fbpx

Nalaďte si nás v RSS čtečce

Zveřejněno: 23. 4. 2018

Dobrá zpráva pro každého, kdo si chce číst Flowee i tam, kam internet nedorazil. Nebo pro ty, kdo už dlouho využívají výhod RSS čteček, aplikací, ve kterých se dají číst noviny a časopisy kdekoliv a kdykoliv. Můžete být tedy offline a žádné články vám neuniknou. Na počátku dubna jsme doplnili RSS/Atom, takže když ve své oblíbené čtečce či agregátoru zadáte adresu www.flowee.cz, budete si nás moci číst i tímto způsobem.

V dobách, kdy mobilní internet neexistoval, vymyslelo pár chytrých lidí způsob, jak získávat obsah internetových novin a časopisů automaticky. Pojmenovali ho tehdy Rich Site Summary (RSS) a najdete ho na každém dobrém webu. Umožňuje zájemcům napojit obsah webu do RSS čtečky. Software pak automaticky stahuje nové články z daného webu a umožňuje je číst i bez nutnosti připojení k Internetu.

Související…

Flowee je médium nového světa
Jan Müller

Do RSS čteček je možné připojit desítky až stovky novin i magazínů a většinou fungují tak, že si několikrát denně načtou nové články a připraví je ke čtení přímo v počítači, tabletu či mobilním telefonu. Výhodnou je i to, že z obsahu vybraných webů nemusí nic uniknout, v článcích je možné vyhledávat, označovat si je pro pozdější pracování. Můžete je ale i propojovat s dalšími aplikacemi, posílat mailem i sdílet na sociální sítě.

RSS je využitelné pro zprostředkování obsahu webu na nějakém dalším webu. Pokud máte blog, tak můžete RSS využít pro vytvoření rámečku s aktuálními titulky článků na jiném blogu či webu. RSS můžete využít i k monitorování médií, stačí napojit na vyhledávání klíčových slov, a kdykoliv se objeví nějaká zmínka, dozvíte se o tom. Dobře poslouží, i pokud chcete automaticky sdílet odkazy na nové články na sociální sítě.

Jak můžete číst Flowee v čtečce a offline

Flowee offline získáte snadno. Nejjednodušší bude, pokud začnete tím, že si založíte účet na www.feedly.com. Tahle online služba je použitelná zdarma a můžete si do ní přidat i stovky RSS zdrojů. Bude obsahovat všechny články, které ve vámi vybraných (a připojených) časopisech a novinách vyšly.

Pokud jste novinář, marketér či jakkoliv více pracujete s články, tak nakonec zjistíte, že RSS v kombinaci s pomůckami, jako je výše zmíněný IFTTT/Pocket, jsou neocenitelní pomocníci, kteří dokážou fantasticky šetřit čas.

Feedly vám teoreticky bude stačit i k tomu, že si články budete moci číst pěkně pohromadě, na jednom místě, v chronologickém pořadí, jak vyšly. Můžete si je i třídit podle zaměření a v takto vytvořené online knihovně si dělat pořádek. Abyste mohli číst články offline, bez připojení k internetu, budete potřebovat ještě nějaké RSS čtečky, aplikace pro mobilní telefon či počítač. Ty si napojíte na Feedly a zvolíte si, zda se mají stahovat všechny tam připojené zdroje i jak se mají aktualizovat (budete-li chtít šetřit mobilní data, tak umožníte stahování, jen když jste na WiFi).

RSS čtečku pak budete používat pro vlastní čtení. Kdykoliv si budete chtít číst, stačí ji otevřít a budou tam na vás čekat nové články. Budete vědět, co jste již přečetli a co je nové, budete si moci důležité články označit a dál s nimi pracovat.

Jakou čtečku?

 Pokud chcete doporučení, tak pro Android je dobré si pořídit gReader, pro iOS (iPhone, iPad) je to Newsify. Můžete si pořídit i čtečku pro Windows, která bude fungovat jak na počítačích, tak na tabletech – doporučit můžeme NextGEN Reader. Pro jablíčkáře třeba ReadKit. Na výběr je toho poměrně hodně, stačí, když budete hledat “RSS Reader” pro vámi používanou platformu, případně se podívejte do K čemu vám může být RSS a Feedly aneb jak mít stále co číst.

RSS pro Flowee: https://www.flowee.cz/?format=feed&type=rss

Atom pro Flowee: https://www.flowee.cz/?format=feed&type=atom

Praktičtější je použít Atom, je to novější “podoba” RSS a obsahuje více informací. RSS můžete potřebovat pro jiné účely, proto je dobré vědět, kde je k nalezení. Feedly má jednu velkou výhodu, abyste si přidali vaše oblíbené internetové médium, nemusíte hledat adresu RSS, stačí, když ve Feedly použijete adresu média (tedy například www.flowee.cz). Pokud to nebude fungovat, tak se budete muset na vámi přidávaném webu zkusit podívat po odkazu na RSS/XML/Atom – bývají v patičkách, občas na to mají založené extra stránky (zejména tam, kde RSS zdrojů mají více).

Pár tipů

Je velmi pravděpodobné, že budete chtít RSS čtečku používat právě pro čtení offline nebo pro čtení na mobilním připojení. Hodit se vám tedy bude pár následujících tipů:

  • Podívejte se, kde se vynutí aktualizace článků v čtečce jenom na WiFi připojení, ať si zbytečně nečerpáte FUP. Ručně můžete samozřejmě aktualizovat kdykoliv
  • Najděte si, kde se ve čtečce dá vypnout stahování obrázků a náročnějšího obsahu, případně zda je možné toto zapnout opět “jenom na WiFi”
  • Nepřehánějte to s intervalem aktualizací, stačí dvakrát denně
  • Není určitě ani potřeba stahovat do čtečky příliš mnoho článků, bude sice záležet na tom, nakolik je chcete opravdu číst nebo jenom rychle prolétnout, ale stáhnout 500 bývá dostačující
  • Nedělejte si hlavu z toho, že ve čtečce nepřečtete všechno, je běžné, že vám bude zůstávat kupa nepřečtených a stále přicházet nové

Po chvíli používání RSS čtečky se zkuste podívat i na pokročilejší možnosti – připojte si vaše sociální sítě, abyste mohli sdílet zajímavé články z vámi čtených (a oblíbených médií). Zkuste se podívat na to, co je to IFTTT a jak užitečné může být napojit vaši čtečku na služby, jako je Pocket.

Pokud jste novinář, marketér či jakkoliv více pracujete s články, tak nakonec zjistíte, že RSS v kombinaci s pomůckami, jako je výše zmíněný IFTTT/Pocket, jsou neocenitelní pomocníci, kteří dokážou fantasticky šetřit čas.

foto: Shutterstock, zdroj: Flowee

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...