fbpx

Namodralé světlo z našich chytrých telefonů sice může narušovat spánek, ale neexistují žádné důkazy o tom, že by ničilo zrak. Každopádně bychom do telefonů neměli civět dlouho

Zveřejněno: 4. 10. 2018

Jak už víme, s různými studiemi a průzkumy je to potíž. Pokud neznáme zadavatele, neznáme ani důvod, proč takový průzkum vzniká a proč má zrovna takové výsledky, jaké má. Americký lifestylový server Lifehacker nyní s jedním takovým průzkumem přišel. Týká se vlivu displejů mobilů na náš zrak. Tentokrát prý můžeme být v klidu.

Související…

Lidé se zbavují závislosti na smartphonech. Roste prodej hloupých telefonů
Jan Handl

Novinové titulky nebo rady rodičů často mluví o tom, že koukání na displej mobilního telefonu ničí oči. V rozporu s touto poměrně často opakovanou frází je ale nedávno zveřejněné prohlášení odborníků z The American Academy of Ophthalmology. Američtí oční lékaři jasně říkají, že nás modré světlo z displejů chytrých telefonů neoslepí.

Popření neprůkazného?

Jde o reakci na studii zveřejněnou v létě, která naopak tvrdila, že světlo z mobilního telefonu není dobré pro chemické látky, které se přirozeně vyskytují v našich očních buňkách. Problém byl v tom, že vědci při tomto výzkumu nepracovali se skutečnými buňkami, protože naše oči se přirozeně podobným poškozením a testování brání.

Pojem „smartphonová slepota“ je prý značně zavádějící a týká se dočasného jevu, který nastane, když displej sledujete se zavřeným jedním okem.

Smartphony prý tedy rozhodně nelze nijak spojovat s oslepnutím, jak se může zdát při letmém studiu výsledků další studie, která vyšla pod hlavičkou The National Center for Biotechnology Information. Tuto studii američtí očaři rovněž zpochybňují. Pojem „smartphonová slepota“, který je přímo v titulku zmíněné studie, je prý značně zavádějící a týká se dočasného jevu, který nastane, když displej sledujete se zavřeným jedním okem.

Útok na krysy

Titulky hlásající, že se kvůli chytrým telefonům blíží oční „globální epidemie“, vycházejí z testování na krysách, které byly vystavovány enormnímu množství světla. Ti, kteří se v problematice vyznají, prý zůstávají v klidu a o zdraví svých očí se v souvislosti s chytrými telefony nebojí.

Není dobré do telefonu zírat dlouho, jelikož to může vysušovat oči.

Akademie amerických očních lékařů každopádně nedoporučuje používat nejrůznější brýle či filtry, které blokují modrou složku světla, protože se neví, zda nebudou mít dlouhodobě nějaké nežádoucí účinky. Lékaři ale zároveň prohlašují, že bychom své telefony neměli brát do postele před spaním, jelikož ono propírané modré světlo rozhodně nepodporuje spánek. Také není dobré do telefonu zírat dlouho, jelikož to může vysušovat oči. My zůstáváme taky v klidu a vysoušet oči si rozhodně nenecháme.

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...