fbpx

Zkuste si vygooglovat Donald. Od minulého týdne vám naskočí Donald Glover. Až teprve po něm Trump

Zveřejněno: 14. 5. 2018

Donald Glover v současnosti na sociálních sítích prezentuje Ameriku víc než pan prezident. A to je dobrá zpráva. Pro koho? Pro všechny Američany. Aktuálně frčí videoklip, v kterém rapper, obdivovaný producent a autor, nonšalantně prostřelí hlavu jedné oběti a pak s kalašnikovem vystřílí zpívající sboristy. Na zdi a na zemi je krev, zatímco Glover alias Childish Gambini vesele tančí, zpívá, poulí oči a opakuje mantru: „This is America.“

Od té doby, co Glover zveřejnil video, tak se exponenciálně násobí počet lidí, kteří ho zhlédli. Nejčastější komentář? „Je to úplně zvrácený, ale totálně úžasný!“ Vizuálně je klip tak skvostný, že jeho poselství (na kterém se nikdo včetně autora nemůže shodnout, co vlastně vyjadřuje) je druhořadé. A to zneklidňuje, to šokuje.

Mezi tisícovkami komentářů u videa jsou i takové, které napadají Donalda Glovera za to, že není dost černý černoch, protože jeho partnerka je bílá…

Trump je číslo 2

Donald Trump je tedy momentálně v Americe až „druhým Donaldem“. Ten zajímavější Donald, Donald Glover, je taky autorem černo-černého televizního seriálu Atlanta (obdržel několik prestižních cen). A černou Ameriku trefně glosuje už dost dlouho. První příležitost dostal při psaní scénářů pro NBC. Zaměstnali ho hlavně proto, že byl černý. Pro černé autory totiž v televizi měli speciální (diversity) fond, takže produkci nic nestál.

Související…

Rozdělené Státy americké: proč se venkov tolik zlobí na elitu?
Daniel Deyl

Minulý týden v rozhovoru pro New Yorker prohlásil: „Jsem Ježíš.“ Možná je Ježíš, možná je Mikuláš a možná je jenom Donald. Daleko důležitější je, že je inteligentní provokatér, že zná černou Ameriku a úspěch má i v té bílé. Takže se může trefovat do obou: do černé i do bílé.

Ježíš uznává Muska

První texty renesančně talentovaného Donalda byly zpověďmi o tom, jak byl jako kluk šikanovaný, jak se v myšlenkách upínal na sebevraždu. Dnes budete těžko hledat (snad kromě Donalda číslo 2) někoho sebevědomějšího. Jediný, koho Glover (kromě sebe) uznává, je Elon Musk. Ale s výhradou: není si zatím jistý, jestli Elon není  vlastně zloduch. Protože Musk chce skončit se světem, v němž nejlepší způsob šíření informací je vyprávění příběhů.

V černém seriálu o černých mohou jeho postavy používat nekorektní slovo Nigga (negr). Jenže ona by „slušná“ mluva jeho postav nebyla autentická, vlastně by byla nepravdivá, což Ježíš nemůže dopustit.

Donald Glover nenávidí internet, vymazal se ze všech sociálních sítí. Nikdo nebyl s to ani třeba vypátrat, jak se jmenuje Gloverova partnerka a matka jeho dvou dětí. New Yorker s Donaldem udělal nesmírně dlouhý rozhovor. Většina komentátorů ho považuje za senzační. Moje nadšení pro Glovera v průběhu dlouhého textu skoro splasklo. Kdyby nebyl tak třeskutě originální a inteligentní, jeho narcisismus by se nedal vydýchat. Ale k něčemu přece jen slouží. V černém seriálu o černých mohou jeho postavy používat „nekorektní“ slovo Nigga (negr). Jenže ona by „slušná“ mluva jeho postav nebyla autentická, vlastně by byla nepravdivá, což Ježíš nemůže dopustit.

Kalifornská odbočka

V roce 1991 jsem dostala vyznamenání od kalifornských Rotariánů. Smrtelně vážně mi udělili čestné uznání „za neohroženost“. Doslechli se totiž, že jsem (ač bílá) byla v kalifornském East Palo Altu (mezi černými). Tehdy bylo sotva třicetitisícové sídlo „hlavním městem vražd“. Když jelo kolem auto, bylo dobré se rychle schovat, protože dealeři a pasáci rádi stříleli za jízdy. Policie byla zkorumpovaná a místní se báli. Jedinými bílými v East Palo Alto byla hrstka nadšenců (chcete-li bláznů), kteří přišli s hlavou plnou ideálů.

V šedesátých letech tu založili organizaci pro ženy, aby se mohly osvobodit od závislosti na drogách a na prostituci. V roce 1991 mi ale tito bílí nadšenci řekli, že toho litují, že promarnili třicet let života: „Bílí černým nemůžou pomoct. Jejich jediná naděje je, že si pomůžou sami.“

Donald Glover v New Yorkeru vysvětluje, že i černým režisérem natočený černý film plný černých herců je principiálně úplně špatný, protože je systémově pořád bílý.

The Mercury News letos píše, že v East Palo Alto je teď Ikea a hotel Four Seasons. Policie je čistá, a kriminalita klesla o 80 procent. Stalo se to prý tak, že místní poctiví policisté začali neformálně spolupracovat s místními, začali dostávat tipy. Bílý policajt by v East Palo Alto nic podobného nedokázal.

Donald Glover v New Yorkeru vysvětluje, že i černým režisérem natočený černý film plný černých herců je principiálně úplně špatný, protože je systémově pořád „bílý“ ve svém vidění viny a neviny. Něco na tom je, film se točí pro převážně bílé distribuční společnosti, které jej nabízejí bílému publiku. Ale to je vlastně jedno.

Možná proto Glover svůj krvavý klip natočil s režisérem japonského původu, který (přestože nikdy předtím pro televizi nedělal) točil i veleúspěšný seriál Atlanta. Hiro Murai popisuje, jak si s Gloverem přehazovali nápady jako horkou bramboru, jak postupně měnili motivy, situace. Nezávisle na sobě řekli, že si ani nejsou vědomi toho, jak  vlastně přesně skandální klip vznikl. To, co popisují, je proces tvorby, žádné naplňování nějakého propagandistického záměru.

A je to hlavní důvod, proč má „This is America“ přesah a proč ho vidělo už 102 milionů lidí, tedy prozatím. A je to také důvod, proč tolika lidem (bílým i černým) leží v žaludku. S uměním se blbě polemizuje.

foto: Profimedia, zdroj: New Yorker

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...