Pokud jste kreativní a inovativní, pak asi posloucháte jazz 1 fotografie
Louis Armstrong

Extroverti mají rádi nekomplikovanou hudbu, zvídaví lidé důmyslnou

Přečteno 1252x

Jason Rentfrow z University v Cambridge a Gideon Nave z Pensylvánské univerzity se už roky snaží najít spojitost mezi osobností člověka a jeho hudebními preferencemi. V minulosti třeba přišli na to, že extroverti preferují těžké basové linie a pop music, kreativní lidé zase jazz nebo klasickou hudbu. Výzkumy však trpěly tím, že samy zkoumané osoby definovaly žánry, pro něž mají slabost. Aby se této překážce vyhnuli, vybrali nedávno v různých zemích světa 22 tisíc účastníků, jimž rozdali 25 vzorků dosud nevydané hudby.

Každý účastník také podstoupil standardní psychologický test, který měří pět rozměrů osobnosti (Big Five). Těmi jsou otevřenost vůči zkušenosti (zvědavost, originálnost, kreativita), svědomitost (sebekontrola, organizování, realizace úkolů), extroverze (společenskost, komunikativnost, výmluvnost, optimismus), přívětivost (ochota pomáhat, spolupracovat), neuroticismus (úzkostnost, náladovost, temperamentnost). No a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Související…

Kvůli poslechu současného „popu“ jsme hloupější!I neslyšící slyší hudbu, jenže trochu jinak Broumovsko žije vážnou hudbou, výtěžek jde na kostely
 

Otevření, tedy zvídaví a kreativní jedinci pod dohledem muzikologů ocenili sofistikovanou hudbu (komplexní a dynamickou), naopak nízko hodnotili hudbu romantickou, relaxační a pomalou. Menší zájem v nich rovněž vzbudila hudba současná (veselá a taneční). Klasičtí společenští extroverti naproti tomu preferovali hudbu neokázalou, nekomplikovanou, relaxační, například country music. Vysoce přívětiví lidé hodnotili kladně skoro všechny vzorky bez ohledu na žánr. Neurotici naopak hodnotili skoro všechny vzorky záporně.

Pouze u lidí s dominantním rysem “svědomitost” nelze předem odhadnout jejich hudební vkus, uzavírají Rentfrow a Nave.

Luboš Heger

Luboš Heger

Související články

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.