fbpx

Nemusíte se jen opíjet s kravaťáky nebo se koupat nad ránem v potoce s Jirkou Macháčkem

Zveřejněno: 3. 7. 2018

Dlouholetou tradici, kdy jsem každý rok vyrazila na začátku prázdnin směrem festival v Karlových Varech, jsem přestala dodržovat ve chvíli, kdy se mi narodila dcerka. Hlídání ovšem neklaplo ani letos, a tak jsem se rozhodla, že to dám i s ní. A basta fidli. Budu upřímná: film jsem nedala ani jeden, zato jsem objevila snad všechno, co se dá ve Varech dělat, když zrovna nejste na filmu.

Související…

Jak si Vladimir 518 pohraje s karlovarským filmovým festivalem
Zdeněk Strnad

V pátek dopoledne jsme vyrazili směr Vary. Rodinný vůz řídil a hudbu pouštěl Roman Černý alias Black, fotograf Reflexu – je to totiž také DJ, který hraje pravidelně v proslulém Bechers baru. Spolu s mým mužem, který cestou pochrupoval na předním sedadle. Zaparkovali jsme před Puppem, přímo mezi bavoráky a mercedesy.

Ochranka na nás napřed pohlížela dost nedůvěřivě – vypadali jsme spíš jako rodinka, která do Varů omylem zabloudila cestou do Bibione. Vezli jsme ale techniku a DJe, kteří budou další tři noci pro celebrity a manažery obstarávat zábavu, a tak nám dovolili zaparkovat. Tátové začali nosit do útrob Bechers baru techniku a my matky s dětmi vyrazily obhlédnout terén.

Denní hlídka

A hned jako první zastávku jsme ocenily kavárnu Pupp punk, která tedy má do punku dost daleko, ale když dáte matkám víno a dětem zmrzlinu, jsou všichni spokojení a máte vlastně idylu. Postávala jsem tam se skleničkou v ruce a napadlo mě: jak vlastně vznikla myšlenka vyšvihnout před Pupp double decker? 

pupp punk stage

Na zdraví!


Zeptala jsem se Milana Bartoše z pražského RED PIF, který za konceptem Popp punku stojí: „Jednou jsem takhle kritizoval, že Vary jsou rozdělený na dva paralelní světy, úplně jiný světy, že by se mělo udělat něco jinak. A shodou okolností jsem takhle remcal v tý správný společnosti. Takže mi na to řekli: Tak s tím něco udělej. Chtěl jsem udělat něco, co by bylo pro všechny,“ svěřil se mezi skleničkou sektu Milan a dodal: „A myslím, že se to povedlo.“ Plně souhlasím. Zvlášť když přibyla i DJ stage, která z prostranství před Puppem vytvořila taneční pódium.

jak ve varech cestovat jedine riksou

Ve Varech jedině rikšou


Mezitím jsme obdrželi akreditace, dozvěděli se, kde jsme ubytováni, a vyrazili směr hotel. Samozřejmě ne pěšky, ale rikšou. Ty ve Varech jezdí za dobrovolný příspěvek a stopnout si je můžete na ulici nebo objednat přes aplikaci na konkrétní čas i místo.

Televizní dům

Naším nejoblíbenějším místem se stal dům České televize. Dobrá káva a koláč k tomu, besedy nad fresh českými filmy, projekce, podvečerní koncerty kapel a vedle toho dětský koutek, salsa s Bobem a Bobkem, stánek s občerstvením, kde vám dají párek v rohlíku... „Veřejnoprávní médium je pro celou rodinu, takže při dramaturgii na děti myslíme. Snažíme se, aby byla dramaturgie vyvážená, v programu máme besedy, poté projekce, každý podvečer pro děti pásmo večerníčků a následně koncert,“ komentovala skladbu programu domu ČT dramaturgyně Věra Krincvajová. 

dum ct

Dům České televize ve Varech


Pokud ve Varech právě jste, nebo se tam teprve chytáte, rozhodně si nenechte ujít koncert kapitána Dema, Minus 123 minut, nebo britského písničkáře Jamese Harrise. Vyplatí se zajít na pravidelný Čaj o třetí, kdy se beseduje, rozhovoruje a diskutuje o filmech i festivalu se zajímavými osobnostmi. Program najdete na webu České televize.

Noční hlídka

V sobotu večer se nám podařilo udat děti sympatické hlídačce, a tak jsme se vydaly podpořit naše muže do Bechers baru. Pokud to nevíte: je tak moc VIP, že tam ani někteří VIP nemají přístup.

Bechers bar je tak moc VIP, že tam ani někteří VIP nemají přístup

Předtím jsme ale zašli tam, kam vyrážejí všichni Varů znalí na první drink: do Bokovky. Největší celebritou, kterou jsem tam potkala, byl šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš, se kterým jsem zapředla hovor na téma zrušení dotací. Obdaroval nás pozvánkami na vernisáž výstavy kreslíře Vladimíra Jiránka, kam jsme se druhého dne skutečně vypravili.

jiranek a bartoska

Prezident festivalu Jiří Bartoška, jak jej zvěčnil Vladimír Jiránek


Vzpomínku na tohoto geniálního kreslíře a ilustrátora přidal i prezident festivalu Jiří Bartoška (ten pán s dlouhými vlasy, cigárem a vínem v ruce) a fór „Film končí, co? Ale sponzoring má velkou budoucnost …“ ohodnotil vzhledem k událostem, které provázely letošní ročník, jako velmi aktuální a trefný. Unikátní výstavu k nedožitým 80. narozeninám tohoto geniálního kreslíře a humoristy najdete v hotelu Thermal, v prvním patře u terasy. Vřele doporučujeme.

Hiphopový Kaiser 53

Nejste VIP VIP a nemůžete do Bechers baru? Nevadí, Vary letos otevřely super cool prostor, kde se o program stará Vladimir 518. A kolikrát tam potkáte zajímavější persony než v hlubinách Puppu. Pokud tedy chcete vyrazit za kvalitní hudbou, která nepodléhá komerčnímu diktátu, je Kaiser tím pravým místem. 

Užijte si hudbu, která nepodléhá komerčnímu diktátu

girls

Jak už jsme tady ve Flowee psali, letos se na Vladimíra obrátil sám prezident festivalu Jiří Bartoška s tím, že má v Císařských lázních udělat hudební program na celý týden. „A taková nabídka se neodmítá,“ dodává Vladimir 518 a zároveň popisuje genezi vzniku názvu Kaiser53 – „Kaiser“ od slova „císař“ a číslo 53 pak specifikuje aktuální ročník festivalu. „Před asi 10 lety jsem v daném prostoru několikrát hrál, a byl to naprosto unikátní zážitek. Pro každého muzikanta by to byla unikátní příležitost, protože takových pozapomenutých a nezrekonstruovaných budov, ve kterých by se dalo alespoň příležitostně hrát, už moc není.“ Otvíračka byla v duchu hiphopu, ale pokud to zrovna není váš šálek kávy, nebojte. Hrají tady třeba funky nářez JAR, v pátek české DJ legendy a v sobotu pak rockový večer. 

Takže, jak vidno, ve Varech se toho dá dělat víc než dost. A nemusíte se bát vyrazit ani s dětmi.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...