fbpx

Banka Lehman Brothers honila zisky prostřednictvím levných úvěrů. Zkrachovala a stala se symbolem krize

Zveřejněno: 13. 8. 2018

Před deseti lety zasáhla krize světovou ekonomiku. V tu chvíli nikdo nevěděl, jak dlouho bude trvat, dokonce ani jak bude svět vypadat po ní. Padaly různé prognózy, skutečnost však byla trochu jiná. Co ale stálo na počátku krize a jak je možné, že jedna banka má na trhu tak velkou moc?

Související…

Muž, který Čechům prodává tuny zlata, radí, jak na krizi
Jan Müller

Před deseti lety byly banky ještě více hladové po klientech a předháněly se v nízkých úrokových sazbách. Kdo nabídne nižší, vyhraje. Od roku 2000 do roku 2003 klesla sazba z 6,5 % na pouhé 1 %. Banky tak nalákaly spoustu lidí – i těch, kteří by si za jiných okolností takové závazky nemohli dovolit.

Kombinace nízkých sazeb a snadné dostupnosti téměř čehokoliv vytvořila tlak na růst cen nemovitostí, jenže ceny neodpovídaly realitě.

Navíc se stavělo ostošest. Kdo neměl hypotéku na vlastní bydlení, jako by snad nebyl. A právě kombinace nízkých sazeb a snadné dostupnosti téměř čehokoliv vytvořila tlak na růst cen nemovitostí, jenže ceny neodpovídaly realitě. Nemovitosti v průběhu let 1997 až 2006 zaznamenaly nárůst o neuvěřitelných 124 %.

Symbol Lehman Brothers

Lehman Brothers Holdings Inc. byla čtvrtá největší investiční banka v USA, které se právě takové rizikové investice nevyplatily. Stala se jednou z těch, které pak těžce zasáhlo zhroucení amerického trhu s nemovitostmi. Horliví makléři ve snaze dosáhnout co největšího a honorovaného výkonu poskytovali hypotéky i těm, kteří si je nemohli dovolit splatit. Říká se tomu morální hazard. Cesta do pekel ale začala už roku 2004, kdy banka koupila jednoho z velkých poskytovatelů hypoték pro nejméně solventní klienty.

Jeden realitní agent popsal chování banky jako bláznovství – půjčovala peníze komukoliv, kdo si o ně řekl.

Aby toho nebylo málo, o něco později přikoupila ještě jednu firmu, která poskytovala hypotéky dokonce bez ověření příjmu. Jeden realitní agent popsal chování banky jako bláznovství – půjčovala peníze komukoliv, kdo si o ně řekl. A na první pohled byl výsledek přímo báječný: banka vykazovala historicky nejvyšší příjmy a zisky.

Bublina splaskla

Na začátku roku 2007 ale past sklapla. Ceny nemovitostí v USA začaly výrazně padat a počet lidí, kteří nedokázali dostát svým závazkům, zase naopak strmě narůstal. Dalším pomyslným hřebíčkem do rakve bylo to, že banka investovala do výstavby komerčních skladů 1,85 miliardy dolarů. Jenže sklady jsou chtě nechtě závislé na úspěchu maloobchodu, kterého se začala už postupně dotýkat nastupující finanční krize.

Když pak Lehman Brothers potřebovala hotovost jako sůl, nikdo od ní tyto podíly na investicích pochopitelně nechtěl koupit. Podobných investic banka vlastnila už několik. A tak během roku 2007 začala ztrácet na tržní hodnotě a její akcie klesaly o desítky procent.

Zastavený pád

Ještě na počátku roku 2008 si její šéf Richard Fuld dovolil pronést slavnou větu, že „nejhorší už je za námi“. Více se snad ani mýlit nemohl. V témže roce totiž akcie banky klesly o 80 %. Dne 15. září 2008 v devět hodin se svět na chvíli zastavil: banka oznámila, že žádá o ochranu před věřiteli. Ještě než došlo k jejímu úplnému krachu po 158 letech její existence, jednala o záchraně s pobočkou americké centrální branky FED. Jenže americká vláda pomoc Lehman Brothers odmítla.

Samotný Richard Fuld si od roku 2000 vydělal 300 až 480 milionů dolarů, ale přiznal samozřejmě jen tu nižší sumu.

Oháněla se tím, že nemohla nechat padnout pojišťovnu AIG, které poskytla půjčku ve výši 85 miliard dolarů. Odsud také pochází i tolik proklamované heslo „too big to fail“ – tedy příliš velká na to, aby ji nechali padnout. Navíc se i vyšetřovalo, proč si vedení banky vyplácelo astronomické sumy. Samotný Richard Fuld si od roku 2000 vydělal 300 až 480 milionů dolarů, ale přiznal samozřejmě jen tu nižší sumu. A byl to on, kdo nakonec přivedl banku ke krachu. Nutno ale podotknout, že pár dnů po bankrotu FED povolil vše, o co banka žádala. Ovšem jiným investičním gigantům, jako byli Goldman Sachs a Morgan Stanley.

A jak skončila samotná banka? Byla odkoupena britskou společností Barclays. Několik dnů po krachu ji koupili za 1,75 miliardy dolarů, přičemž 1,5 miliardy z této ceny stálo jen její newyorské sídlo.

foto: Profimedia, zdroj: Zonky Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...