fbpx

Zveřejněno: 10. 6. 2017

Lékaři už dlouho varují před užíváním antibiotik v těhotenství, které může vést k předčasnému porodu či nízké porodní váze novorozence. Jenže nová studie objevila další hrozbu. Pokud se ženy v požehnaném stavu těchto prášků nevzdají, vystavují se až dvojnásobnému riziku potratu. 

Výzkumní pracovníci z univerzity v kanadském Montrealu se po dobu téměř 10 let zaměřili na údaje z přibližně 9 tisíc případů, které byly diagnostikovány jako spontánní potraty s gestačním věkem plodu 14 týdnů. Konkrétně srovnávaly 8 702 potratů s 87 tisíci bezproblémových těhotenství. Výsledkem bylo zjištění, že 16,2 % žen, které v prvních třech měsících těhotenství potratily, užívalo antibiotika, ale 12 % z nich problémy nemělo.

antibiotika shutterstock 399544510

Nejnebezpečnější antibiotikum je chinolon, který zvyšuje riziko potratu až o 172 procent!

Pozor na tato antibiotika!

V počátcích těhotenství bylo účinkům antibiotik vystaveno celkem 1 428 žen ve věkovém rozmezí 15 až 45 let. Zatímco mnoho typů antibiotik se ukázalo jako bezpečných, jiných by se nastávající maminky měly vyvarovat. Se zvýšeným rizikem potratu v počátečním těhotenství jsou konkrétně spojovány makrolidy, chinolony, tetracykliny, sulfonamidy a metronidazol. Ženy, které užívaly azitromicin, byly vystaveny o 65 % vyššímu riziku potratu a u těch, které užívaly klarithromycin, se toto riziko zvýšilo na 135 %. Metronidazol je spojen se sedmdesátiprocentním nárůstem rizika, sulfonamidy s více než stoprocentním. O další čtvrtinu jsou nebezpečnější tetracykliny, u kterých se riziko zvyšuje na 159 %. Jako nejnebezpečnější se ukazují chinolony, s kterými se riziko potratu zvyšuje na 172 %! Tato antibiotika by tedy v léčbě těhotných žena neměla co dělat.

Ne všechny prášky přináší rizika

Makrolidová antibiotika a tetracykliny přitom v ČR patří mezi velmi často užívaná léčiva. Sulfonamidy se používají k infekcím močových cest, metronidazol zase najdete v mnohých vaginálních tabletách. Je pravda, že v příbalových letácích některých antibiotik stojí varování, že by je neměly užívat těhotné ženy, v jiných je toto varování omezeno jen na vysoké dávky. Naopak bylo zjištěno, že antibiotika jako erythromycin a nitrofurantoin, která se často používají k léčbě infekcí močových cest, se zvýšeným rizikem spojena nebyla. Vědci také zjistili, že ženy, které potratily, byly většinou starší, bez partnera a sužovalo je více zdravotních problémů a infekcí, jež byly v analýzách také zohledněny.  

tehotenstvi shutterstock 469369970

Lékaři se teď dohadují, co je větší hrozbou. Neléčená infekce nebo antibiotika?

Antibiotika nebo neléčená infekce?

„Přestože jiné studie prokázaly, že užívání antibiotik k léčbě infekcí souvisí se sníženým rizikem nedonošených dětí a nízkou porodní hmotností, naše vyšetřování ukazuje, že určité typy antibiotik riziko spontánního potratu skutečně zvyšují,“ varuje Anick Bérard z montrealské univerzity. Tato spojitost odborníkům přitom přidělává vrásky na čele, protože infekce jsou v časných stádiích těhotenství více než obvyklé a těhotné ženy léčbu potřebují. Lékaři se proto přou, co je větší hrozbou. Zdali antibiotika nebo neléčená infekce. Před panikou varuje Dr. Andrew Thompson z britské Královské akademie porodníků a gynekologů, podle kterého je třeba provést další studii, zda za potraty skutečně mohou antibiotika nebo infekce.     

Čtěte také: 

Potrat. Násilná smrt nebo obrana před neštěstím?

Na tahle antibiotika nepotřebujete recept, najdete je totiž doma

Kolorektální syndrom a antibiotika. Studie potvrdila, že existuje spojitost! 

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...