fbpx

Kvůli dokonalé instagramové fotografii riskovali život – a prohráli. Jsou jich davy. Respektive – byly by jich, kdyby žili.

Zveřejněno: 7. 10. 2018

Více než 250 lidí na světě už během posledních šesti let při focení sebe samých přišlo o život. Vyšlo to najevo z rozsáhlého prozkoumání 259 novinových sdělení z let 2011 až 2017, které informovaly právě o úmrtích spojených se selfíčkami.

Po hlavě to není ono

Z oněch 259 katastrof bylo utonutí hlavní příčinou úmrtí, na druhém místě nehody spojené s dopravou (například focení se před jedoucím vlakem) a padání z výšky. Další příčiny zahrnují zvířata, oheň a elektrický proud. K bizarnějším případům se například řadí muž, který se pokusil vyfotit se zraněným medvědem. Za několik vteřin pochopil, že pokus nebyl dobrý nápad.

„Selfie-smrti se staly problémem veřejného zdraví,“ je přesvědčen Agam Bansal, vedoucí oné studie. Ukázalo se také, že nejvyšší počet mrtvých na následky focení pochází z Indie, mnoho z nich je také z Ruska, USA nebo třeba Pákistánu. Osmdesáti pěti procentům mrtvým bylo mezi 10 a 30 lety.

selfie nebezpeci

Počet obětí „online světa“ může být mnohem větší, studie se zabývá pouze nahlášenými případy. Samotné focení ale samozřejmě hazardní není. Jde o risk, který lidé podstupují.

Proč to dělají?  

Nejhorší na tom je, že tahle úmrtí jsou naprosto zbytečná. Lidé takhle riskují jenom proto, že chtějí co nejvíc lajků a udělat dojem. Jejich touha se líbit je dokáže dohnat až do samotných extrémů a nakonec je stát život.

I když třeba vím, že fotku nebudu sdílet okamžitě, už teď si představuji, jak mi budou followeři klikat na srdíčka, až si ji večer přidám do feedu.  

Mnoho z nás už je tak moc propojeno se světem online, že se nedokážeme odpojit ani během cestování nebo jiných volnočasových aktivit. Tedy od internetu se odstřihnout dokážeme (aspoň na pár hodin), v mysli na něm ale pořád zůstáváme. Online svět totiž i bez připojení někde vzadu v hlavě číhá a nabádá nás k činům, které by nás ještě před pár lety ani nenapadly. I když třeba vím, že fotku nebudu sdílet okamžitě, už teď si představuji, jak mi budou followeři klikat na srdíčka, až si ji večer přidám do feedu.  

selfie zraneni

Pro Agama Bansala je vysoce důležité, aby se lidé o nebezpečí selfie dozvěděli. Navrhuje také zřízení takzvané „no-selfie zóny“ neboli nebezpečná místa, kde by bylo zakázáno se fotit. V Bombaji už dokonce 16 takových zón existuje, zřídili je tam po sérii tragických událostí. V Rusku už dokonce několik let nazpět proběhla „Safe Selfie“ kampaň, která hlásala slogany jako „Ani milion lajků na sociálních sítích si nezaslouží vám vzít život a štěstí“.  

Takže až budete příště zase stát na okraji útesu nebo na vrcholku vodopádu, dobře si vytáhnutí telefonu rozmyslete. Rychlé selfie by mohlo být to poslední, co uděláte. A stát se obětí „neviditelného světa“ je přece tak bizarní, že by si to snad nepřáli ani sebevrazi.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...