fbpx

Maminka transgender dítěte Wenche Fredriksen z Norska dělá v Praze osvětu pro ostatní rodiče s podobným osudem

Zveřejněno: 19. 6. 2018

„Svou dceru jsem viděla naposledy před dvěma lety, pak mi poslala video: Jsem tvůj syn Christopher. Odpověděla jsem sms: Mám tě ráda, Christophere.“ V rámci osmého ročníku konference Pride Business Forum, která se uskutečnila v pátek 15. června v pražském hotelu Hilton Prague Old Town, to uvedla Wenche Fredriksen z Norska.

Co tomu předcházelo? Wenche Fredriksen, pracující ve společnosti Accenture, si přála mít dcerušku princeznu v růžových šatech. Z adoptovaného kolumbijského děvčátka jí ale rostl pirát. Když byla větší, na svůj blog napsala, že je lesba. „Prosazovala jsem diverzitu, pracovala v tomto oboru, přesto jsem udělala chybu a dceři jsem řekla, že by mohla počkat, že uvidí ve dvaceti. Přitom jsem vždy říkala, že je možné vzít si kohokoli, být kýmkoli, najednou jsem tomu ale stála tváří v tvář. Bála jsem se, jaký ji čeká život,“ uvedla.

S dcerou začala chodit na průvody Pride v Oslu. Byla na ni pyšná, sousedům a přátelům říkala, jak má báječnou dceru.

Po patnácti minutách si však řekla, že bude tou nejlepší mámou. S dcerou začala chodit na průvody Pride v Oslu. Byla na ni pyšná, sousedům a přátelům říkala, jak má báječnou dceru. „Někteří z nich mě litovali. Ale proč?“ Když mluvila o dceři v  práci, bylo ticho. Rozhodla se změnit to a oslovila LGBT organizace.  Snažila se prolomit ledy, což se jí podařilo.  Když se později ukázalo, že má syna, přijala to se samozřejmostí a bez předsudků. Oba jsou šťastní, Wenche dělá osvětu a pomáhá dalším.

Ostrůvek svobody

Svůj příběh vyprávěla i Nour Shaker pocházející z Egypta, žijící ve Velké Británii a pracující ve společnosti Vodafone. „Ještě v Egyptě jsem přišla za manažerem Vodafone a řekla mu, že procházím změnou pohlaví. Ve firmě jsem se nebála, byl to ostrůvek svobody. Nadřízený reagoval skvěle a poradil mi, abych odešla z Egypta, že bych tam měla těžký život. Nyní žiju ve Velké Británii a jsem šťastná, svobodná. A nenechám si ujít žádný průvod Pride,“ řekla. 

V otevřených městech jsou lidi šťastnější, což má pozitivní dopad na všechno.

Jon Miller z Open for Business uvedl, že v inkluzivním firemním prostředí jde všechno líp: zaměstnanci jsou spokojenější, firmy prosperují... Tanečník Yemi A. D. uvedl, že je "černý Čech a gay", dětsví prožil v Liberci a důležitým momentem pro něj bylo, když navštívil Amsterodam. „Viděl jsem tam černé lidi a gaye, jak se na ulici drží za ruku, míšence, stejnopohlavní rodiny,“ uvedl. Podle Millera pro města platí to, co pro firmy: v těch otevřených jsou lidé šťastnější, což má pozitivní dopad na vše.

bePROUD

Novinkou letošního ročníku konference Pride Business Forum bylo vyhlášení prvního ročníku ocenění LGBT Friendly Employer. Iniciativa Pride Business Forum je vyhlásila ve spolupráci s cenami bePROUD. Hlavní cenu LGBT Friendly Employer 2018 Champion získala společnost Vodafone, kde kupříkladu slaďují benefity pro LGBT páry (například stejný nárok na volno, jaké mají sezdané páry při významných událostech typu svatba, doprovod partnera k lékaři či pohřeb v rodině) i pro duhové rodiny (volno 10 dnů po narození či osvojení potomka získávají i stejnopohlavní páry).

Speciální cenu LGBT Friendly Employer 2018 Employee driven initiatives získala společnost ExxonMobil BSC Czechia, kde zaměstnanci v rámci zaměstnanecké skupiny organizují přednášky na témata jako LGBT rodiny, manželství pro všechny, předsudky, prevence HIV/AIDS, zapojují se též do akcí a kampaní s LGBT tématikou. Speciální cenu LGBT Employer 2018 Leadership Commitment získala společnost Accenture za to, že se nejvyšší vedení aktivně zapojuje a podporuje aktivity a projekty napomáhající prostředí přátelskému k LGBT osobám.

LGBT Amazon

Součástí konference byl i slavnostní podpis nových signatářských firem Pride Business Forum Memorandum 2018+, jehož cílem je podpořit zaměstnavatele v zavádění principů LGBT diverzity a zaměstnance v jejich úsilí o dosažení férového přístupu firem ke každému bez ohledu na sexuální orientaci. Novými signatáři se staly společnosti Amazon a innogy.

Pride Business Forum je největší konference se zaměřením na problematiku rovnosti LGBT osob na pracovišti v České republice. „Přestože se dnes zaměstnavatelé o lidi doslova přetahují, stále nemůžeme hovořit o tom, že by firemní prostředí bylo obecně tolerantní k přijímání jinakosti. Pouze 15 % LGBT osob se cítí dostatečně komfortně na to, aby se na pracovišti otevřeně přihlásily ke své sexuální orientaci. A to je málo,“ uvedl iniciátor konference Pride Business Forum a předseda Prague Pride Czeslaw Walek.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...