fbpx

Redakci Flowee se ozval Martin, kterého moderní ekologické světlo v podstatě vyloučilo z normálního života. A není sám

Zveřejněno: 27. 8. 2018

Není jich moc, ale žijí mezi námi. A občas dost trpí. Nemůžou používat běžné telefony nebo notebooky, ale ani si u někoho na telefonu prohlédnout fotky nebo třeba pracovat na firemním počítači. Nemůžou chodit do některých obchodních domů, létat letadlem, používat veřejné záchody... To zní trochu jako vězení, že? Pro lidi, kterým LED osvětlení způsobuje problémy, silnou bolest hlavy, únavu a špatnou orientaci, je to realita.

Související…

Modré světlo říká mozku: Nespi, je den!
Jan Krčmář

Energeticky úsporné LED osvětlení už je téměř standardem. Svítíme jím doma místo klasických žárovek, máme jej v noteboocích, telefonech či autech. O jeho přínosu pro společnost a životní prostředí málokoho napadne pochybovat.

Prozatím se LED záření alespoň u nás vyhnout jde, je to ale čím dál náročnější.

LED osvětlení má ale tajemství: neustále bliká. Za vteřinu se taková LED žárovka stihne „vypnout a zapnout“ třeba stokrát. Jde o blikání tak rychlé, že je pro náš zrak nezaznamenatelné. Tedy ne tak docela. My ho sice nevnímáme, náš mozek ale ano. Neustálé blikání narušuje pohyb očí a mozek je tak více namáhán, což následně u některých lidí způsobuje bolest hlavy.

Martinův syndrom

Na problém nás upozornil přímo čtenář Flowee Martin. Ten se snaží na příčinu svého syndromu přijít již více než tři roky. První potíže se u něj začaly projevovat v letech 2014 a 2015, tedy v době, kdy se pravděpodobně začal vyrábět jiný druh LED světel. Poté, co byl tomuto záření vystaven přibližně 10 až 20 minut, se mu spustila velmi nepříjemná bolest hlavy, která mohla přejít do migrény, trvající i celý týden. Zpočátku to byl jen ojedinělý problém, později nesnesitelnou bolest hlavy začaly ale spouštět i všechny nové notebooky a mobily.

Teď podstupuji terapii, která mě má přeučit používat oči a fungování vizuálního centra v mozku, ale nemusí to zabrat.    

Bolestí hlavy to ale teprve začíná. Neschopnost se soustředit, zmatenost, zhoršené vidění, velká podrážděnost, okamžitá ohromná únava. „Lidé to na mně poznají a nepůsobí to dobře. Pokud se tedy tomu záření nevyhýbám, kazí mi to společenský, osobní a pracovní život. Prozatím se LED záření alespoň u nás vyhnout jde, je to ale čím dál náročnější. Živím se z domu jako freelancer. Je to i proto, že najít zaměstnání může být pro mě čím dál větší problém. Kanceláře bývají osvíceny tímto světlem a technika, co se tam používá, také. Že by někdo pochopil, co mi je, a prostředí změnil, je asi dost nemyslitelné.“

Po návštěvě všemožných lékařů i léčitelů se dostal k odborníkům na optometrii. Ti mu zjistili nedostatečnou spolupráci obou očí. „Teď podstupuji terapii, která mě má přeučit používat oči a fungování vizuálního centra v mozku, ale nemusí to zabrat. Některým lidem pomohla, některým částečně a některým bohužel vůbec.“

Být za blázna

Jediná organizace, která se problémem zabývá, je Light aware. Ta se snaží tento zatím nepříliš známý syndrom medializovat a poskytnout pomoc a poradenství trpícím. Ti se na stránce často pod anonymními jmény dělí o své příběhy. Postupně zde utvořili i malou komunitu.

kancelare led

Lidé, kteří se nesnesou s LED osvětlením, mají v moderních kancelářích většinou smůlu. Jiné už se tam ani neinstaluje


„Dopisuji si s desítkami lidí po celém světě, kteří mají naprosto stejné příznaky. V Česku jsem zatím bohužel nikoho nenašel. Mnoho z nich kvůli tomuto problému přišlo o práci a díky nevědomosti veřejnosti jsou často považováni za blázny.“

EU nepřipouští alternativy

Velká spotřeba energie a malá účinnost klasických žárovek přiměla Evropskou unii k jejich regulaci. A končit budou i některé halogenové zdroje. Budoucnost je podle zástupců EU právě v technologii LED. Přechod na tento druh osvětlení přináší významnou energetickou úsporu, LED diody navíc vydrží mnohem déle a nevyzařují tolik tepla.

Pokud se tímto světlem nahradí i veřejné osvětlení, tak se lidé jako já mohou rozloučit s normálním životem v západní civilizaci.

„Toto osvětlení je navíc ve všech elektronických zařízeních, která jsou tím pádem postupně nepoužitelná pro lidi jako já. Teď už jde třeba i o palubní desky v autech, tachometry se nahrazují digitálními verzemi. Takže jako řidič mám smůlu. A pokud se tímto světlem nahradí i veřejné osvětlení, tak se lidé jako já mohou rozloučit s normálním životem v západní civilizaci,“ dodává Martin.

Jsme ohrožení i my?

Podle Martina a nejen jeho je stále možné, že LED světlo je doopravdy zdraví škodlivé i pro lidi, kteří nevnímají jeho negativní účinky tak závažně. Na to se ale může přijít až s velkým časovým odstupem.

„Navzdory všem energetickým výhodám jsou některá LED světla nebezpečná pro lidské zdraví,“ uvádí například členka představenstva Americké zdravotnické asociace (AMA), doktorka Maya A. Babuová. Podle doporučení asociace by se neměla užívat světla s barevnou teplotou vyšší než 3000 stupňů Kelvina. V kuchyních, koupelnách, pracovnách, kancelářích a na místech s nedostatkem denního světla se běžně používá LED osvětlení, které dosahuje barevné teploty 5 000 až 6 000 Kelvinů.

foto: Shutterstock, zdroj: Light Aware

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...