fbpx

Humanoid funguje s dětmi pomocí technologie pro rozpoznávání obličejů. Rodič může své dítko pozorovat v aplikaci na mobilu

Zveřejněno: 20. 6. 2018

Hovoří ve dvou jazycích, doučuje matematiku, vypráví vtipy a interaguje s dětmi prostřednictvím obrazovky tabletu, který má zabudovaný v hrudníku. Takového robota prostě potřebuje každý rodič v Číně. 

Novinka nazvaná iPal se poprvé objevila na výstavě Consumer Electronics Show v Šanghaji. Jde o pomůcku, která nabízí vzdělání a společnost pro osamělé děti a hlavně klid pro jejich rodiče. Humanoidní zařízení má výšku pětiletého dítěte, pohybuje se a tančí na kolech. Jeho oči sledují svého "chovance" prostřednictvím technologie pro rozpoznávání obličejů. Rodiče mohou s iPalem vzdáleně komunikovat a sledovat děti prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu. Zájem kupujících neochlazuje podle výrobců ani poměrně vysoká cena, která činí 1400 dolarů.

Další dítě do rodiny

Tingyu Huang, spoluzakladatel výrobce AvatarMind Robot Technology, považuje robota téměř za člena rodiny, skvělého společníka a hlavně kamaráda pro dítě. Naopak pro rodiče se prý iPal má stát vlastně dalším dítětem. Čínským úřadům zřejmě tahle novinka vyhovuje. Chtějí i nadále regulovat porodnost a strkat do čínských rodin roboty, aby rodičům nebylo líto, že mají pouze omezený počet potomků, protože kvůli práci nemají čas se o ně pořádně starat. Aktuálně mohou mít čínské rodiny 2 děti, do roku 2016 bylo povolené jenom jedno.

Podobně úspěšně jako roboti pro děti se nyní rozvíjí segment s roboty, kteří pečují o seniory.

Mladí pracující rodiče v Číně opravdu často vnímají péči o dítě jako velké břemeno. Bez pomoci prarodičů se mnohdy neobejdou. Huang si nemyslí, že by jeho roboti mohli plně nahradit rodiče, ale mohou jim v péči o rodinu ulevit. Podobně úspěšně jako roboti pro děti se nyní rozvíjí segment s roboty, kteří pečují o seniory. Jejich úkolem je hlídat zdravotní stav a svému majiteli například připomenout, že si má vzít léky.

V případě dětí i seniorů je humanoidní vzhled robotů alespoň podle výrobců vnímán jako velká výhoda. Vítejte ve světě, kde se o vaše ratolesti či přestárlé rodiče postarají technologie. Lidé, kteří musí pracovat, aby bylo víc takových technologií, totiž na své příbuzné už nemají čas.

foto: AvatarMind Robot Technology, zdroj: Yahoo News

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...