fbpx

Česká republika má svou historicky první eurobankovku. Její nominální hodnota je ovšem nulová.

Zveřejněno: 11. 9. 2018

Diskuze na téma finančních investic se v dnešní době točí hlavně kolem blokchainu a kryptoměn. Investice do zlata, případně sběratelské investice pak zůstávají spíše v pozadí. Možná proto vám s největší pravděpodobností uniklo, že jste si tento víkend mohli v Praze zakoupit první českou eurobankovku a do budoucna na ní pravděpodobně dobře vydělat.

Související…

Peníze jsou pro Čechy větší tabu než sex, říká Eva Zamrazilová
Barbora Petrová

Jedná se o suvenýrovou eurobankovku, na které je uvedena částka 0. A i přesto, že si za ni nic nekoupíte, každý ji chce. Na veletrhu Sběratel 2018 se na ni tento pátek a sobotu stály několikahodinové fronty. Za 50 Kč jste si totiž mohli koupit jediný sběratelský suvenýr, jehož hodnota časem narůstá.

5 kusů na osobu

Zatímco Slovensko si nulových eurobankovek, určených především pro sběratelské účely, vydalo již několik, v České republice je tahle první. Je vyrobena ze stejného bavlněného papíru jako klasické oběhové eurobankovky a vytištěna ve stejné tiskárně. Na bankovce jsou vyobrazeny Hradčany a Karlův most. Každá bankovka má své sériové číslo, obsahuje vodoznak, ochranný pásek, UV ochranné prvky a hologram. Bankovka byla vydána v počtu 10 000 kusů, z nichž do přímého prodeje šlo osm tisíc, dva tisíce si už dopředu rezervovali sběratelé ze zahraničí. Zakoupit jste si ji mohli tento pátek a sobotu na veletrhu Sběratel 2018 na pražském Výstavišti a zájem byl opravdu enormní.

Do budoucna budou nejcennější ty s nejnižším sériovým číslem

Bankovky vydával speciální automat a nákup byl původně omezen na 5 kusů na osobu, druhý den trvání veletrhu byl pro velký zájem snížen dokonce na tři. Kolem půl dvanácté už byly nulové bankovky beznadějně vyprodány. Nejcennější budou do budoucna ty s nejnižším sériovým číslem, zvláště pak první stovka.

Hrady, zámky i zoologická zahrada

Bankovka s motivem Hradčan u nás pravděpodobně není poslední. Na Slovensku už si své nulové eurobankovky kromě měst nechávají tisknout i některé hrady a zámky, a svou sběratelskou bankovku má dokonce i zoologická zahrada.

bankovka x

Hlavním motivem vydávání nulových eurobankovek má být zviditelnění evropského kulturního a historického dědictví. Česká republika a Slovensko tak samozřejmě nejsou jediné země, kde se bankovky vydávají. Své nulové bankovky má například i Portugalsko, Řecko, Německo a mnohé další státy. První nulová eurobankovka byla vytištěna už v roce 2015 ve Francii.

Objednejte si svou bankovku

Za celým konceptem euro suvenýrů stojí Richard Faille, který nechal vůbec první nulové euro bankovky natisknout ve spolupráci s francouzskou národní a Evropskou centrální bankou. Server Sběratel dokonce uvádí, že Euro suvenýry si u firmy podnikatele Richard Faillehosi může objednat každý, kdo by chtěl podpořit návštěvnost své kulturní nebo historické památky. A vzhledem k tomu, že vydávané množství není nějak státem regulované, určitě se v tomto případě ze sběratelského hlediska nejedná o sázku na jistotu. Kdo ví, kolik se jich nakonec vydá v Česku a jestli se z nich za pár let nestane jen sofistikovanější verze dřevěných turistických známek.

Kdo ví, jestli se z bankovek na objednávku nestane sofistikovanější verze turistických známek...

Zatím to tak však nevypadá. Server Sběratel upozorňuje na fakt, že cena prvních slovenských „nulových euro suvenýrů“, které se původně prodávaly za dvě (opravdová) eura, je dnes i 120 eur (jedná se o motiv s Bratislavským hradem, na kterém byla tisková chyba). Co se týká české eurobankovky, aktuálně ji můžete zakoupit na serveru Aukro.cz, kde už druhý den po skončení veletrhu převyšovala prodejní částka 600 Kč.

zdroj: Sběratel

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...