fbpx

Kde si dopřát lahodné pokrmy z módní superpotraviny

Zveřejněno: 4. 9. 2020

Nedávno jsme si na Jiřáku s kamarádkou místo našeho oblíbeného donutu s arašídovým máslem daly netradiční avokádový donut s čokoládou. Změna je život a avokádo jede. Co na avokádu tak lidi milují, když je jeho chuť nevýrazná a všechno, co je avokádové, nestojí zrovna málo?

Avokádo, plod ovocného stromu hruškovce přelahodného, se z botanického hlediska řadí mezi ovoce a pro své výživové hodnoty patří mezi superpotraviny. Téměř 80 % exotické plodiny tvoří kvalitní tuky s velkým podílem nenasycených mastných kyselin, díky nimž má avokádo velice jemnou chuť a máslovitou konzistenci.

Zralý plod avokáda se dá díky málo výrazné chuti vhodně kombinovat se slanými i sladkými ingrediencemi.

Jedná se o tuky zdravé – tělo je nedokáže ukládat ve formě tělesného tuku, a proto je odbornými výživovými poradci konzumace plodu často doporučována při redukci váhy. Neobsahuje žádný cholesterol, tedy nezatěžuje krevní oběh. Rovněž se v něm ukrývá celá plejáda minerálů, vitamínů a antioxidantů, včetně vysokého podílu vlákniny. Avokádo navíc neobsahuje téměř žádný cukr.

avokado2

Nápoj z avokáda: barva nevlídná, chuť výborná. U avokádového donutu platí jen to druhé


V poslední době v tuzemských končinách popularita avokáda závratně stoupá. Fantazii se ani v jeho případě meze nekladou. Zralý plod avokáda se dá díky málo výrazné chuti vhodně kombinovat se slanými i sladkými ingrediencemi. A výsledek? Překvapivě chutný, ačkoliv zelená barva u pokrmů (zvláště sladkých, jako jsou zmrzlina nebo dort) může často skeptičtější strávníky spíše odradit.

V Praze to zraje

Ve spoustě kaváren (zvláště v Praze) můžete objevit avokádo v mnoha různých úpravách nejen na jídelním, ale i na nápojovém lístku. Jedním takovým avokádovým rájem je útulná kavárnička Coffee room v Praze na Vinohradech. Můžete si tu pochutnat hned na dvou dobrotách s touto superpotravinou – avokádovém toustu s krémovým sýrem a sušenými rajčaty či s domácím humusem a chilli. Menu navíc zahrnuje i talíř s grilovaným halloumi sýrem, jejž rovněž zdobí tato zelená superpotravina. Jestli se ptáte, zda nabízí kavárna něco sladkého z avokáda, odpověď zní Donut Shop.

avokado3

Smoothie bowl Superfood vás nakopne. Možná víc než káva


Jedná se o další podnik majitelů, kteří vlastní populární Coffee room. Nachází se jen pár ulic vedle od kavárny, v těsném sousedství náměstí Jiřího z Poděbrad. Vitrína obchodu hraje donuty nejrůznějších chutí. Najdete mezi nimi i donut s banánovo-čokoládovo-avokádovou příchutí.

Je jen otázkou času, kdy se po vzoru evropských měst otevře i v naší zemi podnik, kde budou mít v nabídce pouze avokádové pokrmy.

Avokádo dodává tradiční smažené americké koblize příjemně vláčnou chuť. Sladké avokádové varianty si rovněž můžete dopřát v MyRaw Café – pražském raw podniku, který se nachází v Gourmet Pasáži v Dlouhé ulici. Když budete mít štěstí, budete moci ochutnat raw avokádový dortík s ovocem. Jestli však jdete cíleně za avokádem, objednejte si jejich Smoothie bowl Superfood. Jemná avokádová kaše, oslazená banánem, vanilkovým proteinem a lucumou, již zdobí sezónní ovoce, je nejen fotogenická, ale po prvním soustu si získá i váš žaludek. Ke kavárenským hitům patří i slaná avokádová varianta – „vajíčka“ z avokáda, podávaná s raw chlebíkem.

Smoothie i zmrzlina

Po Praze se nachází desítky podniků, kde vám připraví zdravé smoothie z rozmixovaného ovoce či zeleniny. Cacao Prague zajisté patří ke kavárnám, které si oblíbily nejen smoothie, ale i zelenou tropickou superpotravinu. Rádi vám tu připraví třeba Potassium wellness juice – nápoj z rozmixovaného avokáda oslazený banánem, troškou pomerančového džusu a špetkou kardamomu. S avokádem experimentuje i zmrzlinové Angelato. Zákazníci si tu ale musí počkat až na podzim, kdy avokádo dozrává.

Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek souzní zelený plod jak s kořením, tak například také s kakaem. Protože se superavokádo hodí v podstatě ke všemu a lidi moc neřeší jeho cenu, je jen otázkou času, kdy se po vzoru evropských měst otevře i v naší zemi podnik, kde budou mít v nabídce pouze avokádové pokrmy.

avokada

Takhle má vypadat zdravé avokádo. Můžete ho kombinovat se sladkým i slaným


Kde si dát v Praze avokádo

Coffee room, Korunní 1208/74, Vinohrady, Praha 10

Donut Shop, náměstí Jiřího z Poděbrad 1658/11, Vinohrady, Praha 3

Cacao Prague, V Celnici 1031/4, Nové Město, Praha 1

MyRaw Café, Gourmet Pasáž Dlouhá 39, Staré Město, Praha 1

Angelato, Rytířská 27 nebo Újezd 425/24 či Bělohorská 50 na Břevnově

Související…

Budoucnost je v avokádu
Anastázie Harris

foto: Autorka

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...