fbpx

Pohádkové čarobejlí z Krkonoš a Podkrkonoší budou sbírat účastníci pohádkového festivalu v Jičíně

Zveřejněno: 7. 9. 2018

Tradiční festival prozáří Jičín barvami, pohádkovými motivy, ale jako správný festival pro celou rodinu (děti především, samozřejmě) přinese od 12. do 16. září zábavu mnoha druhů: na venkovních pódiích se budou střídat dětská vystoupení s koncerty populárních kapel, v doprovodné zóně najdete stacionáře s chráněnými dílnami, kavárnu Potmě, autorská čtení ve farní zahradě, hry, ohňostroje, výstavy, hudbu všeho druhu.

Související…

Jak si užít festival ve Varech i s malou dcerkou
Alice Mikulášová

Jako každý rok vyvrcholí festival průvodem pohádkových postav v čele s Jiřím Lábusem, patronem akce. 

Za to více než čtvrtstoletí se festival samozřejmě proměnil – v době prvního ročníku neexistoval internet ani mobily. Produkční festivalu Eliška Okolitová ovšem ví, že vztah dětí k pohádkám se stále prohlubuje: „Obzvlášť v dnešním uspěchaném světě si každý najde chvíli a vrátí se do světa fantazie a pohádek, kde ráj a peklo jsou tam, kde mají být. Pohádky jsou dětmi stále oblíbené. Je to důležitá stránka dětství, mají i podle psychologů svůj význam, mají vliv na morální vývoj, na formování identity a generační sounáležitosti. Spolupracujeme s místními základními školami a děti nás svými nápady, jak festival pohádkově vylepšit, nepřestávají překvapovat.“

I proto zůstávají pořadatelé festivalu po celou dobu jeho existence věrni původní myšlence: oživit atmosféru pohádkových příběhů, ke které má samozřejmě Jičín s jeho loupežníkem Rumcajsem velmi blízko: „Právě ta základní myšlenka dělá tuto celorepublikově známou akci jedinečnou a výjimečnou. Nicméně každoročně festival oživíme něčím jiným,“ dodává Eliška Okolitová.

0754 dsc 9213

Festival je určený opravdu pro všechny – festivalová pozvánka začíná slovy: „Vážení lidé, děti i kmeti! Zveme Vás na slavnost do pohádkového města, na cesty i necesty lesa Řáholce, do krajiny, kde je Český ráj.“ Ale není to jen o věku – učitele může zajímat například přednáška na téma Vývoj řeči a čtení u dětí, pamětníci ocení možnost pozdravit režiséra pohádek Václava Vorlíčka, z jehož obrovsky rozsáhlého díla uvedeme alespoň Dívku na koštěti, Tři oříšky pro Popelku nebo Princ a večernice. Pokud vás zajímají lidová řemesla (která rozhodně nejsou jen muzejními ukázkami!), můžete se setkat s ukázkami práce perlařů, tkalců či sklářů. Studenti zcela určitě ocení festivalovou součást Jinčí čin, kde program tvoří sportovní turnaje, přednášky o architektuře – a v rámci festivalu jsou to koncerty kapel Ready Kirken, Rybičky 48 a spousty dalších. Festival je určen pro všechny, co v sobě stále mají duši dítěte.

fotka14

Na festivalu se můžete také přesvědčit, že pohádkový jazyk je univerzální a rozumí mu lidé po celém světě. „Jak je zakořeněno v naší zakladatelské listině, podporujeme a organizujeme besedy a osvětovou, kulturní a vzdělávací činnost v tomto zaměření. Udržujeme a rozšiřujeme spolupráci s obdobnými kulturními spolky, a to jak zdejšími, tak zahraničními. Vystřídali se u nás umělci z celkem 14 zemí, např. Francie, Německo, Španělko a Holandsko. V rámci integrace spolupracujeme a na festival zveme stacionáře a ústavy sociální péče,“ doplňuje Eliška Okolitová. 

fotka16

Většina umělců má ale k festivalu nebo Krkonoším osobní vztah. Z celého Podkrkonoší pak zavítají divadla, soubory, kapely, aby prezentovaly svá města. Pocta se vzdá spisovatelce Marii Kubátové, režisérce Věře Plívové Šimkové či Boženě Šimkové. V chrámu sv. Jakuba zazní hudba Vadima Petrova v podání Symfonického orchestru ZUŠ, Jičín. Mezi čestnými hosty festivalu se objeví režisérka Krkonošských pohádek paní Věra Jordánová, účast potvrdila také herečka Hana Maciuchová. Pohádkový festival vyvrcholí v sobotu večer ohňostrojem, nedělní dozvuky pak pohádkové dění zakončí.

fotka18

Kompletní program festivalu najdete na www.pohadka.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...