fbpx

O český preparát mají zájem i v zahraničí. Kvůli liknavosti českých zákonodárců a úřadů bude tedy v cizině brzy známější než u nás

Zveřejněno: 30. 7. 2018

Konopí jako terapeutický prostředek proniká nejen do světa lidské medicíny, ale čím dál více se o něj zajímají i veterináři a majitelé domácích mazlíčků. A Česká republika může v tomto ohledu hrát zásadní roli.

Související…

Trh s konopím v Evropě čeká obrovský boom. Česko zatím spí
Lukáš Hurt

Víte, co mají společného medvěd hnědý, panda červená a lemur kata z plzeňské ZOO? Všichni tři si léčí své zdravotní problémy konopím a náramně si to, tedy pokud mohou ošetřovatelé soudit, pochvalují.

I tento poznatek si odneslo několik stovek posluchačů z přednášky Františka Bednaříka, kterou měl na loňském ročníku konopného veletrhu Cannafest v Praze. Ředitel výzkumného ústavu s příznačným názvem Cannasan se dlouhodobě věnuje výzkumu různých rostlin a jejich využití v potravinářství a péči o zvířata a ne náhodou se hlavním předmětem jeho zájmu stalo před pár lety právě konopí.

Legální a bezpečné

Konopné mastičky a další přípravky určené pro zvířata dnes nabízí i několik zavedených českých společností produkujících konopnou kosmetiku, nicméně činnost pana Bednaříka a jeho kolegů je zaměřena nikoli na kosmetiku, ale na výzkum a vývoj konkrétních rostlinných léčiv, která by měla být oficiálně uznávaná a předepisovaná veterináři u nás i ve světě.

Hlavní překážku ve výzkumu a praktickém využití konopí pro léčbu našich mazlíčků v České republice představuje jako obvykle prohibiční legislativa.

I z toho důvodu se soustředí především na nepsychoaktivní kanabinoid CBD a další látky obsažené v konopí – s výjimkou psychoaktivního THC, které je stále předmětem kontroverzí a příčinou mnoha zákazů. „THC má smysl v případě onkologických problémů a při léčbě bolestí. Konopí ale obsahuje celou řadu dalších kanabinoidních látek, jejichž účinnost se v našem preparátu projevuje,“ vysvětluje Bednařík v magazínu Legalizace.

Nejen v ZOO

Spokojený lemur, kterému přestaly vypadávat chlupy, nebo panda s medvědem, jimž se výrazně zlepšila artritida, jsou jasným důkazem toho, že konopí dokáže skvěle pomáhat nejen lidem, ale i zvířatům. V České republice se o tom přesvědčují v čím dál větším počtu i majitelé psů, koček, koní a dalších zvířat, kterým od různých kožních problémů pomáhají mastičky a s vnitřními zase bojují extrakty.

Tito lidé léčí svá zvířata buď na vlastní pěst, anebo ve spolupráci s progresivními a konopí nakloněnými veterináři, kterých u nás rychle přibývá. A zájem je vidět i ze zahraničí – sám autor těchto řádek byl opakovaně kontaktován zástupci předních veterinárních farmaceutických společností z Polska a dalších sousedních zemí, kteří „sondují“ podmínky na českém trhu a stav českého výzkumu kanabinoidních léčiv pro zvířata.

František Bednařík podle svých slov za poslední čtyři roky podal konopnou pastu vlastní výroby více než pěti stovkám zvířat.

Hlavní překážku ve výzkumu a praktickém využití konopí pro léčbu našich mazlíčků v České republice představuje jako obvykle prohibiční legislativa a nezájem státních úředníků (konopí pro léčebné použití u zvířat nebylo – na rozdíl od lidí – v ČR oficiálně legalizováno a ani se nic takového zatím nechystá). I přes problémy se zákonnými limity přítomnosti THC a zažitá stigmata kolem konopí se u nás naštěstí najdou lidé jako František Bednařík, který podle svých slov za poslední čtyři roky podal konopnou pastu vlastní výroby (samozřejmě s žádným nebo povoleným obsahem THC) více než pěti stovkám zvířat.

foto: Shutterstock, zdroj: Magazín Legalizace

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...