fbpx

I sami aktivisté uznávají, že houby můžou být nebezpečné. V Oregonu je chtějí povolit "jen z rukou lékaře"

Zveřejněno: 4. 6. 2018

V Oregonu a Coloradu, kde se už čtyři roky může legálně pěstovat, prodávat a užívat konopí, se nyní aktivisté bojující za ukončení války proti drogám snaží otevřít novou frontu a ukončit prohibici „kouzelných houbiček“. Skupiny lidí bojujících za legalizaci chtějí v obou státech vyvolat referendum, které by eliminovalo trestní postihy za držení psychedelických hub, jejichž aktivní složka psilocybin může vyvolávat halucinace, euforické i depresivní stavy a celkové změny ve vnímání reality. Zastánci jejich legalizace poukazují na nedávné výzkumy, které prokazují, že psilocybin může ve skutečnosti pomáhat lidem trpícím depresí či úzkostí.

Související…

Pět věcí, které se s konopím skvěle doplňují. Když to nepřeženete
Lukáš Hurt

„Chceme, aby všichni dospělí mohli svobodně užívat něco, co nám dala příroda a co je prospěšné pro zdraví,“ vysvětluje Kevin Matthews, vedoucí kampaně Denver for Psilocybin, jež usiluje o dekriminalizaci lysohlávek v hlavním městě státu Colorado. Nedávný neúspěch celostátně propagované kampaně za legalizaci halucinogenních hub v Kalifornii sice pro zastánce psilocybinu v Oregonu a Denveru nevěští nic dobrého, nicméně jejich snahy mají v porovnání s Kalifornií „mírnější“ a snad i edukativnější charakter.

Pokud je dávkování lysohlávek správné, jsou bezpečné, avšak při nekontrolovaném užívání existují důvody k vážným obavám.

Návrh podaný v nejlidnatějším americkém státě počítal totiž nejen s dekriminalizací držení hub, ale chtěl povolit i jejich prodej a distribuci. V Denveru se aktivisté snaží o to, aby na jeho území nebylo trestáno držení lysohlávek. V Oregonu by užívání magických houbiček bylo povoleno výhradně na základě souhlasu lékaře a pod dozorem registrovaného terapeuta. Ani jedna z nově navrhovaných iniciativ tedy nepředpokládá úplnou legalizaci hub obsahujících psilocybin, jež by umožnila, aby státní správa mohla regulovat a danit prodeje podobným způsobem jako u konopí pro léčebné a rekreační účely.

Bezpečnější než alkohol

Konzumace psychedelických hub může způsobovat nevolnost, záchvaty paniky a výjimečně také paranoiu a psychózu, obecně jsou však považovány za bezpečnější a méně návykové než ostatní nelegální drogy prodávané na ulici i než legální alkohol a tabák. Paul Hutson, profesor farmacie na Univerzitě ve Wisconsinu, jenž se věnuje výzkumu psilocybinu, přesto nabádá k opatrnosti při dekriminalizaci lysohlávek. Psilocybin podle něj není bezpečný pro všechny – zejména pak pro osoby, jimž byly diagnostikovány psychické poruchy.

„Odmítám názor, že jde o přirozený vývoj, který započalo konopí,“ vysvětluje Hutson a poznamenává, že bezpečnost konopí byla daleko lépe odborně popsána. Dodává též, že lysohlávky „jsou opravdu velmi silné léky, jež ovlivňují mysl. Pokud je dávkování správné, jsou bezpečné, avšak při nekontrolovaném užívání existují důvody k vážným obavám“. Dokonce i zastánci psilocybinu sdílejí Hutsonovy obavy. „Je to opravdu velmi silná látka. Lidé by při experimentování s ní neměli nic ponechat náhodě,“ uznává i šéf kampaně Matthews.

Jediná velká dávka psilocybinu ve spojení s psychoterapií dokáže výrazně a dlouhodobě zmírnit příznaky deprese a úzkosti u pacientů s rakovinou.

Snahy o legitimizaci halucinogenních hub přicházejí v době obnovení zájmu o možné přínosy psychedelik pro duševní zdraví. Kromě lysohlávek jde především o LSD a MDMA (aktivní látka drogy známé pod názvem extáze). Dvě menší studie publikované v roce 2016 výzkumníky z Univerzity Johnse Hopkinse a Newyorské univerzity došly k závěru, že jedna jediná velká dávka psilocybinu ve spojení s psychoterapií dokáže výrazně a dlouhodobě zmírnit příznaky deprese a úzkosti u pacientů s rakovinou.

Ostatně i v České republice se výzkum psychedelických látek rozjíždí na velké obrátky, důkazem čehož je pražská konference Beyond Psychedelics, jejíž v pořadí už třetí ročník proběhne 21. – 24. června. Představí se na ní řada světových i českých badatelů včetně třeba legendárního zakladatele transpersonální psychologie Stanislava Grofa.

foto: Shutterstock, zdroj: Oregon Live

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...