fbpx

Jak zařídit, aby se online trollům nedostalo pozornosti, kvůli které to všechno dělají? Je ignorace správný postup?

Zveřejněno: 13. 11. 2018

Co je online troll? Uživatel, který píše nepříjemné komentáře, aby vyprovokoval ostatní, zahájil konflikt a získal pozornost. Má smysl tyto trolly „nekrmit“ (čti: ignorovat je), i když tento názor slýcháme prakticky pořád? Co dělat proti trollingu, který se zhoršuje, i když ho ignorujete? Troll se dostane do fáze využití ještě horších urážek a útoků, jeho chování eskaluje a přichází s těžším kalibrem, od kterého si slibuje konečně vysněnou reakci. Tento výbuch zlosti trolla následně uklidní a pravděpodobně své útoky ukončí. Pro postiženého je to samozřejmě úleva, ale co čas mezitím, není možné ho nějak eliminovat? 

Někteří lidé z on-line prostředí, třeba novináři, se proti nekrmení trollů ohrazují a tvrdí, proč by se zrovna oni měli chovat slušně, když si jejich trollové neberou servítky? Máme se snažit trolly vychovávat a umravňovat?

Podle Lauren Hoffmanové, klinické psycholožky a vysokoškolské učitelky z Columbia University, je z psychologického hlediska smysluplné vyhýbat se slovním přestřelkám s trolly. To je ovšem jenom jedna část problematiky. „Výzkum poukazuje na to, že typický internetový troll píše nepříjemné komentáře, aby vyprovokoval ostatní, zahájil konflikt a získal pozornost,“ říká Hoffmanová. „Když úsilí trollingu přinese ovoce a vy se pustíte do debaty, troll je spokojený a pravděpodobně bude pokračovat.“

Autor eseje psané pro The Verge pod přezdívkou Film Crit Hulk přišel s klíčovým poznatkem: „Největší chyba, kterou jsme kdy udělali v boji s trolly? Příliš jsme se soustředili na uklidnění a umravňování místo toho, jak posílit lidi, kterým je ubližováno.“

Když schválnosti přerostou v nenávist 

Pokud se ocitnete v hledáčku trollů, můžete to odnést i psychicky. Dostáváte nenávistné vzkazy, na které se bojíte odpovědět. Uživatelé sociálních sítí často raději vyklidí pole, než aby museli číst ten hnus, který se na ně prostřednictvím jejich účtů hrne. Nemusí jít ani o známé osobnosti, prostě si na vás někdo zasedne a nezbavíte se ho. Pokud nějakým způsobem vyčníváte z průměru, nemáte prostě v online světě na růžích ustláno. Jste na očích a každý si do vás rád kopne. „Běžná“ nenávist se snadno může změnit ve fyzické vyhrožování, které je pak jednoznačně za hranou zákona.

Má smysl se řídit pravidly, pokud trollové žádná pravidla nerespektují? 

Podle Hoffmanové mohou psychické účinky spojené s útokem trollů snadno přejít i do fyziologických projevů, a to včetně pocení, zrychlení srdečního tepu, svalového napětí nebo potíží s dýcháním. A to je už velmi vysoká cena za to, že jste vlastně nic neprovedli. Má tedy smysl řídit se v boji s trolly nějakými pravidly, když oni nerespektují vůbec nic a mnohdy si pravidla stanovují po svém?

Síla komunity

Trolling je běžným jevem a je na každém uživateli internetu, aby si stanovil své limity. Někdy je nejlepší nereagovat, blokovat a nahlašovat. Do bitev, které se v on-line světě odehrávají, se zapojovat nemusíte. Sami se můžete rozhodovat, jak na nenávistné projevy zareagujete. Možností máte dost.

Související…

Kdo jsou internetoví trollové? Sadisti, narcisté i psychopati
Monika Kovačková

Podle psycholožky Hoffmanové je třeba využívat okolní komunitu a hledat podporu od lidí, kteří jsou také pod palbou trollů, nebo se obrátit pro pomoc u profesionálů, pokud cítíte strach. Klíčové v problematice trollingu není to, jak se k ní postaví jednotlivci, ale jak zareagují technologičtí giganti. Ti zatím tápou a nemají jasno v tom, jaké nástroje uživatelům k jejich ochraně poskytnout a jak je zabezpečit proti zneužívání v případě, že vlastně o žádný trolling nejde.

Zdroj: 

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...