fbpx

Profesoři z helsinské univerzity pečují o to, aby člověk držel krok se svými technologickými výtvory

Zveřejněno: 8. 6. 2018

Že je laiků rozhodně více než lidí, kteří mají o AI přehled, ukázal výzkum z března roku 2017. Z výsledků celosvětového průzkumu uživatelů internetu vyplývá, že tři z deseti dotázaných lidí o AI už někdy slyšeli, ale nebyli schopni popsat, co si pod pojmem vlastně představují. A jak už máme my lidé v povaze, když něčemu nerozumíme, tak se toho bojíme. Dle průzkumu Forbesu z roku 2017 uvedlo 41 % respondentů, že nejsou schopni jmenovat jedinou formu AI, které by důvěřovali. No bodejť, když nevědí, co to vlastně AI znamená a kde se s ní v běžném životě setkávají.

Jak to funguje?

Jako ve většině celospolečensky frekventovaných témat i zde funguje bandwagon efekt. Když soused říká, že umělá inteligence je zlo, sousedka se k tomuto názoru přidá, aniž by měla dostatek informací. Tomu chtějí tvůrci kurzu zamezit. Lidé by podle nich měli mít relevantní informace o rizicích i benefitech, které AI přináší, a udělat si vlastní, nezkreslený názor. Zaregistrovat se může kdokoliv. Kurz najdete na stránce Elements of AI. Je zdarma, takže jediné, co potřebujete, je připojení k internetu a čas. Lekce jsou rozvrženy do třiceti hodin a jsou koncipovány tak, aby podaly ucelený pohled na historii, vývoj a současný stav umělé inteligence.

Smím prosit?

Mimo helsinské virtuální AI třídy ohlásil spuštění další, poměrně elitářský vzdělávací program. Vznikl v návaznosti na již existující renomovanou robotickou laboratoř na Carnegie Mellon University v Pensylvánii. Univerzita se rozhodla otevřít kurz, který bude vzdělávat a následně zaměstnávat studenty se zájmem o kariéru ve výzkumu a vývoji AI. Dostat se do „lepší společnosti“ nebude prý vůbec jednoduché, univerzita hodlá přijímat pouze 4 % uchazečů. Vyvolené budou čekat čtyři extrémně náročné roky studia právě se zaměřením na AI.

Smajlíky a LOL zvládne AI levou zadní.

Zatímco studenti, kteří se přihlásí do programu Carnegie Mellon, už budou mít pravděpodobně slušné znalosti základních principů AI, pro laika asi nebude tento typ studia to pravé ořechové. Helsinská univerzita proto vzala vzdělávání v oblasti AI za druhý konec. Lekci zahajuje otázkou, co je to vůbec umělá inteligence? Lekce se snaží studentům napřed přiblížit, jak se dnes používá AI v běžném provozu. Studenti se tak například dozví, že umělou inteligenci používá Facebook při rozpoznávání tváří, nebo Uber pro optimální vypočítání ceny jízdy, nebo že na firemních chatech kolikrát nekomunikujete s člověkem, ale s umělou inteligencí. Poslední bod programu jsme umělé inteligenci podstatně zjednodušili, když jsme komunikaci na sociálních sítích sami převedli do vizuální roviny – smajlíky a LOL zvládne AI levou zadní.

AI pro každého

V loňském roce představili američtí senátoři návrh zákona pro regulaci a etiku AI. „Umělá inteligence slibuje efektivnější poskytování služeb a další benefity. Zvýšená automatizace má však také potenciálně rozsáhlé negativní dopady na naši pracovní sílu a naše soukromí,“ vysvětluje senátor Ed Markey a dodává: „Tento návrh zákona slouží jako důležitý krok ke sjednocení všech zúčastněných stran, aby lépe pochopily, jak tato nová technologie ovlivní naše životy.“ Idea pěkná.

Související…

Slabá a silná umělá inteligence: Které z nich se máme bát?
Hana de Goeij

Podle průzkumu informovanosti ale mnoho Američanů nemělo šanci pochopit, co vlastně jejich zákonodárci navrhli a jak konkrétně může umělá inteligence jejich životy ovlivnit, ať už pozitivně či negativně. Nebyli dostatečně informováni, neměli k informacím přístup, ani je nikdo neupozornil na to, že by tento typ informací měli aktivně vyhledávat. A z politického ptydepe, kterým jsou zákony psány, běžný občan mnoho nevyčte.

Bez informací je k ničemu

Rozvoj a implementace AI do běžných procesů ve společnosti se netýká jenom Ameriky. Je celosvětovým, celospolečenským tématem. Stejně jako vlády rozhodují o daních nebo ochraně osobních dat, budou odpovědné i za stanovení regulace AI. Aby měli lidé, kterých se toto téma bezprostředně dotýká, v nastávající debatě platné slovo, musí mít relevantní informace. A bezplatný online kurz je dobrým způsobem, jak informace šířit na veřejnost.

Pokud vás po absolvování kurzu AI „chytne“, nemusíte za studiem až do Pensylvánie. Na studium AI se už zaměřují i české vysoké školy. Studovat ji můžete například na pražské ČVUT, konkrétně na elektrotechnické fakultě. A člověk nemusí být odborník na umělou inteligenci ani kněžna Libuše, aby si dokázal představit potenciál a perspektivu daného oboru.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...