fbpx

České ženy a sebevědomí? Samy sebe mají v žebříčku až na čtvrtém místě 2 fotografie
Eva Čejková

Se zakladatelkou projektu Ženy s. r. o. Evou Čejkovou Vaškovou o tom, proč by se ženy měly mít více rády a proč se to vyplatí i mužům a celým rodinám

Zveřejněno: 27. 12. 2018

Spoustu let pracovala v reklamě a marketingu, kde stála na manažerských pozicích většinou po boku mužů. Ve své společnosti ale vždy zaměstnávala hlavně ženy. Musela se s nimi zároveň naučit spolupracovat. A pak bylo také třeba, aby ženský kolektiv fungoval. A zafungoval.

Dnes Eva Čejková Vašková, zakladatelka projektu Ženy s. r. o., přiznává, že zbytečně dlouho přebírala vzorce mužů a často se chovala příliš tvrdě. Oblékala se do kostýmků pánského střihu a nenaslouchala své intuici. Vše se začalo měnit před pěti lety po narození syna Františka. A právě po založení projektu Ženy s. r. o.  

„Věřím, že 21. století už nebude jenom patriarchální a že se dostane do popředí více ženské síly, empatie a schopnosti společnost spojovat,“ říká Eva, která se po deseti letech podnikání v reklamě rozhodla ve svých třiceti letech založit komunitu žen.

Dnes Eva se svým týmem dělá denně rozhovor s inspirativními ženami, pořádá akce v deseti coworkingových centrech po celém Česku.

„Klienti mě vždy oslovovali, když chtěli reklamou zasáhnout co nejširší cílové skupiny žen. A mě přitom nejednou napadala otázka: My ženy sice máme velkou kupní sílu, ale zeptal se nás někdy někdo na to, co si myslíme, dal nám prostor o tom přirozeně mluvit a povídat si?“

Mít se ráda

A tak se rozhodla, že nabídne ženám prostor, kde se budou moct svobodně vyjadřovat a sdílet své zkušenosti. Postupně začala přidávat příležitosti v podobě testování produktů a sdílení recenzí a nejedné ženě dala práci a konkrétní zakázku na podporu jejího podnikání. „Nebylo to jednoduché, ale vlastně spousta věcí vznikla zcela přirozeně. Nejprve mě hodně žen kontaktovalo napřímo. Chtěly ode mě pomoc. To mi ze začátku vzalo hodně sil a energie, protože jsem najednou příliš moc dávala, ale nic nedostávala,“ vzpomíná dnes Eva, která se nakonec rozhodla, že platforma Ženy s. r. o. bude ženy hlavně spojovat a dávat jim prostor sdílet problémy a zkušenosti.

Brzy nešlo už jen o online a blogy, postupně se přidala i setkání a různé speciální akce pro ženy. Dnes Eva se svým týmem dělá téměř denně rozhovor s inspirativními ženami, pořádá akce v deseti coworkingových centrech po celém Česku a na zimu 2019 plánuje opět pro tisíce žen setkání na podporu ženského sebevědomí nazvaný Den, kdy se mám ráda

Cesta k ženství 

Díky této zásadní změně ve svém životě začala Eva víc chápat ženy, a vlastně i díky tomu, že začala víc chápat sama sebe. „Pamatuji si, jak moc silné pro mě byly změny v mateřství a jak moc mě ovlivňovaly hormony,“ vzpomíná dnes Eva. „Hodně žen mi psalo o svých problémech v manželství, v práci, se svým sebevědomím a já tomu tenkrát moc nerozuměla, ale po narození syna mě čekalo tolik životních změn a situací, že jsem si nejednou s obrovskou pokorou vzpomněla na všechny tyto ženy a to, jak to zvládly.“

Ženy občas hledají cesty a spásu v příliš alternativních směrech a spoléhají na pomoc druhých, ale nejdůležitější je umět naslouchat sama sobě a zůstávat nohama na zemi.  

I Eva se musela postavit hned několika životním výzvám, jak ve svém osobním, tak i podnikatelském životě. A pomohly jí především zase ženy. „Nejsem věřící, ale když jsem od úžasné psycholožky Evy Labusové dostala knihu Cesta ženy k bohu, hltala jsem každou stránku. 

vesna

Ženy s.r.o. a Eva Čejková Vašková (druhá zleva) spolupracují i na projektu Žena bohyně s kapelou Vesna


Začala jsem se věnovat víc sobě a moc mi pomohla například i práce s barvami, konkrétně s aurasomou Eleny Chmelové,“ doplňuje Eva, která zastává názor, že ženy občas hledají cesty a spásu v příliš alternativních směrech a spoléhají na pomoc druhých, ale nejdůležitější je umět naslouchat sama sobě a zůstávat nohama na zemi.

O ženském sebevědomí

Téma sebevědomí ženy Evu zaujalo natolik, že ji začalo zajímat, jak jsou na tom v tomto ohledu ženy u nás. „Dělaly jsme několik průzkumů a na téma sebevědomí ženy opakovaně vycházelo, že žena má sama sebe až na čtvrtém místě. Stále dává do popředí více svou rodinou, svou práci, své přátele a teprve až poté si najde prostor pro sebe,“ komentuje výsledky průzkumu, který vedl k nápadu pořádat pravidelná setkání na podporu ženského sebevědomí Den, kdy se budu mít ráda.

Můžeme říkat, jak moc se máme rády, ale důležité je, aby to byla pravda.

Jedná se o sobotní odpoledne, která probíhají v obchodních centrech, kde řada žen, ale i mužů-odborníků poskytuje zdarma poradenství v oblasti zdraví, vnější i vnitřní krásy. Partnerské firmy zde ženy líčí a dělají jim radost v podobě dalších překvapení a zážitků. „I moje cesta k tomu mít se ráda byla trnitější. Nešlo mi to, po porodu jsem si absolutně nevěřila, nezvládala jsem ten obrovský tlak a očekávání. Pořád jsem si říkala: Tak se tedy holka ukaž, jaká budeš máma a co ještě jako s těmi Ženami s. r. o. uděláš,“ popisuje Eva své pocity v době, kdy ještě doznívala ekonomická krize a ona si vymyslela úplně nový směr svého podnikání.

Související…

Blíží se konec chladného ideálu krásy, který prezentuje Victoria´s Secret
Kateřina Hájková

„Vím, že každá z nás má za sebou i před sebou spoustu životních výzev, můžeme říkat, jak moc se máme rády, ale důležité je, aby to byla pravda. Často totiž žijeme se spoustou menších či větších strachů, které nám brání se posouvat dál a zabíjí v nás velký potenciál, který my ženy v sobě máme,“ dodává Eva. Nejen do nového roku ženám přeje, aby více naslouchaly samy sobě a aby tento proces sdílely i s muži. „Spokojená a šťastná žena pozitivně ovlivňuje i svou rodinu a to vytváří celou naši společnost.“

foto: Ženy s.r.o., zdroj: Ženy s.r.o.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...