo stavět domy, tak je jasné, že ÚPLNĚ každý profesionálně programovat nemůže. A to je dobře. Ale je také dobré vědět, že pokud budete hodně chtít, tak se to můžete naučit i bez školy.

czech

Na kurzy u Czechitas se může přihlásit každý. A každému se budou ochotně věnovat.


Learn-it-yourself

Dle odborníka na IT Chrise Pratta je při učení důležité dodržovat několik zásad.

Praktikujte přístup naučím-se-sám

Programátoři musí být soběstační. Existuje mnoho kurzů a webových stránek, které vám s učením pomohou, všechno za vás ale nevyřeší. Musíte mít v sobě touhu řešit úkoly, protože to budete dělat po celou vaši kariéru (pokud u IT vydržíte).

Buďte hladoví po nových informacích

Programování si žádá kontinuální schopnost absorbovat obrovské množství neustále se obměňujících informací. Nestačí se naučit jeden programátorský jazyk a myslet si, že vám to bude stačit.

Z lidí v týmu Czechitas čiší nadšení pro věc a smysl pro komunitu.

Jazyky se neustále mění, nové se tvoří a staré zanikají. Navíc ne každý jazyk je vhodný pro vyřešení každého problému.

Pomáhejte ostatním

Programátoři existují od toho, aby řešili problémy. A lidé mají problémy, takže programátoři pomáhají lidem. Dělí se o kódy, které napíší. Publikují knihy, blogují, učí. Programátorství je a zároveň není osamělá činnost. Z lidí v týmu Czechitas čiší nadšení pro věc a smysl pro komunitu. Organizují workshopy pro různě pokročilé uživatele. Zaměřují se na konkrétní technologie nebo znalosti, letní tábory, rekvalifikační a večerní kurzy. Inspirují a vzdělávají nové talenty k posílení diverzity a konkurenceschopnosti v IT.

foto: Facebook Czechitas a Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...