fbpx

Zvíře umírá v klidu a míru, jeho maso je chutnější, tvrdí majitelka podniku, kde experiment vznikl

Zveřejněno: 1. 10. 2018

Restaurace ve státě Maine v USA přišla s nápadem ulevit humrům od stresu, který jim způsobuje vaření zaživa. Personál přišel s tím, že na humry bude foukat marihuanový dým. Možná nám to přijde jako nápad člověka, který si zrovna zapálil jointa. Majitelka restaurace ale věří, že trošku dýmu z trávy dovede korýše ke štěstí a zákazníka pak k chutnějšímu jídlu.

Související…

Cítí rostliny bolest? A co to znamená pro vegany a medicínu?
Klára Kutilová

Milovníci mořských plodů bojují s etickým problémem dlouhé dekády. Je v pořádku užít si humra, když všichni víme, jak příprava takového pokrmu probíhá? Je OK uvařit jakékoliv zvíře zaživa? To jsou otázky, které v posledních letech zaznívají stále hlasitěji a častěji. Švýcaři ji pro sebe nedávno rozřešili ráznou odpovědí NE. A vaření živých humrů zakázali. Ostatní země, kde je tato pochoutka tradiční, zatím tápou.

Do klidu a míru

Originální východisko našli podle britského Guardianu právě restauratéři v Maine. Rozhodli se, že humry prostě „zkouří“ foukáním marihuanového dýmu. Text Guardianu pak už nespecifikuje, jestli joint končí v plicích personálu (třeba kuchaře), nebo jestli restaurace najala na tuto zajímavou pozici nové zaměstnance.

lov humru maine

Jak humánně zabít humra? Švýcaři mají jasno, v Americe ještě asi úplně ne


Majitelka restaurace Charlotte Hillová je každopádně přesvědčená, že korýšům kouř z konopí ulevuje od bolesti způsobené vařící vodou a přivádí je „do stavu klidu a míru“. Zhulené zvíře tak prý nebude vypouštět hormony stresu, ale ty pohodové.

Roscoe po vdechnutí trávy upadl do melancholického stavu a nechal se uvařit bez toho, aby ohrožoval kuchaře svými mocnými klepety.

Charlotte sama sebe považuje za aktivistku podporující zvířecí práva, a jak sama říká, velmi ji mrzí etický problém přípravy humrů. Místo toho, aby je prostě přestala vařit, si jednoho dne při rvačce s agresivním humrem jménem Roscoe, který se nechtěl dát uvařit bez boje, uvědomila, že existuje lepší řešení než přijít o zákazníky, kteří humry milují. Roscoe po vdechnutí trávy upadl do melancholického stavu a nechal se uvařit bez toho, aby ohrožoval kuchaře svými mocnými klepety. „To zvíře umře tak jako tak,“ uvedla majitelka restaurace. „Je mnohem lepší zabít ho bez bolesti a s něhou.“

Cítí humr bolest?

Nu, dobrá. Věda se tak jako tak přiklání spíš ke švýcarskému modelu. Podle profesora biologie Roberta Elwooda, který se na Queen’s Univerzity v Belfastu soustředí právě na zkoumání bolesti u zvířat, nejde prokázat, jestli humr opravdu bolest cítí.

humr polevka

Takže sbohem... A nesměj se tomu!


Ale právě kvůli této nejistotě je podle něj na místě přistupovat nejen k humrům, ale i k jakýmkoli dalším tvorům na planetě s tím, že bolest vnímají, proto bychom ji neměli zbytečně působit. Nemůžeme zkrátka vyloučit, že humr umírá v naprosté agónii, jakou si jistě dovede představit každý, kdo se někdy spálil horkou vodou.

Číšníci budou doporučovat humra lehce vyuzeného v konopném dýmu, protože zvíře, které umírá šťastné, je prý mnohem chutnější.

Nakonec ještě na skok do amerického státu Maine: Majitelka restaurace, která bude nabízet hostům zhulené humří maso, ještě dodává, že si zákazník samozřejmě bude moct vybrat, jestli chce korýše s marihuanou (na kterou má restaurace licenci), anebo bez. Číšníci ale budou doporučovat humra lehce vyuzeného v konopném dýmu, protože zvíře, které umírá šťastné, je podle aktivistky za zvířecí práva mnohem chutnější. O tom, zda to potvrdil i konzument humra jménem Roscoe, se článek opět bohužel nezmiňuje. A humra samotného už se nikdo nezeptá.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...