fbpx

Policisté si pochvalují, že se zločinnost stáhla z ulic do virtuálních světů v obývacích

Zveřejněno: 28. 6. 2018

Zločinnost mladistvých a mladších Australanů klesá, tedy alespoň co se týká krádeží aut. Místo aby vyrazili a opravdu ukradli auto, sedí doma u počítače a hrají hru Grand Theft Auto, ve které se něčím podobným zabývají virtuálně.

Související…

Virtuální sex a virtuální divadlo už brzy ve zcela reálném světě
Zdeněk Strnad

Podle australských kriminalistů si jsou místní mladí vědomi toho, že jsou parkoviště velmi často snímána bezpečnostními kamerami, a do trestných činů se tak raději nepouštějí. Adrenalin jim ovšem nahrazuje zmíněná počítačová hra, ve které mohou krást auta a ujíždět s nimi, jak se jim zlíbí.

Studie ukázala, že mladí jsou si velmi dobře vědomi toho, že jsou sledování takřka na každém kroku.

Vědci tvrdí, že tato hra je skutečným původcem poklesu kriminality, alespoň to potvrzuje studie, která proběhla v Novém Jižním Walesu. Pokles kriminality je podle ní výrazný a dlouhodobý. Vyšetřovatele a nejen je tak pochopitelně zajímá, proč tomu tak je.

Virtuální vloupačky

Obyvatelé narození v roce 1994 oproti těm o deset let starším vykázali velmi výrazný pokles krádeží vozidel (o 60 %) a řízení pod vlivem alkoholu (o 50 %). Studie také ukázala, že mladí jsou si velmi dobře vědomi toho, že jsou sledovaní takřka na každém kroku, a pokud spáchají trestný čin, existuje velká pravděpodobnost, že bude někde zachycen. Nechtějí tedy riskovat a krádeže aut páchají v počítačové hře. Navíc ani samotná krádež moderního auta není jednoduchou záležitostí.

grand theft auto

Pokud se vám nechce chodit po ulicích, dá se auto v pohodě ukrást virtuálně

Dále autoři poukazují na fakt, že dnes mládež tráví daleko více času doma u počítače než na ulicích, což trendu snižování kriminality také nahrává. Mění se denní rutiny, a to velmi zásadně.

Výzkumníci dospěli k závěru, že přesun zločinu a asociálního chování do online prostředí je skutečný jev.

Domácí zábava na internetu možná některým paradoxně zvýší počet sociálních (ovšem virtuálních) interakcí, které pak vlastně omezují prostor k páchání tradičních forem trestné činnosti. Naopak vznikají nové možnosti v kyberkriminalitě, které se dá samozřejmě věnovat i z pohodlí domova. Celkově kriminalita ale klesá. A i za tím může být změna chování mladších lidí.

Výzkumníci dospěli k závěru, že přesun zločinu a asociálního chování do online prostředí je skutečný jev, který souvisí s probíhající širší sociální transformací. Tento posun tedy nemusí mít vždy jen nepříznivé výsledky. Více či méně asociální chování online, kterému se nyní potenciální delikventi věnují, nahrazuje vážné formy skutečných trestných činů.

foto: Shutterstock, zdroj: The Register

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...