fbpx

Na cukrovku může pomoci kolagen. U lidí i u psů 1 fotografie
Inzulínové injekce budou možná už brzy minulostí.

Kombinace kolagenu a buněk slinivky představuje první minimálně invazivní terapii, která dokázala během 24 hodin úspěšně zvrátit diabetes prvního typu. První pacient vydržel nadále bez inzulínu celých 90 dní

Zveřejněno: 18. 9. 2018

Závěry nové studie vědců z univerzit v Purdue a v Indianě naznačují, že by snad bylo v budoucnu možné nahradit inzulínové injekce nebo přenosná čerpadla úplně jinou terapií. A netýká se to jen lidí, ale i nejlepších přátel člověka. Těch chlupatých samozřejmě – psů. Aby si vědci ověřili, zda bude léčba skutečně účinná, chtějí prostřednictvím nové terapie nejprve ulevit právě psům, kteří trpí cukrovkou prvního typu.

Studie byla zveřejněna v magazínu American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolismusjejí hlavní autorkou je Clarissa Hernandez Stephensová, absolventka na Weldonově fakultě biomedicínského inženýrství na univerzitě v Purdue.

Cukrovka se netýká jen lidí

Připadá vám divné řešit léčbu psů s cukrovkou? Pak vězte, že diabetes prvního typu v USA postihuje přibližně jednoho z každé stovky domácích mazlíčků, včetně psů a koček. Lidé na tom jsou, pravda, o něco hůře – číslo, které chcete znát, zní 1,25 milionů dětí i dospělých.

Cukrovka prvního typu postihuje každého desátého pejska. Lidi jsou na tom o něco hůř.

Zajímavé je, že průběh choroby i léčba bývá zpravidla u lidí i psů stejná. Ti i ti potřebují po celý den monitorovat glukózu a po jídle dostat dávku inzulínu. A právě tato skutečnost je jedním z výchozích bodů studie – když se neliší průběh onemocnění, neměl by se lišit ani postup nápravy. Psi i lidé by tedy, v ideálním případě, měli mít prospěch z jedné a téže medicíny.

V hlavní roli slinivka

Více než dvacet dlouhých let. Přesně tak dlouho probíhají výzkumy a klinické studie zaměřující se na transplantaci clusterů buněk (ostrůvky), které vedou k uvolňování inzulínu a monitorování hladin glukózy v krvi. Současný způsob jejich aplikace skrze játra je příliš invazivní, navíc velmi bolestivý. Lidský imunitní systém má v takovém případě tendence velké procento transplantovaných ostrůvků ničit. Což v důsledku znamená, že se nepříjemná léčba míjí účinkem. A právě zde přichází ke slovu nová studie – ta totiž do stávající situace vnáší nové řešení.

Nová léčba je účinnější, méně nepříjemná a provádí se ambulantně – prostě dostanete injekci pod kůži a nemusíte jít na operační sál.

 

Nová sada slinivkových buněk v kolagenovém roztoku se do těla vpraví jednoduše injekcí pod kůži a ne skrze játra. Mělo by to být jednak účinnější, jednak samozřejmě méně nepříjemné. Poté, co se roztok dostane těsně pod kůži, by měl ztuhnout. Tělo následně rozpozná kolagen a dodá mu tok krve k výměně inzulínu a glukózy. Skvělé na této léčbě je to, že se provádí ambulantně a nemusíte jít na operační sál. „Je to tak snadné, jak snadně to vypadá,“ potvrzuje na serveru futurity.org Sherry Voytik Harbin, profesor biomedicínského inženýrství a základních lékařských věd v Purdue.

Nejen cukrovka, ale i pankreatitida

Zázračná injekce obsahující buňky slinivky a kolagenový roztok by zatím podle všeho v budoucnu neměla pomáhat „jen“ s léčbou cukrovky, účinkovat by měla i proti pankreatitidě – zánětu slinivky. Lékařské fakulty univerzit v Purdue a v Indianě na této práci spolupracují prostřednictvím Národního institutu zdraví. Kolagenová formule, kterou objevili, je tak patentovanou technologií, která v sobě skrývá ohromný potenciál. Je jen na vědcích, jak jej v budoucnu dokážou využít ve prospěch lidstva. Zatím to vypadá, že se jim konečně podařilo objevit něco, co může těžce nemocným skutečně pomoci.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Purdue

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...