fbpx

Dva stupně odpojení aneb proč #denoffline umožňuje lépe využít online  Dalších 4 fotografií v galerii
Offline není luxus. Offline je nový standard.

#denoffline: Jan Müller o tom, jak si vlastně ve Flowee vykládáme #denoffline, jak se dá prožít a proč je taková meditace občas dobrá

Zveřejněno: 2. 10. 2018

Co to vlastně znamená být den offline? Čtenáři kladou otázky a i my musíme přiznat, že ani v redakci na tom nepanuje tak úplně shoda. Například v tomto článku kolegy a velkého online gurua Daniela Dočekala se jeho názor někdy liší od toho mého.

Související…

Na co všechno přijdete, když se jeden jediný den snažíte být offline
Daniel Dočekal

Pojďme rozdělit míru odpojení od sítě (offline) na několik stupňů. A protože se v této souvislosti používá také pojem „digitální detox“, můžeme si  i my přirovnáním k omezení konzumace jídla pomoci.

Měkký offline čili lehký digitální detox

Odpovídá dietě, kdy z jídelníčku vyřadíme sladké a tučné, ale jinak se stravujeme normálně. Při takovém dni vypneme sociální sítě, aplikace a nechodíme na internet. Omezíme také sledování televize a hraní počítačových her. Telefonujeme, jen když je to nezbytně nutné, ale mobil nechápe zapnutý pro urgentní potřeby. Pokud možno jej nemáme u sebe, necháme ho ležet doma na nějakém místě.

offline telenon

Měkký offline detox je něco, jako když se přestaneme přecpávat před spaním. Je to zdravé a stačí k tomu vážně jen rozhodnout se.


Vyhneme se nadměrnému focení a natáčení, protože si užíváme přítomnost a nemáme potřebu ji okamžitě sdílet. Při cestování používáme místo navigace papírovou mapu nebo orientační smysl. Nepracujeme na počítači, a pokud přeci jen musíme, odpojíme ho od internetu.

Telefonujeme, jen když je to nezbytně nutné – sociální sítě a internet jsou tabu

Měkký offline tak odpovídá době, kdy jsme doma měli klasický telefon se záznamníkem a starý psací stroj. Takový den by bylo dobré si dělat co nejčastěji, třeba každý měsíc. Člověk se zpomalí, soustředí se lépe na své blízké nebo sám na sebe. Pokud je víkend, nemusí se prakticky v ničem omezovat. Nejlepší je praktikovat ho s partnerem, přáteli nebo s rodinou. Dá se třeba uspořádat oslava, jít na výlet nebo jen tak pozorovat svět kolem sebe. Dá se vlastně dělat všechno, na co nemáte kvůli internetu čas.

Intenzivní offline čili tvrdý digitální detox

Vypínáme nejen sociální sítě a internet, ale také mobil, laptop, počítač, prostě všechna elektronická zařízení. Online jsou totiž v dnešní době i hlasové hovory, všechny komunikační sítě pracují na digitálním základě. Takový intenzivní offline den odpovídá půstu, kdy se celý den nic nejí, pije se jen voda. Během intenzivního offline dne nesledujeme televizi, nepaříme žádné hry, a pokud možno, ani neposloucháme rozhlas. Smyslem intenzivního offline je totiž co nejsilnější prožitek sama sebe v momentu přítomnosti. Den můžeme prožít v tichu, v přírodě sami se sebou, což je vůbec nejlepší. Anebo mezi blízkými, ovšem bez jakéhokoliv zásahu světa médií.

Jsme podrobováni výcviku jako psi, ale měli bychom být spíše svobodomyslné kočky.

Vzhledem k ohlasu akce #denoffline se asi nemusíme rozepisovat o blahodárných účincích digitálního detoxu. Je zřejmé, že si potřebu odpojit se všichni uvědomujeme.

offline hardcore

Hardcore offline detox je očista a rituál.


Pro mě je nejdůležitější argument, že digitální komunikaci zprostředkovávají nejbohatší firmy světa, které tvrdě pracují na tom, abychom strávili online co nejvíce času, abychom byli na sociálních sítích a aplikacích závislí.

Nenechat se zneužít

Jak řekl Jaron Lanier, velký kritik online světa: Jsme podrobováni výcviku jako psi, abychom klikali a lajkovali a telefonovali a sdíleli a fotili co nejvíc. Neměli bychom být jako ten poslušný pes, ale jako svobodomyslná kočka. Užít si online světa, využít jeho výhody, ale nenechat se jím nikdy úplně ochočit.

Offline den nám pomáhá lépe využít online prostoru, který je dobrý sluha, ale zlý pán. Tento prostor musíme umět využívat a ne se jím nechat zneužívat. Nestát se „přírodním zdrojem“, ze kterého velké firmy a státy přes stále lepší roboty „těží data“, aby měly stále lepší algoritmy, a pomocí nich nás zase lépe ovládaly a prodávaly nám nejen své produkty, ale také myšlenky, emoce anebo vidění světa.

Krásný víkend bez internetu

V sobotu jsem si dal absolutní digitální detox. Část dne jsem pracoval, ale psal jsem jen tužkou do bloku, část dne jsem prožil na chatě v křivoklátských lesích s dcerou při hraní karet a deskových her. Měl jsem příjemný pocit, že se mi konečně nikdo nedovolá a nebudu nikde pozdě, nemusím nic řešit – je přeci #denoffline, takže to všichni pochopí. Občas jsem se přistihl, že se chci podívat na aplikaci o počasí, nebo si vyhledat, jestli mají otevřeno v restauraci… Ale stejně to byla nádhera!

Je to nejlepší prevence před negativními důsledky onlinového obžerství.

Spoustu času jsem jen tak proseděl na sluníčku a lelkoval. Nicnedělání je někdy velmi produktivní forma meditace… Myšlenky a pocity jen tak putují a člověka napadne spousta věcí, které by v běžném informačním šumu zapadly. Třeba že by bylo fajn napsat o offline knížku a podělit se o zkušenosti ostatních lidí z digitálního detoxu. Ať už měkkého nebo tvrdého, lze to libovolně kombinovat.

offline rodina

Když se odpojíme od sítě, svět má najednou více barev a vůní.


My ve Flowee cítíme, jak velkou potřebu odpojit se všichni máme. Dali jsme si závazek, že se #denoffline v měkčí či tvrdší podobě stane pravidelnou součástí našich kalendářů. A chceme inspirovat naše čtenáře a ostatní online spoluobčany, aby si svůj soukromý #denoffline dělali pravidelně. Je to nejlepší prevence před negativními důsledky onlinového obžerství, ke kterému jsme dnes tak intenzivně vedeni. 

foto: Shutterstock, zdroj: Den offline

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...