fbpx

Přesně na jeden týden obživnou Císařské lázně v Karlových Varech. U příležitosti filmového festivalu tam vznikne multižánrový pop-up klub Kaiser53

Zveřejněno: 5. 6. 2018

Rapper, výtvarník, moderátor Vladimir 518 je na karlovarském filmovém festivalu jako doma. Někdy tam hraje se svou kapelou nebo doprovodným DJem, někdy uvádí filmy, v rámci 50. ročníku připravoval audiovizuální pásmo. Letos se na něj ale obrátil sám prezident festivalu Jiří Bartoška s tím, že má v Císařských lázních udělat hudební program na celý týden. „A taková nabídka se neodmítá,“ dodává Vladimir 518 a zároveň popisuje genezi vzniku názvu Kaiser53 – „Kaiser“ od slova „císař“ a číslo 53 pak specifikuje aktuální ročník festivalu. „Před asi 10 lety jsem v daném prostoru několikrát hrál, a byl to naprosto unikátní zážitek. Pro každého muzikanta by to byla unikátní příležitost, protože takových pozapomenutých a nezrekonstruovaných budov, ve kterých by se dalo alespoň příležitostně hrát, už moc není.“

Když jste popisoval koncept Kaiseru 53, mluvil jste o „netradičně pojaté party“…

V průběhu festivalu je ve Varech opravdu problém na nějakou party zajít. Většinou se nabízí kromě hospod jen uzavřené večírky nebo party stany. Takže Kaiser 53 bude netradiční už jen tím, že nic takového teď neexistuje. Prostor před rekonstrukcí má své unikátní industriální kouzlo, které navíc ještě podpoříme speciálními projekcemi. Budeme mít speciální vertikální projektory a ten prostor vymapujeme celý.

kaiser x

Vevnitř to vypadá trochu jako v amfiteátru…

Kaiser53 bude pop-up v klasickém slova smyslu – jednou a dost. Po rekonstrukci na takové aktivity už nebude prostor a taky se to tam nehodí – v Rudolfinu také není klub. A právě to, že Kaiser 53 vznikne v tak unikátním prostoru, doufáme, že to ještě zvýší jeho atraktivitu.

Podle čeho jste vybírali lineup?

Chceme dělat něco, co bude bavit lidi i nás samotné – to je ta hlavní motivace. Kdyby to bylo jen o tom urvat někde trochu peněz, tak asi děláme nějaký jiný věci než riskantní zážitky jako pořádání popup klubu. Zahajujeme v neděli rapem, kde jsou PSH, Maniak a MC Gey, Black Angelika. V pondělí je alternativní sekce, to jsou WWW, FvTvRe a Lazer Viking a Atavists.

Pro muzikanty je to unikátní příležitost, hrát v takovém reprezentativním prostoru a zároveň v pozapomenuté a nezrekonstruované budově.

Pak jsou tam J. A. R., další večer je soukromá party a hrají tam Monkey Business, další den retrohouseová eskapáda. Snažili jsme se to vybalancovat tak, aby každý večer byl úplně jiný. Aby tam byly věci, které jsou schopny ten prostor naplnit – není tam možno dělat undergroundové garážové věci. Účinkující jsou navíc většinou dobře známi, jsou to kamarádi a spřízněné duše.

518 2

Je to sice klub, ale otevřeno bude spíše „koncertním“ způsobem…

Ideálně si představujeme, že když budou lidi chtít po večeři a po filmu zajít na nějakou afterparty, tak si u nás dají drink, poslechnou hudbu, pokecají a zase půjdou dál. Nebudeme mít otevřeno od odpoledne do rána, takhle jsme to nikdy nevnímali. Kaiser 53 je sofistikovaný prostor na dobré koncerty.

Související…

Suki: Hudba jsou vibrace
Zdeněk Strnad

Někdo jezdí do Varů na festival kvůli lidem, někdo kvůli byznysu, jiný kvůli filmům… osobně vás tam přivádí co?

Kombinace všeho, co jste zmínil. Je to pro mě každoroční rituál, užívám si to. Člověk si k tomu vytvoří vztah, a když tam pak jednou nejede, tak mu to přijde dost divný. Kdybych tvrdil, že tam jedu jen za filmy, tak bych lhal… byť na ně chodím a některé i uvádím, tak samozřejmě toho času tam člověk moc nemá.

Součástí prvního večera má být pásmo o Miloši Formanovi. Co pro vás znamená Forman?

Naprostá ikona a přelomový člověk. Pro mě je Forman něco jako Kundera nebo Švankmajer. Jeden z těch nejvýraznějších lidí, kteří skrz svoji naprostou osobitost byli schopni prosadit se i venku. Je to důkaz, že to jde. Pokud má někdo podobné sny, je tohle návod na to, jak to udělat. Musíte být extrémně originální, odvážný, a musíte jít ven. A to se podařilo jak Švankmajerovi, tak Kunderovi nebo Formanovi. Takže to jde.

Odehrávat se to bude v této budově

 

 

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...