fbpx

S šéfem projektu Portu.cz Radimem Krejčím o tom, proč by se Češi neměli bát investic, které jim přinesou násobně víc než dnešní spořicí účty

Zveřejněno: 26. 9. 2018

Podílové fondy, akcie, dluhopisy, kryptoměny... Pro většinu běžné populace pořád tak trochu velká neznámá. Možná bychom rádi investovali, ale prostě nevíme jak. Postrádáme potřebné informace, chybí nám finanční gramotnost... a často i odvaha.

Související…

Mladí lidé investují do kryptoměn a marihuany
Lukáš Hurt

V hlavách si mnoho z nás nosí představu, že začít investovat vyžaduje enormní vstupní kapitál, ehm, teda, prostě ty peníze, co do toho vložíte na začátku. A ty málokdo má. Ale tohle se má teď změnit. Na trhu je nová česká investiční platforma Portu.cz, která by měla tyhle obavy rozptýlit. Investování by tak mělo být dostupnější pro co nejvíce lidí.

Patřím do generace mileniálů a osobně o investování nic moc nevím. Sice vím, co jsou to kryptoměny, rozumím třeba peer to peer investicím a ovládám internetové bankovnictví, ale mou největší finanční investicí je pořád jenom spořicí účet s úročením 0,3 % ročně. Hm, žádný zázrak. Je investování mimo banky risk? A kudy do tohohle světa vstoupit? Jak nová platforma Portu funguje a v čem přesně by lidem, kteří se v investicích vyznají jen hodně okrajově, mohla pomoct? O novince na poli investic jsem si povídala s Radimem Krejčím, výkonným ředitelem projektu.

Co přesně brání obyčejným lidem v tom, aby začali sami investovat?

Český investiční trh je dlouhodobě orientovaný především na vysoce příjmové skupiny. Lidé u nás v investování navíc nejsou sami moc aktivní, nenakupují tolik akcie a nejsou zvyklí své peníze zúročovat. To je velký rozdíl například oproti Polsku, kde je daleko větší podíl menších investorů. V začátku investování pak lidem brání řada věcí. Nabízí se srovnání se vzděláváním nebo péčí o vlastní zdraví. To, co uděláme teď, je naší investicí do budoucna a často to není úplně příjemné.

Největší přínos bude mít Portu pro člověka, který chce investovat a zhodnocovat peníze lépe než na spořicím účtu či v podílovém fondu.

U investic je to o to těžší, že k finančním produktům má, zvláště tady v Česku, mnoho lidí značnou nedůvěru. Skryté poplatky, neféroví poradci, bankéři, kteří neříkají věci na rovinu... Hodně lidí se tak má na pozoru. Kvůli těmto obavám a mnohdy i nedostatečným znalostem se lidé nakonec rozhodnou raději neinvestovat a peníze nijak neúročí. Nebo svěří své peníze klasické bance či fondu, kde mnoho nevydělají. Právě z těchto důvodů jsme stavěli Portu jako transparentní službu, která je jednoduchá a pohodlná na užívání a nabízí možnost investovat přes internet efektivně a levně téměř každému.

Jak Portu funguje a pro koho bude mít největší přínos?

Portu je online investiční platforma, první svého druhu v Česku. Vžilo se pro ni označení robo-advisor, protože portfolia klientů pomáhají řídit chytré algoritmy. Všechno začíná tím, že klient vyplní dotazník. Díky němu se Portu i klient sám dozví, jak investování rozumí a jak vnímá rizika. Na základě toho mu Portu sestaví portfolio. Klient následně vloží peníze a o zbytek se už staráme my. V aplikaci pak každý může sledovat aktuální vývoj portfolia nebo přidávat další vklady.

Už od tisíce korun vkladu může klient získat na míru profesionální portfolio a investovat po celém světě.

Největší přínos bude mít Portu pro člověka, který chce investovat a zhodnocovat peníze lépe než na spořicím účtu či v podílovém fondu. Nechce mít s investováním námahu, chce, aby bylo nízko-nákladové, relativně bezpečné a technologicky ihned dostupné. Naprosto klíčový rozdíl jsou poplatky. Většina fondů si účtuje vstupní, výstupní a správcovský poplatek. Tím výrazně snižují výnosy investora.  Portu má jen jeden správcovský poplatek, 1 % z investované částky, tedy hodnoty portfolia.

krejcir x

Průměrná první investice na Portu je 38 tisíc korun, říká Radim Krejčí


Kromě toho dokáže Portu sestavit portfolio, které zahrnuje řadu instrumentů, jako jsou akcie nebo dluhopisy, napříč světem a různými sektory. Náš klient tak získává globálně diverzifikované portfolio. Především díky tomu, že pro klienty nakupujeme zlomky cenných papírů. Již od 1000 Kč tak může klient získat na míru profesionální portfolio a investovat po celém světě, byť tedy průměrný první vklad je u nás 38 000 korun.

Do jaké míry do investování můžu zasahovat a do jaké míry to má na starost chytrý algoritmus?

Hlavní vliv máte na určení svého rizikového profilu. Podle něj se určuje, nakolik nakoupíte například americké nebo asijské akcie, nebo jak velká a čím tvořená bude dluhopisová složka portfolia. Tento profil je možné v čase měnit, zatím však jen dvakrát ročně. Nově je možné mít na Portu až 10 portfolií, každé s jiným rizikovým profilem. Klienti do investování kromě toho nezasahují vůbec, algoritmy obstarají původní stavbu portfolia a pak na další vývoj dohlíží portfolio manažeři.

Je aplikace spojená i se vzděláváním ohledně investování, nebo spíš tento proces zjednodušuje natolik, že technické stránce věci nemusím zase tolik rozumět?

V tomto případě je důležité zmínit, že máme dvě skupiny klientů. Tou první jsou nadšenci do investování, kteří často i sami na trzích obchodují a využívají řadu nástrojů. Ti rozumí naší investiční metodice, znají všechny možné instrumenty a zajímají se i o technické detaily investování.

Větší část investorů na Portu ale charakterizuje spíše chuť své peníze zhodnocovat bez námahy, chytřeji než v tradiční bance nebo fondu.

Větší část investorů na Portu ale charakterizuje spíše chuť své peníze zhodnocovat bez námahy, chytřeji než v tradiční bance nebo fondu. Často jsou to mladí lidé ve věku 25 až 34 let, kterým se nelíbí, co nabízí tradiční banky a fondy. Chtějí něco inovativního, technologického a přátelského na užívání.

V čem přesně je tenhle přístup tak inovativní? Nejde jen o to, že jste vzali klasické postupy poradců přes investice a udělali z nich aplikaci?

Těžko říct, co jsou klasické postupy poradců. Pokud máte na mysli to, že se lidí na začátku ptáme a až poté navrhujeme portfolio, tak to skutečně patří k běžným postupům a jde o příklad chytré automatizace. Díky tomu jsme schopni snížit náklady a účtovat si pouze jeden poplatek. Největší benefit Portu je pak ve složení klientova portfolia. Náš algoritmus umožňuje investovat do frakcí cenných papírů, takže například i klient, který k nám vloží 3 000 Kč, se automaticky stane spoludržitelem akcií velkých firem, jako je třeba Apple nebo Amazon, na které by jinak finančně nedosáhl. To je v investičním světě, zvláště v tom českém, revoluční.

schuze

Tým profesionálů z Portu vás investováním provede, i když o něm nic moc nevíte


Na kolik je investování tímto způsobem bezpečné? Nemůžu o své peníze přijít?

Investování s Portu patří mezi ty nejbezpečnější formy investování. Je zhruba na úrovni rizika smíšeného až akciového podílového fondu. Při sestavení portfolia sice asistuje algoritmus, nicméně portfolia navrhují, kontrolují a nadále spravují portfolio manažeři WOOD & Company, investiční banky s 25 lety zkušeností a vedoucím postavením na pražské burze. S krátkodobými výkyvy je třeba především u rizikovějších portfolií počítat, ale nejedná se o spekulativní obchodování, kde můžete ze dne na den přijít o vše.

Portu není pro spekulanty, ale pro lidi, kteří chtějí investovat pohodlně, nízko-nákladově, ale efektivně.

Portu není pro spekulanty, ale pro lidi, kteří chtějí investovat pohodlně, nízko-nákladově, ale efektivně. A pokud jde o IT bezpečnost, máme prémiové zabezpečení aplikace a s informacemi nakládáme s krajní opatrností. Ostatně, licence České národní banky to vyžaduje.

Jaká je návratnost investic? A jak rychle si můžu zhodnocené peníze vybrat?

Návratnost silně závisí na rizikovém profilu, který si může každý klient v určitém rozsahu měnit. Nicméně podíváme-li se na historické výnosy akciového trhu, zjistíme, že posledních 100 let roste v průměru o 7 % ročně. To je hladina, které mohou nejvýkonnější portfolia Portu dosahovat, záleží však na tržní situaci. Může to být více, může to být méně. Obecně je Portu nástrojem pro lidi, kteří chtějí investovat dlouhodoběji. Pak je statistika na jejich straně a pravděpodobnost, že své peníze zajímavě zhodnotí, je velmi vysoká. Peníze si klienti mohou vybrat kdykoli chtějí, žádná omezení v tomto ohledu nejsou.

Je aplikace nějak zpoplatněna?

Aplikace jako taková je zdarma, z investovaných peněz si Portu účtuje 1% správcovský poplatek. Nic víc.  

Očekáváte, že se třeba i díky Portu běžní Češi stanou odborníky na investice?

Nikoli, odborníkem na investování se člověk stává celý život, to není ambicí Portu. Vzdělávání je ale nezbytnou součástí naší práce a plánujeme v něm pokračovat. Na našem blogu pravidelně publikujeme informativní články, stejně jako v našem zpravodajském newsletteru, který každý týden bezplatně posíláme.

Od Portu si slibujeme, že pomůže demokratizovat investování v ČR a stane se vedoucí platformou pro investování u široké veřejnosti.

Chcete si ověřit své investiční znalosti a svůj postoj k investičnímu riziku? Zaregistrujte se zdarma na Portu.cz a zkuste si jen tak pro zajímavost vyplnit vstupní dotazník. Dozvíte se, s jakým rizikovým profilem můžete začít investovat právě vy.

Komerční článek

foto: Archiv Portu, zdroj: Portu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...