fbpx

Investice se vyplatí díky možnostem pronájmů. A důchod lze strávit v čisté přírodě

Zveřejněno: 8. 8. 2018

Češi, kteří myslí na "zadní vrátka" a nespoléhají na štědrost státu v důchodu, si v posledních letech oblíbili zahraniční trh s nemovitostmi. Podle loňské studie realitní společnosti Rellox jde o stovky kupních smluv ročně a zájemců stále přibývá. Nejčastěji jde o apartmán na italské, chorvatské, španělské anebo i marocké pláži, v kurzu jsou ale i horské chaty v Rakousku.

Související…

Jak si rodiče po narození Mel otevřeli bezobalový krámek
Tereza Sládková, Zonky.cz

Tyto nemovitosti si nejvíc pořizují podnikatelé, a to zejména mezi 30 a 50 lety. Víc než polovina z nich si podle studie společnosti pořídila zahraniční nemovitost pro vlastní využití a současně i k tomu, aby prostory mohla pronajímat ve chvíli, kdy je nemovitost prázdná.

Výhodně můžete nakoupit nemovitosti v dražbách. Pořádají je například banky, které získaly nemovitosti zpět od neplatičů hypoték.

Tento trend potvrzují i další realitní kanceláře. Majitelé zahraničních apartmánů nebo bytů mohou dovolenou u moře užít ve vlastním, a navíc si na ni mohou i jednoduše vydělat. A ne zrovna málo. V době, kdy ve svém letním sídle nejsou, ho jednoduše nabízí k pronájmu. Ať už na delší dobu, anebo na krátkodobé pobyty například formou Airbnb.

Jak vybírat?

Při výběru je dobré si předem spočítat, jak moc se vám investice vyplatí. Pokud vám záleží na její návratnosti, dobrou volbou může být Rakousko. Alpské oblasti mají dvojí sezónu, kromě lyžařů si je oblíbili i pěší turisté, kteří přijíždějí v létě.

rakousko byt

V Tyrolských Alpách je výhoda, že můžete nemovitost pronajímat v zimě i v létě


Pokud se rozhodnete pro investici na pláži, záleží na destinaci. Pokud půjde jen o letní sezonu, můžete nabízet pronájem za vyšší cenu a vydělávat řádově stejně. Výhodně můžete nakoupit nemovitosti v dražbách. Pořádají je například banky, které získaly nemovitosti zpět od neplatičů hypoték. Ještě před podpisem smlouvy je pak dobré si nemovitost důkladně prověřit. V některých zemích, například v Chorvatsku, totiž hrozí riziko, že budovy nemají potřebnou dokumentaci, nebo jsou dokonce postaveny načerno.

U moře jako v Praze

Bydlení s výhledem na moře může v současnosti vyjít levněji než v Praze. Přitom návratnost takové investice bývá zhruba stejná. Průměrná cena, za kterou lidé nemovitosti nakupovali, dosahovala zhruba 11 a půl milionu korun. Nejvíc lidí přitom mělo zájem o stavby od 6 a půl do 13 milionů korun. To je v podstatě srovnatelné se současnou cenou bytů a domů v metropoli nebo i dalších velkých městech Česka.

Kdo by nechtěl důchod trávit na pláži, kterou má jen kousek od vlastního prahu?

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze navíc na konci letošního 1. čtvrtletí meziročně vzrostla bezmála o čtvrtinu na víc než 88 tisíc korun za metr čtvereční. Ze zemí Evropské unie byl tento nárůst bezkonkurenčně nejvyšší – v celé Evropské unii se totiž ceny zvýšily v průměru o 4,5 procenta a například v Chorvatsku naopak skoro o půl procenta klesly.

Investice do budoucna

Ať už na nemovitosti chcete vydělávat, anebo si ji pořídíte hlavně pro sebe a svou rodinu, faktem zůstává, že vlastníte dům nebo byt, do kterého se můžete v budoucnu přestěhovat. Za sluncem, přírodou nebo třeba lepším ekonomickým či společenským prostředím. A i to se počítá, vždyť kdo by nechtěl důchod trávit na pláži, kterou má jen kousek od vlastního prahu?

Abyste na svůj sen dosáhli, potřebujete samozřejmě vstupní kapitál. Pokud ho nemáte, existují i další investiční možnosti, které vám pomohou našetřit na pohodlný důchod. Ať už jde o akcie nebo P2P (peer-to-peer) služby, které se v Česku dostaly už mezi desetitisíce lidí.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...