fbpx

Mystický ráj, v němž se lidé stávají součástí přírody

Zveřejněno: 18. 2. 2018

V zalesněném údolí na pobřeží Tichého oceánu na kouzelném ostrově Kostarika se nachází PachaMama. Jedná se o duchovní komunitu, jejíž členové přijali rozhodnutí jít cestou života v úctě, meditaci a hlavně v souladu s přírodou a jejími zákony.

Přírodní "sát ve státě" nazvaný PachaMama založil už v roce 1999 cestovatel a duchovní otec projektu Tyohar se skupinou dalších dobrodruhů, které spojila vize vytvořit komunitu osobitých jedinců vyznávajících alternativní způsob života. Od té doby se PachaMama rozrostla v barevné a pozitivní mezinárodní místo setkávání, které je charakterizováno jedinečnou energií a různorodým osobním i kulturním prostředím. Velikost prostoru, který PachaMama zaujímá, je nějakých 500 akrů. V minulosti byla místní půda využívána pro chov skotu. A ještě v roce 1999 zde nebyla elektřina, vodní systém, silnice ani žádná obydlí.

Bohyně země a času

Název PachaMama pochází od bohyně, kterou zde uctívali původní andští Inkové. Bohyně pro ně byla matkou země a času. V mytologii původních obyvatel je PachaMama rovněž bohyní plodnosti, kterou Inkové vzývali při výsadbě a sklizni úrody, ztělesňovala pro ně hory, ale přinášela také zemětřesení. Byla to zkrátka ona, kdo udržoval život na zemi.

Dnes je PachaMama "centrem transformace", které stálým obyvatelům i návštěvníkům nabízí každoročně stovky zajímavých workshopů na různá témata, jež souvisejí s alternativním životním stylem. Jde hlavně o správné přírodní stravování, meditace, detoxikace, jógu, pohyb a další aktivity. Všechny příjmy centra, které plynou hlavně z těchto workshopů, se investují zpět na podporu provozu, údržby a růstu obce. V komunitě najdete i mateřskou školku a vzdělávací program pro základní školy.

6 pilířů činnosti a filozofie PachaMamy: meditace, emoční léčení, jóga a fyzické omlazení,
nativní ceremonie, ekologie a mystická hudba

V souladu a sepětí s přírodou

PachaMama sama o sobě funguje jako ekovesnice. Vytváří projekty na zvýšení biologické rozmanitosti okolí, a to nejen co se týče pěstování vlastních plodin. Zásadní je udržitelnost obce a minimalizace uhlíkové stopy. Neustále se zde proto pracuje na snižování produkce, recyklaci a zužitkování odpadů či na regeneraci půdy. Pěstuje a připravuje se zde výhradně zdravé jídlo, které je dobré nejen pro tělo, ale i šetrné pro zemi. V nabídce komunity jsou známé superpotraviny, ovoce a zelenina. Vše se pěstuje buď přímo v obci, nebo se nakupuje od místních farmářů a pěstitelů.

Komunita PachaMama je zcela jedinečná, i co se týče spirituálního života. Umožňuje každému příchozímu člověku žít v souladu s jeho hodnotami, které mu navíc pomáhá objevovat. Celou vesnici spojuje společná cesta. Setkávají se zde lidé různých národů, sdílejí se osobnostní preference a nápady. Všichni přitom mají jeden cíl: žít vědomý život, v němž se snaží objevit své pravé "já" a zároveň najít tajemství toho, co nás všechny spojuje.

I k tomuto objevování slouží především jóga, dále meditace a také slavnostní ceremonie. Pro obyvatele PachaMamy tyto spirituální akce a prvky nepředstavují pouze životní styl, ale jsou hlavně prostředkem k tomu, aby si uměli prožít toto unikátního místo, které je daleko od výdobytků moderního světa. A co je na PachaMamě nejlepší? Že do této otevřené komunity může vstoupit každý.

Čtěte také:

V Portoriku vzniká ráj, kde se platí jen kryptoměnami
Slavná kalifornská vinice se mění v konopnou plantáž
Žít jako Robinson? Soukromé ostrovy vás seznámí s eco trendy

foto: Facebook PachaMama

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...