fbpx

Kam se vydat, když chceme získat klid a opět vybudovat psychickou i fyzickou imunitu?

Zveřejněno: 10. 8. 2018

Po zimním období jsou naše tělo, ale i mysl většinou oslabené, a to právě vlivem nedostatku slunečního světla, pobytu na čerstvém vzduchu a čerstvých potravin. Náraz v podobě prudkého a nečekaného zvýšení teplot, který v posledních letech provází jarní období, navíc k ozdravení příliš nepřispívá.

Rišikéš – hlavní město jógy

Město Rišikéš leží v podhůří Himaláje ve výšce 400 metrů nad mořem a svou polohou, ale i duchovní atmosférou odjakživa lákalo světce, jogíny i poutníky. V Rišikéši najdete snad největší množství tzv. jógových ašrámů a škol, které se nabízejí jako průvodci po duchovní cestě, ať už ve městě plánujete strávit měsíce nebo týden. Můžete být úplný začátečník nebo hledat náročné výzvy, na obojí najdete v Rišikéši odpověď.

Kromě jógové a meditační praxe si můžete v Rišikéši rozšířit obzory také o tradiční ajurvédskou medicínu a vydat se na výlet podél Gangy do blízkých hor. „Jogínské“ město se proslavilo především díky nejznámějšímu mistrovi a učiteli jógy Swami Šivanandovi Saraswatímu, který v oblasti založil Divine Life Society, jež poté prostřednictvím jeho žáků expandovala do celého světa.

Zažijte propojení náboženství ve Vietnamu

Chcete-li okusit opravdový duchovní zážitek, vydejte se do městečka Tay Ninh na jihu Vietnamu, kde sídlí centrum kaodistické církve – chrám Cao Dai. Toto exotické místo je specifické tím, že spojuje vlivy mnoha světových náboženství od těch místních – buddhismu, taoismu a konfuciánství – až po ta, která jsou nám geograficky bližší, tedy křesťanství či islámu.

V chrámu Cao Dai vás čeká majestátní zážitek v podobě velikého hromadného obřadu, při kterém rozeznáte víru jednotlivých účastníků podle barvy jejich roucha

Modlitby zde probíhají čtyřikrát denně: v šest hodin ráno, v poledne, v šest hodin večer a o půlnoci. Vstup do chrámu je na rozdíl od jiných místních památek zdarma, uvnitř vás čeká majestátní zážitek v podobě velikého hromadného obřadu, při němž rozeznáte víru jednotlivých účastníků podle barvy jejich roucha.

cao dai

Na rozdíl od evropských svatostánků, na které jsme zvyklí, vás však Cao Dai nenaplní zvláštní obavou a nepřístojností své přítomnosti, spíše naopak. Díky společné modlitbě a pobytu v chrámu uvolníte mysl, pocítíte spokojenost se sebou samým, a především svobodu ve své víře, ať už je jakákoli.

Osho centrum v indické Puně

Pokud hledáte opravdový meditační trénink pod vedením zkušených duchovních mistrů a chcete se oprostit od svých starostí, navštivte Osho centrum v Indii. Rozsáhlý resort nabízí rozvrh meditací, které probíhají od 6 hodin ráno až do 22.30 hodin večer. Kromě klasických meditací zde najdete meditace pro podporu sebevědomí, uvědomění si sebe sama i osobní rozvoj. Vybere si zde opravdu každý.

Zakladatelem centra byl slavný učitel Osho, jeden z nejvýznamnějších duchovních vůdců 20. století

Osho centrum zahrnuje celý komplex aktivit od relaxací přes společenská setkání až po masáže a cvičební programy. Zakladatelem původního meditačního centra, které postupem času začalo sdružovat rozmanitou škálu aktivit, byl slavný Osho. Tento učitel je dodnes považován za jednoho z nejvýznamnějších duchovních vůdců 20. století, nejen co se týká meditace a jógy.

osho

Cestovní tip: Vydáte-li se do jedné z těchto dalekých destinací, nezapomeňte se připravit také na nečekané situace, které vás po cestě mohou potkat. Sjednejte si cestovní pojištění a mějte jistotu, že se můžete naplno věnovat meditacím a cvičení. U ČSOB pojišťovny si pojištění zařídíte do pár minut online a se slevou.

(komerční prezentace)

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...