fbpx

Měli bychom být při stahování aplikací a při příchodu na sociální sítě upozorněni, že jde o návykové technologie?

Zveřejněno: 27. 8. 2018

Hannah Kuchlerová z Financial Times se specializuje na technologické společnosti Silicon Valley. Její poslední článek se zaměřuje na to, jak se zakladatelé slavných internetových firem staví k naší závislosti na technologiích a proč společnost musí přistoupit k těmto titánům stejně, jako se postavila k výrobcům tabáku.

Související…

Proč bychom si měli za informace zase platit
Tereza Hermochová

Když se strejda začne najednou bát o svého synovce, většinou se to ve všech světových mediích neobjeví. Tedy pokud tím strejcem není jistý Tim Cook, šéf technologického gigantu zvaný Apple.

Kající se jabko

Sedmapadesátiletý guru se nedávno přiznal, jak se mu nelíbí, že jeho mladý příbuzný tráví s telefonem spoustu svého času. CNN pak doslova řekl: „Nikdy jsme nechtěli, aby lidi trávili na telefonech spoustu času nebo aby s nimi trávili veškerý svůj čas.“ I Apple pak zavedl aplikaci, která majitele iPhonu monitoruje, aby věděl, kolik času na mobilu tráví. Zároveň prý snížili počty upozornění, která zákazníkům posílají.

Světová zdravotní organizace vyhlásila novou psychickou úchylku – závislost na hraní počítačových her.

Apple oslavil deset let nepřetržitého megaúspěchu, který iPhone od svého uvedení provází. Jedním z neoddiskutovatelných důvodů jejich triumfu je ale právě to, jak je telefon návykový. Hlasitá pinknutí nutí uživatele, aby se vracel znovu a znovu zpátky.

Stejně jako ostatní technologické firmy teď i Apple zoufale hledá způsob, jak si udržet nepřetržitou pozornost uživatelů a zároveň se vyhnout obviňování, že jsou příčinou škodlivé závislosti většiny obyvatel planety. Že můžou za to, že nás připravili o spánek, že ničí vzdělanost dětí, že jejich výrobky mají za následek, že spolu už ani normálně nekomunikujeme, že způsobují deprese, a dokonce že vedou ke zvýšenému výskytu sebevražd u mladých lidí. Mimochodem, Světová zdravotní organizace vyhlásila novou psychickou úchylku – závislost na hraní počítačových her.

Špehujme své děti

Nejdelší zkušenost s problémy kolem počítačů a mobilů mají asijské státy. Jejich vlády nedávno dospěly k rozhodnutí, že rodiče dětí do devatenácti let si ze zákona musejí nainstalovat do mobilních telefonů aplikaci, která jim umožňuje monitorovat, co se děje v mobilu jejich dítěte. V Číně se s problémem vůbec nemazlí – ti, co jsou závislí na mobilu nebo na počítači, jsou rovnou posíláni do speciálních odvykacích táborů.

Technologičtí giganti jako Google, Facebook a Twitter letos poprvé uznali, že mají problém. Protože záměrně způsobují závislost svých klientů. Zásadní potíž je ale v tom, že jejich business model je na tom postavený. Potřebují si zajistit  skoro neustálou pozornost svých zákazníků, protože jsou závislí na příjmu z reklamy.

Jako u kouření

Celý systém „lajků“ je vlastně postavený tak, aby podněcoval naši závislost. Klinický psycholog David Greenfield první studii o problému závislosti na internetu napsal už v roce 1999 a v  Connecticutu založil Středisko pro závislost na internetu a technologiích (Center for Internet and Technology Addiction). Greenfield je ohledně posledních „pardón aktivit“ největších technologických společností velmi skeptický.

Tvrdí, že těm, kteří jsou na internetu víc než průměrných pět až sedm hodin denně, to nepomůže. Zastává názor (jako ostatně všichni odborníci, kteří se závislostí zabývají), že se k použití mobilu musí přistupovat jako ke kouření cigaret. To znamená, že ve chvíli, kdy vezme do ruky svou „krabičku“, se i uživateli na obrazovce objeví varování o škodlivosti dané aplikace.

I podle psychologa všichni dobře vědí, že Facebook a další sítě jsou schválně vytvořené tak, aby vzbuzovaly závislost.

Technologické společnosti by tedy podle Greenfielda měly být vnímány stejně jako výrobci cigaret. Tedy jako někdo, kdo prokazatelně škodí a zhoršuje zdraví veřejnosti a musí za to platit. Zatím se ale ani v USA neobjevil případ, kdy by poškozený některou technologickou firmu zažaloval, tak jak k tomu došlo v případě začátku konce tabákových titánů.

Greenfield tvrdí, že poslední změny ze strany technologických firem jsou nedostatečné a že přicházejí jenom proto, že investorům a veřejnosti se nelíbí, jak všudypřítomná, problematická závislost pokřivila donedávna zářný image průkopníků Silicon Valley a jejich firem. I podle psychologa všichni dobře vědí, že Facebook a další sítě jsou schválně vytvořené tak, aby vzbuzovaly závislost. „Internet způsobuje závislost a chytré telefony způsobují mnohem větší závislost,“ říká psycholog Greenfield.

foto: Shutterstock, zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...