fbpx

Wearables neboli „nositelná elektronika“ jsou zařízení, která lze doslova nosit na těle. Nejčastěji jde o chytré hodinky, fitness náramky či brýle, k trendům budoucnosti budou patřit šperky, oblečení či digitální implantáty.

Zveřejněno: 9. 9. 2018

Analytická agentura CCS Insight předpokládá, že prodej nositelné elektroniky bude každým rokem růst v průměru o 20 % a do roku 2022 bude mít segment wearables hodnotu 29 miliard $. V současnosti převládá prodej chytrých hodinek a fitness zařízení, pomalu se ale na trh dostávají i další produkty.

Chytré hodinky

Málokoho překvapí, že trhu s chytrými hodinkami již nějakou dobu dominuje Apple Watch, jehož objem prodeje překonal očekávání. Ty mají množství funkcí, od sledování kondice a zdraví po volání, čtení a psaní zpráv či poslouchání hudby. Vzhledem se stále podobají klasickým hodinkám s displejem.

nubia alpha

Nubia Alpha


Zato taková čínská Nubia Alpha už pomalu smazává rozdíl mezi smartphonem a hodinkami, vypadá totiž trošku jako obrazovka, kterou lze přilepit okolo zápěstí. Další značky, které vyvinuly vlastní smart watch, jsou Sony, Huawei, Samsung a jiné. Každá z nich nabízí trošku jiný rozsah funkcí.

Chytré šperky

Jednou z nevýhod chytrých hodinek je jejich nutnost téměř každodenního nabíjení. Zde přichází ke slovu chytré náramky, které vydrží třeba celý týden. Na druhou stranu však poskytují méně funkcí, převážně sportovního charakteru. K čemu ale tahat celý náramek, když základní funkce zvládne i prstýnek. Ten díky svému stylovému vzhledu nahradí šperky. Změří tep, počet kroků i kvalitu spánku. Kromě prstýnků a náramků se vyrábí i náušnice či přívěsky.

Související…

První kyborg na světě míří do Prahy. Ví, jak zní žluté ponožky
Future Port Prague

Leaf Chakra od značky Bellabeat je dalším z chytrých šperků, tento vám pomůže bojovat se stresem a dosáhnout tak rovnováhy mezi tělem a myslí. Přívěsek ve tvaru lístečku se dá nosit na krku při jakékoliv příležitosti a baterie vydrží nabitá šest měsíců. Tento přístroj tak dokáže u svého nositele trackovat spoustu věcí – aktivitu, spánek, menstruační cyklus, dokonce i odolnost vůči stresu, která je vypočítaná skrze algoritmy společnosti Bellabeat. Obsahuje také 20 různých vedených meditací a dechových cvičení.

chytry sperk

Leaf Chakra od značky Bellabeat


Bellabeat není jediná firma, která se rozhodla prorazit na tomto rostoucím trhu. Velká jména jako Swarovski, Michael Kors nebo Kate Spade velice rychle identifikovali potenciál, který toto odvětví skýtá. Stvořili tak několik druhů krásných designerských šperků, které umí trochu víc než jen vypadat hezky.

Produkty značky Senstone jsou zase přesně pro ty, kterým se stůl hromadí papírky s poznámkami a nekončícími to-do listy. Jde o elektronický „kamínek“, kterému nadiktujete své povinnosti, a on je vzápětí přepíše do textu a vše vám zorganizuje v aplikaci.

Chytré brýle

Před několika lety byly na vzestupu Google Glass – neboli brýle se zabudovaným mini počítačem, který data zobrazuje pomocí průhledového displeje. Původně byla tato technologie vyvinuta pro piloty bojových letounů, aby viděli potřebné informace přímo v zorném poli bez nutnosti sklánět hlavu a dívat se na přístrojovou desku. 

odnonfb

Brýle OrCam MyEye vám sice neumožní doslova vidět, ale umí pozorovat místo vás


Izraelská firma OrCam zase přišla s nápadem, jak díky nositelné elektronice pomoci lidem s hendikepem – konkrétně nevidomým a slabozrakým. Vyvinula speciální brýle OrCam MyEye, které vám sice neumožní doslova vidět, umí ale pozorovat místo vás. Vezmete třeba do ruky leták a brýle ho přečtou za vás. Seznámíte-li se s někým, brýle si vašeho nového přítele uloží do paměti, a když ho příště znovu potkáte na ulici, přístroj jeho tvář identifikuje a sdělí vám jeho jméno, kdy a kde jste se potkali, a dokonce kdy má narozeniny. Vypadá to, že se v budoucnu budeme muset stále méně spoléhat na vlastní paměť. Umožní také identifikovat produkty, barvy a bankovky, takže se nevidomí nebudou muset bát, že budou při placení okradeni.  

Několik společností také pracuje na vyvinutí chytrých kontaktních čoček, které by měly umožňovat natáčení a focení mrknutím oka nebo zobrazování užitečných informací na objektech ve vašem okolí. 

Chytré oblečení

Elektronické oblečení se poprvé objevilo v roce 2015, na pulty obchodů se teprve chystá. Po problému tak budou mít ti, které nošení náramků či přívěsků obtěžuje. Bundy, které budou umět měřit váš emoční stav, nebo se kterými půjde bezkontaktně platit v obchodě, tak mají potenciál dovést celý trh s nositelnou elektronikou k naprostému vrcholu.

nadi kalhoty

Elasťáky Nadi X pants mohou nahradit instruktora


Na své si přijdou třeba i začátečničtí jógoví nadšenci, pro které elasťáky Nadi X pants mohou nahradit instruktora. Kalhoty totiž obsahují vibrační zařízení na bocích, kolenou a kotnících, která vás mírnými impulsy navedou do správné polohy. Chytrá podprsenka Supa zase umí trekovat workouty, a dokonce změří i UV záření, kterému se vystavujete.

Elektronika pod kůží

Ještě specifičtějším druhem nositelné elektroniky budou digitální implantáty. Díky nim si už třeba nikdy nezapomenete doma klíče. Jak to? Budete je mít totiž zabudované v těle. Tak už to má třeba zakladatel futuristické společnosti TwinCities a známý kyborg Tim Shank, který si několik čipů nechal nainstalovat do ruky. Jedním odemyká domovní dveře, druhým platí, třetím ovládá telefon. Za největší výhodu považuje fakt, že se už nemusí obávat ztráty mnoha cenností.

Vyvinut už byl dokonce i na dálku kontrolovatelný antikoncepční čip, který po voperování může fungovat i 16 let. Pomocí Wi-Fi bude možné čip vypnout v okamžiku, kdy se žena rozhodne otěhotnět. Díky tomuto mikroimplantátu bude také možné do těla vpravovat léky v přesně daném množství a v naprogramovaných časových odstupech. S nápadem přišel Bill Gates, jehož inspirovala vysoká úmrtnost těhotných afrických žen. Jeho vizí je tak učinit celý proces rození dětí co nejlépe plánovatelný. 

foto: shutterstock, zdroj: Wearable

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...