fbpx

Ze starého kontinentu se během následujících deseti let stane největší světový trh s konopím pro léčebné použití v hodnotě takřka tři biliony korun

Zveřejněno: 23. 7. 2018

Stále víc ekonomů a podnikatelů z celého světa upozorňuje na to, že neuvěřitelně rychle expandující konopný sektor začíná velmi nápadně připomínat internetový boom z konce minulého století, který zásadně ovlivnil světovou ekonomiku.

Související…

Od kouření konopí se ustupuje. Jsou zdravější způsoby, jak ho využít
Lukáš Hurt

Legalizace této donedávna démonizované rostliny – ať už pro léčebné nebo i rekreační využití – vytvoří po celém světě miliony nových pracovních míst (jen ve Spojených státech pracuje už dnes v konopném odvětví víc než 100 000 lidí) a podle nového, v pořadí třetího vydání zprávy nazvané European Cannabis Report se stane tahounem ekonomického růstu i v Evropě a bude mít významný dopad na celou řadu společenských a zdravotních oblastí.

Klíčová zjištění

V roce 2018 oznámilo osm evropských států, že přijalo nebo se chystá přijmout legislativní změny povolující využití konopí v medicíně. Počet pacientů meziročně roste o desítky procent a místní i zahraniční (především kanadské) konopné společnosti v Evropě proinvestovaly jen v průběhu letošního roku více než 3,5 miliardy korun. Léčebné využití konopí anebo přípravků z něj je dnes v nějaké formě legální ve 22 evropských státech a 12 jich dekriminalizovalo držení menšího množství i u takzvaných rekreačních uživatelů.

Místní i zahraniční konopné společnosti v Evropě proinvestovaly jen v průběhu letošního roku více než 3,5 miliardy korun.

Na základě současných trendů předpokládá zpráva společnosti Prohibition Partners, že v roce 2028 bude konopí v nějaké formě legální ve většině Evropy a hodnota celého trhu s více než 700 miliony lidí a stárnoucí populací, která vyžaduje kvalitní zdravotní péči, se bude pohybovat kolem tří bilionů korun.

Směr Německo

Jeden z největších globálních producentů, kanadská společnost Tilray, která dodává léčebné konopí i do českých lékáren, vstoupí podle nejnovějších zpráv tento týden jako historicky první konopná společnost na burzu NASDAQ a investorům z celého světa nabídne prvotní úpis akcii (tzv. IPO), což je v souhrnu považováno za další milník ve všeobecné akceptaci této léčivé rostliny.

Německý parlament sice konopí k léčbě legalizoval teprve loni, ale už nyní je v zemi kolem 50 000 registrovaných konopných pacientů.

Zástupci této společnosti předpokládají, že Evropská unie se dříve nebo později stane největším trhem s léčebným konopím na planetě, přičemž „největší příležitost v současnosti skýtá Německo se svými více než 80 miliony obyvateli a dvakrát vyšším HDP, než má Kanada“. Německý parlament sice konopí k léčbě legalizoval teprve loni, ale už nyní je v zemi kolem 50 000 registrovaných konopných pacientů.

Pro srovnání: Česká republika legalizovala léčebné konopí s velkou pompou jako jedna z prvních evropských zemí již v roce 2013, nicméně kvůli nesmyslným obstrukcím ze strany úředníků Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), liknavosti politiků a bezostyšné lhostejnosti zdravotních pojišťoven (především VZP) systém v praxi dodnes v podstatě nefunguje. Důkazem toho je zhruba jedno sto tuzemských pacientů, kteří mají konopí předepsané od pouhých padesáti českých lékařů, kteří k tomu mají oprávnění.

foto: Shutterstock, zdroj: Metro.co.uk

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...